שתף קטע נבחר

"חברות הביטוח מקשות על הסיעודיים לממש את זכאותם"

ועדת העבודה, הרווחה והבריאות אישרה את הצעת הממשלה לפיה גמלת הסיעוד החודשית של הביטוח הלאומי תגדל במאות שקלים לזכאים. כמו כן, בוועדת הכספים טענו שחברות הביטוח החליטו להוריד את הניקוד הניתן במבחנים לקשישים סיעודיים מה שמונע מאלפים לקבלת עזרה ולממש את זכאותם

גמלת הסיעוד החודשית של הביטוח הלאומי תגדל במאות שקלים. כך קובע תיקון החוק שאושר היום (ד') לקריאה שנייה ושלישית בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות. לפי הצעת הממשלה, הגמלה משולמת ל-160 אלף זכאים בעלות שנתית של 5.5 מיליארד שקל, ותגדל לסיעודיים התלויים בה ומקבלים אותה בכסף מזומן כתוצאה מעליית מדד המחירים לצרכן או מהעלאת שכר מינימום לעובדים, ולא בשירותי חברות הסיעוד.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה

 

אדם סיעודי המקבל את הגמלה ישירות יכול לרכוש בכסף שירותים ומוצרים (כגון עזרה בניהול משק בית, מוצרי ספיגה וכדומה). גמלתו החודשית תגדל ב-259 שקל נוספים בחודש - מ-2,942 שקל ל-3,201 שקל. הגמלה המוגדלת תשולם לזכאים החל מהחודש הבא. האפשרות להמיר את שירותי חברות הסיעוד בכסף ניתנה בחוק אחרי מאבק ממושך נגד התיקון שדרש האוצר, למרות החששות שמשפחות הסיעודיים ייקחו את הכסף לצרכיהם.

 

התיקון נכנס אחרי תקופות ניסיון במספר אזורים, בהם המרת השירותים בכסף תיעשה לפי בקשת האדם הסיעודי או אפוטרופסו. יו"ר הוועדה הקודם ח"כ חיים כץ (ליכוד), היום שר הרווחה, תמך במתנגדי התיקון, בעלי המקצוע וחברות הסיעוד. היו"ר הנוכחי ח"כ אלי אלאלוף (כולנו) דווקא תמך על שיטת ההמרה, כשאמר היום כי "זהו המצב הרצוי" ובירך את המוסד לביטוח לאומי על ש"הוכיח פתיחות וגמישות בגישתו".

 

 (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

חברות הביטוח: הורדת ניקוד לסיעודיים

במקביל, ועדת הכספים נדרשה להתערב השבוע על מנת ללחוץ על אגף הפיקוח על שוק ההון והביטוח באוצר, שימנע מחברות הביטוח להקשות על הסיעודיים המבוטחים להשיג את הניקוד הדרוש במבחנים לממש את זכאותם לקבל את כספי הביטוח הסיעודי. הוועדה נכנסה לתמונה בהתערבות חבריה ערב יישום הרפורמה בביטוח הסיעודי עליה הודיעו חברות הביטוח.

 

חברי הכנסת טענו כי החברות החליטו להוריד את הניקוד הניתן במבחנים למי שלא שולט בסוגריו - מה שפוגע בעיקרו באוכלוסיית הקשישים שזקוקים לטיפול סיעודי. מדובר באחד ממבחני עצמאות המבוטח שהניקוד החדש ימנע מאלפי סיעודיים את קבלת הסיוע של מטפל. הרפורמה תיכנס לתוקף ב-1 ביולי. ח"כ איציק שמולי (המחנ"צ) שאל אם המפקחת על הביטוח שומרת על האינטרסים של המבוטחים או רק של חברות הביטוח.

 

יו"ר עמותת צרכני הבריאות, מידד גיסין אמר, "זו שערוריית המאה של הביטוח הסיעודי. אנחנו דורשים הקמת ועדה ציבורית בהשתתפות נציגי החברות שתבדוק כל סירוב לממש את כספי הביטוח. לא יתכן ש-50% מהתביעות נידחות בגלל סיפורים, שהאדם יכול ללבוש רק חולצה אך לא מכנסיים. כשהנכה בקושי מזיז אצבע להפעלת כיסא גלגלים חשמלי, הם דוחים את התביעה בטענה שהוא נייד ולא זכאי לקצבת ניידות".

 

סגן המפקחת על הביטוח באוצר אסף מיכאלי הגיב, "התלונות אכן רבות והוחלט לעשות סדר בהגדרת הניידות ובכלל מיהו סיעודי. זה ביטוח הדדי שכל המבוטחים מממנים את מי שמממש את כספי הביטוח. אנחנו לא שונים בנושא הזה ממדינות העולם. אם אדם יכול לבצע פעולת ניידות באמצעות כלי עזר בכוחות עצמו, הוא לא עומד בסעיף הניידות. המטרה שהכיסוי הסיעודי ישולם כשהאדם באמת לא יכול לנוע בעצמו".

 

הדיון לא הסתיים, והוועדה טרם אמרה את המילה האחרונה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים