שתף קטע נבחר

לפני שיפוץ? 7 דברים שחייבים לדעת

בדרך כלל אנחנו עורכים שיפוץ מאסיבי לא יותר מפעמיים בחיים. אז כדי שהשיפוץ יהיה הגשמת חלום ולא סיוט אחד מתמשך, 'המקצוענים' עם מדריך למשפץ

בשיתוף אתר "המקצוענים "

 

כדי שלא תיכנסו לפרויקט מורכב של שיפוץ הבית מבלי שתדעו איך לצאת ממנו, הנה כמה דברים שצריך לקחת בחשבון מראש כבר בשלב התכנון. הרבה לפני שניגשים לקבל הצעת מחיר מקבלני שיפוצים. אז מדוע חשוב לבחור את מיקום הרהיטים וגודלם עוד בשלב התוכניות, עם מה אפשר לחכות לסוף ומדוע התשתית של הגינה והמרפסת צריכים להיות בתוך תוכנית העבודה.

 

עוד באתר "המקצוענים"

איך לשמור על מכונת הכביסה

ריח רע מהמזגן: הגיע זמן לטפל

סוגי עץ לרהיטים: מה ההבדלים ביניהם

כמה זה עולה? למחירון השיפוצים המלא

 

לפני הכל: מה הסגנון שלכם? 

"בחירת סגנון העיצוב היא לרוב בחירת לב ולא משהו שאפשר להכתיב לאדם שאמור לחיות לאורך שנים באותו בבית", אומרת ליאת הראל, מעצבת פנים. "לרוב אנשים יודעים מה הסגנון שלהם לאחר שביקרו בבתים שונים בחייהם, הסתכלו בקטלוגים והתגוררו בבית עם סגנון עיצוב מסוים. הסגנונות העיקריים הנפוצים בישראל הם: מודרני, כפרי, קלאסי או היי-טקיסטי. לרוב אדם יודע אם הוא מעדיף סגנון נקי המנוטרל מאביזרים רבים או עמוס בפרטים. מי שלא מתכוון לעשות שיפוץ בעתיד הקרוב יכול ללכת על בטוח ולבחור בעיצוב קלאסי שיהיה מתאים גם עוד 20 שנה, ולכן מתאים למי שאינו אוהב שינויים".

 

מה החלומות שלכם ועל מה אתם מתחרטים? 

זה יכול להיות דברים קטנים שעושים את כל ההבדל. משהו שתמיד רציתם ואף פעם לא היה לכם, או משהו שהיה לכם בעבר ונשבעתם שלא תעשו יותר.

 

הראל: "רוב האנשים יודעים מה הם לא רוצים, כי הם מגיעים עם כוויות מדברים שלא עבדו בעבר. אבל זה מה שעוזר לדעת מה כן רוצים. למשל מי שהיה לו ג'קוזי באמבטיה ובמשך שנים הוא לא השתמש בו אומר שהוא טעה בבחירה והפעם מעדיף מקלחון עם ספסל, למשל. יש כאלו שהחלום שלהם הוא חדר ארונות, ויש כאלו שהתנסו בכך ומעדיפים קיר ארונות גדול. ויש גם כל מיני דברים קטנים שעושים את ההבדל ביומיום: טוחן אשפה, חימום תת-רצפתי, מפשיר אדים באמבטיה ומחמם מגבות. חלום נפוץ של הרבה אנשים הוא שיהיה להם הרבה מקום לאחסון מבלי שהדבר יהיה מורגש בעיצוב, אלא יהיה יותר נסתר".

 

בשלב התכנון והסקיצות, קחו בחשבון גם חלומות שיתגשמו בשלב מאוחר יותר. הראל: "בשלב שיפוץ דירה, למשל, כדאי לתכנן מראש מיקום של חדר סמוך לחדר ההורים שיוכל בעתיד להיות מוסב לחדר עבודה, חדר כושר או חדר ארונות לאחר שהילדים יתבגרו ויעזבו את הבית. הקמת תשתית מראש, תחסוך הרבה כסף בעת שיפוץ עתידי".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

 

אל תסתמכו על תוכניות ישנות - הזמינו מודד מוסמך 

"חשוב מאוד להביא מודד מוסמך שימדוד את כל קירות הבית, הפתחים, התאורה, מיקומי האינסטלציה והנמכות גבס שקיימות כרגע בבית", מציעה הראל. "חשוב לוודא שיש בסיס מהימן לפני תחילת העבודה. אני מאוד ממליצה שלא להסתמך על תוכניות של ועדות בנייה למיניהן וגם לא על תוכניות שנמצאות בחוזה רכישת הדירה. חשוב לוודא מה המצב הקיים בשטח. פעמים רבות אנשים מסתמכים על תוכניות מלפני עשר שנים, ואז לעתים דייר שגר לפניהם עשה שינויים במבנה והם לא מודעים לכך".  

 

אל תשאירו את הריהוט לסוף

בין אם אתם מתכוונים להשתמש ברהיטים שכבר רכשתם בעבר ובין אם אתם מתכננים לרכוש ריהוט חדש לכל הבית, חשבו על המידות מראש.

 

הראל: "פינת אוכל ל-8 סועדים מצריכה תכנון מראש, גם מיטה ברוחב של 1.80 מטרים מצריכה לקיחת מידות שיאפשרו מעבר נוח משני צידי המיטה. הגישה שלי היא שהחלל נבנה לפי הרהיטים שנרצה להכניס לבית ולא להיפך. זו הטעות הכי נפוצה שאנשים לא מבינים אותה. זה מונע מצב של שטחים מתים בבית וחוסר איזון בין הרהיטים לבין החלל שמקבל אותם".

 

רוצים לשלוט בהוצאות? הגיעו עם תוכנית עבודה מסודרת

לפני שאתם רצים לקבל הצעות מחיר מקבלני שיפוצים - עצרו. אתם רוצים למצוא את עצמכם עם שיפוץ שעולה פי 2 מהמתוכנן? אל תיקחו הצעה כללית שלא תשקף את עלות השיפוץ בפועל. אם תבואו בגישה של "יהיה בסדר" ונשנה "תוך כדי תנועה" תמצאו את עצמכם מוציאים הוצאות מיותרות. גם אדריכל וגם מעצב-פנים מוסמכים להגיש תוכנית עבודה לשיפוץ בית, כך שתוכלו לבחור למי מהם לפנות בהתאם להעדפתכם ובהתאם לתקציב שלכם.

 

הראל: "ברגע שיודעים מה התקציב ניתן להתאים את התוכנית לתקציב. אם למשל הצעת המחיר של הקבלן יקרה מדי, אפשר עוד לפני תחילת ביצוע לתקן את התוכנית, לבטל מספר נקודות חשמל והנמכות גבס וכדומה. ברגע שיש תוכנית עבודה, זה מאפשר ללקוח לשלוט בפרויקט מבחינה כספית ולא לגלות בהמשך כל מיני תוספות שלא נלקחו בחשבון".

 

באילו מקרים אין חובה לערוך תוכנית עבודה? הראל: "אם עורכים רק שיפוץ מקומי ומחליפים חדר אמבטיה, למשל, אין צורך בתוכניות אלא ניתן להיעזר רק בליווי נקודתי ולשלם לפי שעת ייעוץ. אם לעומת זאת עורכים שיפוץ כללי בדירת 5 חדרים, כדאי לעשות תוכנית מראש".

 

מה לבחור מראש ומה להשאיר לסוף? 

מה חשוב להכניס לתוכנית העבודה הראשונית ומה אפשר לדחות להמשך? הראל: "בשלב הראשוני חשוב שתהיה תוכנית ההריסה והבנייה, תוכנית החשמל והתאורה ותוכנית אינסטלציה. חשוב שנדע מראש את מידות הריהוט ואת מיקומו בחלל הבית, שנבחר את המטבח ובהתאם לו נכין את תוכנית החשמל והאינסטלציה ונמקם את גופי התאורה ואת הגבהות הגבס מעל לארונות המטבח (אם יש צורך בכאלו)".

 

הראל מוסיפה: "חשוב שנדע את מיקומי קירות הגבס, נישות הגבס והנמכות התקרה למיניהן. בשלב מאוחר יותר, לאחר קבלת הצעת המחיר מהקבלן, כשאנו יודעים מה התקציב שלנו בדיוק נוכל לבחור את הריצוף, החיפויים והכלים הסניטריים שצריכים להיות זמינים לפני תחילת העבודה כדי שלא לעכב את מהלך השיפוץ. בשלב זה אפשר גם לבחור דלתות חוץ ופנים, את גופי התאורה ואת כל עבודות הנגרות הנדרשות. כדאי להכין גם תוכנית עבודה של 'פריסת קירות' כך שנדע בדיוק איפה מתחילים להניח כל אריח, כדי למנוע טעויות עיצוביות בשטח. את השלב הזה עושים לאחר רכישת הכלים הסניטרים, החיפויים והאריחים".

 

מה ניתן להשאיר לשלב מתקדם יותר? הראל: "את בחירת הצבע לקירות השונים. לאחר שנדע מה צבע המטבח, צבע הריצוף וצבע חיפוי הקירות נוכל להתאים את הקירות אליהם ולבחור קירות שנרצה להדגיש בצבע אחר למשל. בשלב סופי יותר ניתן לבחור טפטים ותמונות. למעשה, לאחר שבנינו את סקאלת הצבעים הקבועה ניתן להכניס את התפאורה לבית (צבע, תמונות, טפטים, אקססוריז, שטיחים, וילונות וגופי תאורה)".

 

לא לשכוח את הגינה ואת המרפסת בשלבי התכנון

אמנם הגינה והמרפסת הן מחוץ לבית, אבל כבר בשלב התכנון חשוב לקחת אותם בחשבון ולתמחר את ההכנות הנדרשות להם. הראל: "אפשר לדחות את הקמת הגינה גם בשנתיים, אבל חשוב לדאוג לכל ההכנות הנדרשות מראש. ניקוז, הכנה לחשמל, צנרת השקיה וכדומה. כדאי להזמין אדריכל נוף או גנן כבר בתחילת הפרויקט כדי שיאמר לנו אילו תשתיות נדרשות. אחרת, הקבלן יתמחר זאת כהוצאה נפרדת ונשלם הרבה יותר בסופו של דבר".

 

מחפשים שיפוצניק? לרשימה המלאה

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים