שתף קטע נבחר

"מפעל האמוניה בחיפה יפונה עד 2021"

המשרד להגנת הסביבה סגר את התנאים הסופיים למכרז להעברת מיכל האמוניה ממפרץ חיפה לדרום הארץ. מקימי המפעל יקבלו מענק של עד 240 מיליון שקל וערבות מדינה. תוך כך, דו"ח איכות האוויר של המשרד להגנת הסביבה מציג ירידה ניכרת בזיהום האוויר במפרץ חיפה

מעבירים את מיכל האמוניה המסוכן ממפרץ חיפה. במסגרת מסיבת עיתונאים לרגל פרסום דו"ח איכות האוויר במפרץ חיפה ל-2015 (כולל רבעון ראשון ב- 2016), מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ישראל דנציגר חשף (ד') כי נסגרו התנאים הסופיים למכרז האמוניה בדרום.

 

"לקראת סוף שנת 2016 - תחילת 2017, יהיה זוכה שיבנה את מפעל האמוניה במישור רותם", אמר דנציגר. "אחרי זה נוכל לסגור את מיכל האמוניה במפרץ. זה צעד מאוד משמעותי לסגירת המיכל".

 

המשרד סיכם את תנאי חבילת הסיוע עם משרד האוצר, במסגרתו מקימי המפעל יקבלו מענק מהמדינה בגובה של עד 240 מיליון שקל. בנוסף, המדינה תעניק רשת ביטחון למקרי קצה בהם המפעל אולי לא יוכל לפעול. "מדובר באירועים דרמטיים, בטחוניים, בהם המדינה תפצה את היזמים עד גובה של 480 מיליון שקל, דבר שנותן לנו ביטחון לא מבוטל שהמפעל יוכל לקום ולהחליף את מיכל האמוניה. לקראת סוף אוגוסט יהיו לנו הצעות. אם הכל יתקיים כמו שצריך תוך 3 חודשים  עד חצי שנה יהיה זוכה. הקמת המפעל מוערכת בכ-3 שנים ולאחר מכן שנה של הרצה".

 

לפי ההערכה מיכל האמוניה יפונה במהלך השנים 2021-2020. יש לציין כי מדובר באומדן ארוך מבעבר. "נסגור את מיכל האמוניה ברגע שתהיה חלופה של ייצור אמוניה במדינת ישראל. מדובר בכמה שנים להקמת המיכל, כמה שנים להרצה - טווח של 4-3 שנים. אנו נותנים תמריץ כלכלי ליזמים לעשות זאת מהר". סמנ"כלית תעשיות במשרד שולי נזר ציינה כי "הממשלה שמה מאות מיליונים במענקים ורשתות הגנה. זהו יום חגיגי. להקים מפעל אמוניה כשמתווה הגז לא ברור, זה משהו שאני בתחילת הדרך לא האמנתי שיצליח".

 

המשרד להגנת הסביבה: ניכרת ירידה בזיהום האוויר

דו"ח איכות האוויר של אגף איכות אוויר ושינוי אקלים של המשרד להגנת הסביבה מראה כי ישנה ירידה ניכרת בזיהום האוויר. יחד עם זאת, יש לציין תקלה חמורה במפעל כאו"ל (כרמל אוליפינים), בו חלה עלייה בפליטות במהלך השנים 2016-2015 כתוצאה מגידול של כ-240 טון בפליטות של חומרים אורגניים נדיפים מרכיבי ציוד.

 

כמו כן, נתוני הדו"ח מציגים כי בטווח השנים 2015-2009 שיעור הפליטות מחומרים אורגניים נדיפים ירד באופן ניכר. מדובר בהפחתות בשיעור של 58%-90% מכלל המזהמים השונים. יש לציין, כי לא צפויות הפחתות משמעותיות נוספות עקב עיכובים בפריסת רשת חלוקת הגז במפרץ,  וכי קיים חשש שלא יהיה ניתן לעמוד ביעדי הממשלה להפחתות בחלקיקים, תחמוצות גופרית ותחמוצות חנקן בעשרות אחוזים נוספים עד 2018.

 

בתקופת הדו"ח התקבלו חריגות באזורים מסויימים (קרית בנימין, שכונת הדר; נשר ושכונת חליסה) הערך היומי החד של בוטדיאן (חומר המוגדר כמסרטן פוטנציאלי לבני אדם, היכול לגרום לטשטוש ראיה, עייפות, כאבי ראש ועוד).

 

ביוני 2015 חלה עלייה ניכרת בנתוני ריכוזי החומרים בנזן (חומר הידוע כמסרטן וודאי בבני אדם) ובוטידאן בעקבות בעיה במעבדת האנליזה. במשרד להגנת הסביבה הסבירו כי מקור הבעיה בשפופרות הדיגום - דבר שגרם לפער בין הנתונים בפועל לאלו שדווחו באתר האינטרנט.

 

מעמותת צלול, שמובילה את המאבק לסגירת מיכל האמוניה, נמסר בתגובה: "לוח הזמנים שהוצג נשמע הגיוני, בתנאי שההסכם בין האוצר ומשרד להגנת הסביבה כולל הסכם שלום עם חיזבאללה. זו אינה הפעם הראשונה שהמשרד משמיע הכרזות בנושא, אך גרירת הרגליים נמשכת כבר שנים והעובדה שהמיכל לא נפגע היא בגדר נס. ההסכם המתגבש משאיר את המיכל המסוכן במיקומו הנוכחי ל-10 שנים נוספות. הממשלה חייבת לפעול בדחיפות גדולה יותר כדי להסיר את הסיכון מעל ראשם של רבבות התושבים".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים