שתף קטע נבחר

צילום: AP

הצעירים רצו אירופה, ההורים הצביעו "החוצה"

הצעירים - אלה שיחיו הכי הרבה זמן עם תוצאות הפרישה מהאיחוד האירופי - התנגדו לה נחרצות, ואילו המבוגרים תמכו בה בהמוניהם. כשבריטניה תשלים את הפרישה, בעוד שנתיים לפחות, היא עשויה לעשות זאת אף שבקרב בעלי זכות הבחירה יהיה כבר רוב לתומכים בהישארות. עוד בתוצאות: "מדינת לונדון" מול הפריפריה

משאל העם שהוכרע בפער של פחות מארבעה אחוזים ומוביל לפרישה היסטורית של בריטניה מהאיחוד האירופי, חושף חברה בריטית מפולגת ביותר – לא רק סקוטלנד נגד אנגליה, לא רק לונדון נגד ערי הפריפריה, אלא בראש ובראשונה הדור הוותיק מול הדור הצעיר.

 

מסקר שערך מכון הסקרים "יוגוב" ביום ההצבעה עצמו עולה פער עצום בין העדפותיהם של הצעירים והמבוגרים במשאל. בעוד 72% מבין הצעירים בני 24-18 התכוונו להצביע בעד הישארות ורק 19% התכוונו להצביע נגדה, בקרב בני 65 ומעלה רק 34% דיווחו כי יצביעו בעד הישארות ואילו 59% הבהירו שיצביעו בעד פרישה.

 

 

 

גם בקרב גילי הביניים הראה הסקר שהתמיכה בפרישה מהאיחוד האירופי פחותה ככל שהמצביע צעיר יותר: בקרב בני 49-25 אמרו 48% כי יצביעו בעד הישארות ואילו 40% אמרו שיצביעו נגד. בקרב בני 64-50 אמרו רק 38% שהם תומכים בהישארות ו-51% אמרו שהם תומכים בפרישה.

 

גם אם ניקח בחשבון את האפשרות שהסקרים אינם מדויקים לגמרי (סקר "יוגוב" בליל חמישי חזה ניצחון בפער קטן דווקא למחנה שתמך בהישארות באיחוד האירופי), הפער בין הדורות גדול מאוד, כך שברור שיש לו בסיס. בעיתונים וברשתות החברתיות בבריטניה היו אתמול (יום ו') מי שכתבו שמשאל העם יצר מצב שבו דווקא אלה שהכי התנגדו לפרישה – הצעירים – יצטרכו לשאת את תוצאותיה, לטוב ולרע, זמן רב יותר.

נייג'ל פראג', ממנהיגי מחנה הפרישה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נייג'ל פראג', ממנהיגי מחנה הפרישה(צילום: AFP)

מקבלים את התוצאות, הבוקר (צילום: AP) (צילום: AP)
מקבלים את התוצאות, הבוקר(צילום: AP)

ב"אינדיפנדנט" הדגישו כי כיוון שיעברו עוד שנתיים לפחות עד שתהליך הפרישה של בריטניה מהאיחוד האירופי יושלם, ובינתיים עוד ועוד צעירים בעלי גישה סלחנית יותר כלפי האיחוד האירופי מגיעים לגיל שבו יש להם זכות בחירה, עשוי להיווצר מצב שבו ביום שבו תושלם הפרישה הבריטית מהאיחוד האירופי יהיה בקרב בעלי זכות הבחירה בבריטניה רוב דווקא לאלה המתנגדים לפרישה.

 

ערי האוניברסיטה רצו להישאר

מנתוני ההצבעה עולים גם הבדלים גדולים בין אזורים שונים בבריטניה, כולל ערים גדולות הנחשבות למוקדי השכלה, לבין אזורי הפריפריה. בסקוטלנד, בלונדון ובערי ענק כמו ליברפול ומנצ'סטר הצביעו רוב התושבים בעד הישארות באיחוד האירופי, ואילו באזורי פריפריה נרחבים באנגליה ובוויילס הצביעו הרוב בעד פרישה. ב"אינדיפנדנט" ציינו כי חריגות היו ערים כמו אוקספורד, קיימברידג', בריסטול וברייטון – מוקדי השכלה עם אוניברסיטאות מפורסמות – שהצביעו בעד הישארות.

 

לונדון הקוסמופוליטית הצביעה בעד הישארות באיחוד האירופי, אף שדווקא מי שהיה עד לפני שבועות אחדים ראש העיר שלה, בוריס ג'ונסון, היה ממובילי המחנה שתמך בפרישה. אתמול בבוקר, כשיצא מביתו בלונדון, ספג קריאות בוז, ובנאומו אמר כי בריטניה לא תפנה עורף לאירופה. הוא הבהיר ש"בריטניה תמשיך להיות חלק מכוח אירופי גדול". ג'ונסון שיבח את אזרחי בריטניה ש"החליטו שזה הזמן לקחת חזרה את השליטה מהאיחוד האירופי שהפך לאטום וללא מספיק מחויב לאנשים שהוא אמור לשרתם. חשוב להדגיש שאין מקום להשתהות, וכפי שאמר ראש הממשלה, דבר לא ישתנה בטווח הקצר". ג'ונסון, בדומה לקמרון, סבור שאין להפעיל את סעיף 50 ליציאה מיידית מהאיחוד.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ג'ונסון אמר כי "ילדינו ונכדינו ייהנו מעתיד נהדר כאירופים, המבינים את השפות ואת התרבויות המרכיבות את התרבות האירופית, וימשיכו באינטראקציה עם אזרחים ועם מדינות באופן פתוח וחברי". עם זאת קבע כי "במאה ה-21 פשוט אין צורך להיות חלק ממשל פדרלי בבריסל שאין לו אח ורע בעולם. זה היה רעיון אצילי לשעתו, אך הוא אינו מתאים עוד למדינה שלי".

 

עוד על פרישת בריטניה ב-ynet:

שגריר בריטניה: נמשיך להיות ידידי ישראל

טראמפ: התפרקות האיחוד האירופי החלה

הליש"ט צונח: מה שהתייר הישראלי צריך לדעת?

גם בספורט: הפרישה תפגע בפרמייר-ליג?

 

ראש העיר לשעבר, שמסומן כעת כיורש פוטנציאלי של ראש הממשלה דיוויד קמרון שהודיע כי יתפטר, אמר שלבריטניה יש "הזדמנות מזהירה להעביר את החוקים שלנו

ולקבוע את המסים שלנו לפי הצרכים של בריטניה, ונוכל לפקח על גבולותינו באופן לא-מפלה, הוגן ומאוזן ולהוציא את הרוח ממפרשיהם של הקיצונים ואלו שמשתמשים בהגירה לצורכי פוליטיקה. מעל לכול, נשמיע שוב את קולנו בעולם, באופן ההולם את כלכלה החמישית בגודלה בכדור הארץ - עוצמתית, ליברלית ואנושית. הדבר החשוב ביותר שהמדינה הזו נתנה לעולם הוא הרעיון של דמוקרטיה פרלמנטרית. אתמול, אזרחי בריטניה אמרו את דברם למען דמוקרטיה בבריטניה ובכל רחבי אירופה ואנחנו, יכולים להיות מרוצים מהתוצאה".


פורסם לראשונה 24/06/2016 18:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
הצעירים נגד הגימלאים. בריטניה הבוקר
צילום: AP
מומלצים