שתף קטע נבחר

מחיר הפיוס: ישראל תשלם מיליוני דולרים לטורקיה

בזמן שנתניהו ברומא, צפויים הצוותים הישראלים והטורקים בבירת איטליה להגיע להסכם - שש שנים אחרי פרשת המרמרה. ישראל צפויה לשלם כ-21 מיליון דולר פיצויים להרוגים ולפצועים. השר לשעבר סער: "השפלה לאומית". בכיר ישראלי: "ההסכם ימנע תביעות נגד חיילי וקציני צה"ל בהאג"

ראש הממשלה בנימין נתניהו נחת היום (א') ברומא, ובאותה עיר נועדו היום הצוותים הישראלים והטורקים, וסיכמו את הפרטים בהסכם הפיוס בין שתי המדינות, שש שנים אחרי אירועי משט המרמרה. לפי גורם מדיני בכיר, מחר בשעה 13:00 תתקיים מסיבת עיתונאים ברומא שבה יוכרז הפיוס.

 

בין היתר, ישראל צפויה לשלם כ-21 מליון דולר לקרן הומניטרית טורקית שתשלם פיצויים למשפחות קורבנות המרמרה - הרוגים ופצועים. "עניין זה נסגר כבר לפני שלוש שנים", אמר הגורם המדיני. "הכסף יועבר רק אחרי שיעבור חוק בפרלמנט הטורקי שהם מתחייבים לסגור את כל התביעות נגדנו, לאחר שנערמו תביעות במליוני דולרים נגד חיילי צה"ל. מה עיכב את ההסכם? הסגר על עזה והטרור מטורקיה". הטורקים נסוגו מהדרישה שלהם להסרת המצור על רצועת עזה, אולם ישראל הסכימה לאפשר לטורקיה להעביר כל ציוד וסיוע הומניטרי שתרצה לרצועת עזה דרך נמל אשדוד.

 

השר לשעבר גדעון סער תקף בחריפות בחשבון הטוויטר לו את העסקה המסתמנת וכתב כי אם הפרטים נכונים, "זוהי השפלה לאומית והזמנה למשטים נוספים ועלילות נוספות של שונאי ישראל". מקורבי נתניהו מסרו בתגובה: "איפה היה גדעון סער כשהיה שר בממשלה וכבר אז הוסכם על הכסף? והחברים מהשמאל כנראה לא מקבלים את זה שנתניהו הגיע להסכם עם מדינה מוסלמית".

 

 

גורם ישראלי בכיר טען כי ליבת הסכם הפיוס עם טורקיה היא לפטור את חיילי צה"ל ומפקדיו מתביעות בבית הדין הבינלאומי בהאג. לדבריו, במסגרת ההסכם טורקיה התחייבה לכך שחמאס לא יבצע כל פעילות טרור או פעילות צבאית נגד ישראל משטח טורקיה.

 

 

במסגרת המשא ומתן בין ישראל לבין טורקיה ישראל העלתה את סוגיית החזרת גופות החיילים הנעדרים אורון שאול והדר גולדין, לצד השבת שני האזרחים הנעדרים - ובהם אברה מנגיסטו. עם זאת, הבכיר טען כי הסכם הפיוס הוא בין ישראל לטורקיה וחמאס אינו צד להסכם זה. לפי גורם בכיר אחר, ישראל ביקשה וקיבלה מכתב שבו נשיא טורקיה מורה לסוכנויות בטורקיה לפעול לסיים את נושא השבויים והנעדרים הישראלים, ומסמך הזה נמצא בידי ישראל. 

אוהל המחאה של משפחת אורון בסמוך לבית רה"מ (צילום: אוהד צויגנברג) (צילום: אוהד צויגנברג)
אוהל המחאה של משפחת אורון בסמוך לבית רה"מ(צילום: אוהד צויגנברג)

הפקיד הבכיר אמר עוד כי שתי המדינות יגיעו ככל הנראה היום להסכם פיוס, אך הטורקים ביקשו לדחות את פרסום הפרטים למחר. הוא התייחס לדברי ח"כ דוד ביטן אתמול ואמר כי בשום שלב ישראל לא התחייבה לתת חסינות לארגון החמאס. לגבי המצור על עזה אמר הפקיד כי ישראל דחתה את התביעה הטורקית להסרת המצור על הרצועה - אך הסכימה לאפשר לטורקים להעביר סיוע הומניטרי לעזה.

 

"המדיניות שלנו היא להפריד בין האוכלוסייה לבין חמאס. הפרויקטים שאישרנו עוסקים בנושאים כמו מים, חשמל ובתי חולים. בעזה יש סימנים מדאיגים לגבי קריסת התשתיות שם. בסוף זה יפגע בנו, ולכן זה אינטרס שלנו לטפל בזה, ונרצה שעוד מדינות יסייעו בנושא הזה", אמר.

 

בישיבת הממשלה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו כי "יש הרבה מיס-אינפורמציה והרבה דיס-אינפורמציה ביחס להסכם האפשרי המתגבש עם טורקיה, ולכן אני מבקש להבהיר - אנחנו ממשיכים כל העת במאמצים גלויים ומאמצים נסתרים להשיב לישראל את אורון שאול והדר גולדין ז"ל, וגם את שני הישראלים המוחזקים בעזה. אנחנו נמצאים בקשר רצוף עם המשפחות, ואנחנו לא ננוח ולא נשקוט עד שנחזיר את הבנים הביתה".

 

משפחתו של אורון שאול הקימה היום מאהל מחאה מול בית ראש הממשלה ברחוב בלפור בירושלים. באוהל שהוקם במקום נמצאים אחיו של אורון, אופק, ודודתו נאוה, ומחר יצטרפו ההורים זהבה והרצל שאול. ההורים צפויים לקיים פגישות בכנסת ולאחר מכן יצטרפו לאוהל, שהוקם בעקבות החתימה הצפויה על הסכם הפיוס עם טורקיה שאינו כולל כאמור את השבת גופות החיילים והשבויים בעזה.

 

שמחה גולדין, אביו של סגן הדר גולדין ז"ל שהוגדר חלל שמקום קבורתו לא נודע, אמר היום באולפן ynet: "ההסכם הזה הוא מתנה לחמאס. אם השרים יצביעו עליו, יאשרו אותו, זה כישלון ראשון של ישראל אחרי מבצע צוק איתן, וזה חמור מאוד בעינינו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
נשיא טורקיה ארדואן
צילום: AP
מומלצים