שתף קטע נבחר

תספורת של אנשי עסקים ואיסוף מידע על מסלולי הרכבות: כך בוצע הטבח בשרונה

כתב האישום נגד מבצעי הפיגוע בשרונה וחברם שמסר להם את כלי הנשק מפרט את ההתארגנות המלאה מהתכנון הקפדני, אימוני הירי, המעבר הקל דרך פרצה בגדר, ההצטיידות בדירת מסתור בנגב, הבידוק ששינה את התוכניות וההגעה לתל אביב באמצעות אוטובוס ומונית. כך רקמו המחבלים את הטבח

 

הבדיקה המדוקדקת של הנעשה ברכבת ישראל, הדאגה לכלי נשק חלופיים, התספורת כמה שעות לפני הביצוע והחיפושים בסיוע עוברי אורח אחר מטרה נוחה בדמות מסעדה או בית קפה. כתב האישום שהוגש היום (ב') לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד מבצעי הטבח במתחם שרונה בחודש שעבר, חושף את ההתארגנות המזוויעה על מנת לרצוח כמה שיותר ישראלים.

 

חאלד מחאמרה ובן דודו מוחמד מחאמרה, שניהם בני 21 מהעיירה יטא שליד חברון, הם שני המחבלים שהואשמו ברצח ארבעה בני אדם וב-41 ניסיונות רצח. יונס זין, אף הוא מהכפר יטא, הואשם אף הוא באותן עבירות לאחר שהתברר כי הוא השיג עבור חבריו את כלי הנשק. בכתב האישום התברר עוד כי שני בני הדודים החליטו למנוע מזין לצאת לפיגוע מכיוון שהוא שרוי בחובות כספיים ולשיטתם לא יוכל להיות שהיד לפי האמונה המוסלמית. לפי פרשני דת, שהיד דתי צריך לפרוע לפני מותו הצפוי את כל חובותיו, ולא, הוא מעביר את העול לקרוביו.

 

את ההחלטה לבצע פיגוע רצח המוני יזם חאלד מחאמרה ביולי 2015 לאחר הפיגוע בכפר הפלסטיני דומא, שבו נרצחו שלושת בני משפחת דוואבשה. חאלד שוחח על כך עם מוחמד, שהסכים לתכנן ולבצע עמו בצוותא פעולת נקם בישראל בשם ארגון דאעש בתקופת חודש צום הרמדאן.

 

כפי שצוין בכתב האישום, המטרה הראשונית של החוליה הייתה לבצע פיגוע ברכבת ישראל באמצעות ירי בנוסעים שיילכדו בתוך הקרונות ולא יוכלו לברוח. לפי פרקליטות מחוז תל אביב, לפני הפיגוע אסף חאלד מחאמרה בדבקות מידע בנוגע ללוחות הזמנים של הרכבת, תמונות של הרכבת, מסלולים, מיקומם של הדוכנים למכירת כרטיסים, שערי הכניסה לתחנות, הכניסות והיציאות לתחנות וכן על כמות הנוסעים ברכבות השונות.

מימין: חאלד מחאמרה, יונס זין ומוחמד מחאמרה (צילום: מוטי קמחי ) (צילום: מוטי קמחי )
מימין: חאלד מחאמרה, יונס זין ומוחמד מחאמרה(צילום: מוטי קמחי )

עוד צוין בכתב האישום כי לאחר גיבוש המידע על אודות הרכבת גמלה בלבם של הנאשמים ההחלטה כי יבצעו את פיגוע הירי בקו מתל אביב לחיפה. בהמשך, לצורך מימוש תוכנית הקשר, החליטו הנאשמים להצטייד ברובים, תחמושת וסכינים שבאמצעותם התכוונו לבצע גם פיגוע דקירה בהמשך לפיגוע הירי, אם כלי הנשק יתקלקלו או ייתקעו במהלך הירי וכן למקרה שתיגמר התחמושת.

 

יום לפני הפיגוע שוחחו הנאשמים עם איסמאעיל אדעיס על מנת שיסיע אותם ליישוב הבדואי שגב שלום בנגב. לפי כתב האישום, לאחר מכן הצטלמו שלושת הנאשמים בביתו של זין על רקע דגל ארגון המדינה האיסלאמית שעליו נכתב: "אין אלוהים מלבדו ומוחמד שליח אלוהים". המטרה, כך ציינו בפרקליטות, הייתה שתמונות אלה יתפרסמו בתקשורת, לרבות בפייסבוק, לאחר ביצוע הפיגוע.

 (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון) (צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון)
(צילום: דני מכליס, אוניברסיטת בן גוריון)

ביום הפיגוע הסתפרו שני בני הדודים מחאמרה כדי לחזק את מצג השווא שהתכוונו ליצור – להתחזות לאנשי עסקים. בהמשך הם הלכו יחד לביתו של זין ולקחו ממנו את כלי הנשק, הסכינים, רעל וציוד שהוחבאו בביתו מבעוד מועד. סאלים מוגנה, מסיע שב"חים מיטא, נשלח על ידי אדעיס על מנת שייקח את הנאשמים לשגב שלום, וכך הם חדרו דרך פרצה בגדר קו התפר בדרום הר חברון לתוך שטח ישראל.

 

שני המחבלים הלכו לדירה שבה התגורר ג'אהד אלחושיה, שאותו הכירו, על מנת לסיים את הכנותיהם לפיגוע. הם לבשו את החליפות שבהן הצטיידו מבעוד מועד לצורך הפיגוע והכניסו לתיקי היד את כלי הנשק, התחמושת והסכינים. לאחר מכן עלו השניים עם התיקים על אוטובוס בקו 53 משגב שלום לבאר שבע כשהם לבושים בחליפות ומוכנים לביצוע הפיגוע, וירדו בכניסה לתחנת המרכזית בבאר שבע.

 


בשגב שלום הופתעו (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
בשגב שלום הופתעו(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

שני בני הדודים גילו עם הגעתם לתחנת הרכבת בבאר שבע כי במקום קיימים אמצעי ביטחון קפדניים, לרבות גלאי מתכות. בעקבות כך הם החליטו לשנות את תוכניתם המקורית. בסמוך לשעה 20:00 בערב הם החליט לפנות לתחנת המוניות הסמוכה ולקחת מונית לתל אביב. כעבור 53 דקות הם הגיעו לתל אביב וירדו בסמוך לתחנת הרכבת השלום. הם חיפשו מקום הומה אדם ולצורך כך אף שאלו עוברים ושבים היכן יש מסעדות או בתי קפה. בעקבות המידע שקיבלו הם צעדו ברגל למתחם שרונה. אחרי פחות משעה בוצע הטבח.

 

בפיגוע, שלטענת שירות הביטחון הכללי בוצע כאמור בהשראת דאעש, נרצחו עידו בן ארי (42) מרמת גן, אילנה נבעה (39) מתל אביב, מיכאל פייגה (58) מרמת גן, ומילה מישייב (32) מראשון לציון.

 

שגב שלום: "מתנגדים לכניסת שב"חים" 

ראש מועצת שגב שלום, עאמר אבו מעמר, ציין בתגובה לשימוש שעשו המחבלים בדירת מסתור ביישוב כי "הופתענו מאוד שמבצעי הפיגוע היו ביישוב. אם היינו יודעים על זה משהו, היינו מדווחים על כך למשטרה. אנחנו מגנים הרג אנשים ומחפשים לחיות חיים משותפים. אני נגד כניסה של שב"חים ליישוב. על התושבים גם לבדוק את המשפחות ששוכרות מהן דירות ולא למסור דירה לאדם שחושדים בו".

 

אבו מעמר הוסיף כי "שני מבצעי הפיגוע נכנסו ליישוב ויצאו בלי שאף אחד ירגיש בהם ויחשוד במטרות שלהם. התושבים שלנו הולכים בדרך ישרה ומחפשים חיים שקטים ובטוחים. השניים האלה פגעו גם ביישוב ואנחנו נעשה את מה שצריך להגברת המודעות כדי שלא ניתקל בעוד אנשים שמתכננים אירועים חמורים". תושבים בשגב שלום ציינו כי "אנשים כאלה רק מקלקלים לנו את השם. מי שרוצה לפגוע בביטחון המדינה לא יכול להיות כאן".

 

סנגורם של המחבלים המחבלים, עו"ד חאלד מחאנג'ה, טען שהשלושה מכחישים שהם משויכים לדאעש. כשנשאל לגבי התמונה שבה תועדו עם דגל הארגון אמר: "לא ראיתי את הדגל, אבל הם עשו את זה על דעת עצמם בלי להתייעץ עם אף אחד".

 

בהכנת הכתבה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שלושת המחבלים הנאשמים
צילום: מוטי קמחי
מומלצים