שתף קטע נבחר

 

"עסקת שבויים? נעצור את זה בגופנו"

משפחות שכולות זועמות לאחר הפרסום ב"ידיעות אחרונות" על מגעים לעסקת שבויים. הדס מזרחי, שבעלה נרצח ע"י משוחרר עסקת שליט: "שלא יחזור בשום פנים ואופן". יוסי צור, שבנו נרצח בפיגוע: "שילמנו בדם עבור האיוולת של עסקת שליט". אם שכולה חושבת אחרת: "בלתי נסבל שהגופות לא יובאו לקבר ישראל"

 

אסף צור ז"ל (מימין) וברוך מזרחי ז"ל ()
אסף צור ז"ל (מימין) וברוך מזרחי ז"ל
 

אין תמיכה: הפרסום אתמול (ב') ב"ידיעות אחרונות" על מגעים חשאיים בין ישראל לחמאס לעסקת שבויים עורר זעם בקרב בני משפחות שכולות. בני המשפחות אומרים שיש להעדיף פגיעה באסירי חמאס כאמצעי לחץ על פני שחרור מחבלים ואסירים. התנגדותם מצטרפת לזו של משפחות גולדין ושאול, שגופות בניהן הדר ואורון מוחזקות בעזה. 

 

יוסי צור, אב שכול, אומר: "את שחרור הגופות יש להשיג בשינוי המשוואה, הקשחת תנאי האסירים במקום הקלות. אנו קוראים לראש הממשלה לנהל כל משא ומתן על בסיס מסקנות ועדת שמגר בלבד". הדס מזרחי, שאיבדה את בעלה בפיגוע בערב פסח בשנת 2014 שביצע משוחרר עסקת שליט: "זה פשוט אוזלת יד שהממשלה משחררת מחבלים. אני מצפה שזה לא יחזור בשום פנים ואופן".

 

באופן רשמי, ישראל לא מנהלת משא ומתן מול חמאס על החזרת גופותיהם של החיילים סגן הדר גולדין ז"ל וסמ"ר אורון שאול ז"ל והאזרחים אברה מנגיסטו והישאם א-סייד. אולם ל"ידיעות אחרונות" נודע כי מתחת לפני המים משייטת לה "צוללת" ישראלית באמצעות מתווכים, המנסים להגיע להבנות שיאפשרו לפחות לשבת לתחילתו של משא ומתן. כפי שזה נראה כעת, הלחץ של המשפחות בארץ אינו מניב פרי בינתיים, ושני הצדדים מתבצרים בעמדותיהם.

"חמאס רוצה עסקת שליט 2 עם שחרור של מאות אסירים", אומר גורם בכיר בישראל על המגעים שמתנהלים מאחורי הקלעים בנוגע לעסקת חילופי שבויים. אבל זה לא הכול: חמאס אינו מסתפק בכך אלא מקשיח עמדות ודורש גם "דמי כניסה": שחרור 50 אסירים ביטחוניים שנעצרו לאחר חטיפת הנערים במבצע "שובו אחים" - רק כדי לשבת ולדבר. הדרישה של החמאס ל"דמי הכניסה" פורסמה לראשונה בעיתון הערבי "א-שרק אל-אווסט" לפני כמה חודשים, וכעת מאשר אותה הבכיר הישראלי. 

 

חברי ארגון נפגעי הטרור "אלמגור" פנו אתמול לראש הממשלה בבקשה שיבהיר אם יש מו"מ לשחרור מחבלים והקלות בתנאי המחבלים הכלואים. "בני המשפחות השכולות והפצועים נמצאים במתח בכל פרסום כזה", אמר יוסי צור מחיפה, שבנו אסף נרצח בפיגוע בקו 37. צור היה ממובילי המחאה בתקופת העסקה לשחרור גלעד שליט.

 

"כל רמז לעסקה מחזיר אותנו לכאב של איבוד הבנים והכאב משחרור רוצחיהם", אמר. "אנו מזכירים לממשלה כי ישראל שילמה בדמם של אזרחים עבור האיוולת של הממשלה בשחרור המחבלים בעסקת שליט, ואנו ומצפים ממנה לא לחזור על הטעות. את שחרור הגופות יש להשיג בשינוי המשוואה, הקשחת תנאי האסירים וביטול ביקורי משפחותיהם, במקום להקל את תנאיהם. אנו קוראים לראש הממשלה להודיע מיד על יישום מסקנות ועדת שמגר וניהול כל משא ומתן על בסיסן בלבד".

 

נרצח ע"י משוחרר עסקת שליט. ברוך מזרחי ומשפחתו ()
נרצח ע"י משוחרר עסקת שליט. ברוך מזרחי ומשפחתו

צור הוסיף כי האינדיקציה הטובה ביותר לכך שמשא ומתן אכן מתנהל היא ההכחשה של חמאס בדבר המגעים. לדבריו, "ועדת שמגר קבעה כי יש לעגן בחוק את ניהול המשא ומתן ולקבוע כללים של גופות תמורת גופות וחי תמורת חי. אחד לאחד. אבל ברור שנתניהו לא מעוניין בחוק שיכבול את ידיו".

 

הדס מזרחי, רעייתו של ברוך מזרחי שנרצח בפיגוע בליל הסדר ב-2014 ושרוצחו היה ממשוחררי עסקת שליט, אמרה: "הרבה פעמים עולה הסיפור הזה של שחרור מחבלים, ועוד לפני עסקת שליט בתקופת ג'יבריל וטננבאום תמיד קיווינו שזה לא יקרה, כי אנחנו יודעים מה התוצאה. זה נורא כואב. גם כל ההקלות לאסירים שחיים בכלא ומשפטים שנערכים במשך שנים ומוציאים למשפחות השכולות את המיץ".

 

על המחבלים היא אומרת: "אתה רואה אותם מול העיניים צוחקים לך ואומרים 'אנחנו נשתחרר'. עוד כשהם נעצרים הם אומרים שהם לא מפחדים, 'עוד כמה שנים אנחנו בחוץ'. הם מקבלים המון כסף כל חודש. מחבל יודע שאין בעיה, חמאס מאחוריו, הם תמיד ידאגו לו ולמשפחה שלו.

 

"המחבל אצלנו רצח ארבעה אנשים ופצע קצין בכיר - ושוחרר בעסקת שליט. הוא למד תואר ראשון ושני על חשבון מדינת ישראל, אמרו 'נשקם אותו ויהיה בסדר', אבל אנחנו יודעים שזה לא עזר. הוא קם ואמר בעצמו שכשהוא ישתחרר הוא ימשיך לרצוח".

 

הדס מעידה כי עוד בטרם רצח בעלה היא התנגדה לרעיון של שחרור מחבלים: "אין פה בכלל שאלה. בתור משפחה שכולה זה מאוד כואב, וגם מתוך הראייה שלי כתושבת מדינת ישראל. אסור שיהיה שחרור מחבלים תמורת שום דבר.

 

"אם חס וחלילה הייתי במצב הזה וזה היה מישהו שאני מכירה - אני הייתי דורשת פעילות צבאית. עסקה לא עושים בשום אופן, מחבל שישוחרר וירצח שוב אדם אחר, הדם שלו לא שונה מהדם של מי ששחררו בגללו את המחבל.

 

"אני והילדים שלי גם נפגעי טרור וזה גורם לנו להיות במתח כל פעם שזה עולה וכשיש פרסומים כאלה. הכאב צף מחדש וזה נורא. אני כל הזמן אומרת ששילמנו בדם שלנו ושל בעלי על העסקה, וזה פשוט אוזלת יד שהממשלה משחררת מחבלים. אני מצפה שזה לא יחזור בשום פנים ואופן, ואם תתקבל החלטה על עסקה אני אעמוד ולא אתן שזה יקרה.

 

"דיברתי עם קרובים של המשפחות של החיילים, וגם הם לא בעד. אני מקווה שהם יעזרו למנוע את השחרור הזה תמורת הגופות. אני פונה אליהם אישית ומבקשת, בבקשה שזה לא יקרה". מזרחי מספרת שהיא דיברה גם עם נפגעי טרור שהיא מכירה, "והם מסכימים איתי. אנחנו נעצור את זה בגופנו, נשלח מכתב לראש הממשלה וגם לנשיא המדינה שיעצור את זה.

 

הדס מזרחי וילדיה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
הדס מזרחי וילדיה(צילום: עידו ארז)

 

משאית ראשונה עם סיוע הומניטרי מטורקיה מגיעה לעזה (צילום: AFP)
משאית ראשונה עם סיוע הומניטרי מטורקיה מגיעה לעזה(צילום: AFP)
 

"אנחנו מכירים את הדלת המסתובבת, המחבלים כבר למדו את הטריק, הם כל פעם רוצחים ומחזיקים אצלם חיילים וגופות והכול תמורת שחרור מחבלים. אני חוזרת ומזכירה לממשלת ישראל שלא יחשבו על זה בכלל. אסור שנשב איתם ונדון בשחרור מחבלים, כי זה פשוט לא ייגמר. זאת דלת מסתובבת".

 

"השבת הבנים - מצווה שיש לקיימה"

אורה לפר-מינץ, תושבת קריית מוצקין שבנה רז נרצח מירי מחבלים בין עפרה לבית אל ב-2001, השמיעה דעה שונה ואמרה כי גם במקרה של החזרת גופות החיילים והאזרח החי מנגיסטו, יש לעשות הכול כדי להחזירם. לפר-מינץ הייתה מהמצדדים בעסקת שחרור המחבלים שהביאה לשחרורו של גלעד שליט.

 

"בעניין החיילים, כרגע הרבנות הכריזה עליהם כעל חללים, אבל עד שהמשפחה לא תדע בוודאות - תמיד יש צל של ספק. עמימות כזו, בעיניי, היא בלתי נסבלת, קשה מנשוא, ומגיע להורים לדעת בביטחון שילדם אכן נהרג. בלתי נסבלת בעיניי גם המחשבה שגופות חללי צה"ל לא יהיו בקבר ישראל", אמרה.

 

"באשר ל'מחיר'", הוסיפה לפר-מינץ, "דברים רבים הם עניין של ניסוח. אלה הם חוקי המשא ומתן, ואם לא השכלנו למצוא חלופה שתהווה פיתוי לחמאס להחזיר את החיילים - נגזר עלינו לשחרר מחבלים. המחבל שהרג את רז שוחרר עם שחרורו של גלעד שליט".

 

האם השכולה הוסיפה כי "יום השחרור היה לי קשה ביותר ולא הפסקתי לבכות - ועדיין אני סבורה שעדיף שאימא של גלעד תחבק את בנה מאשר אני ארגיש תחושת סיפוק מדומה שמי שהרג את בני יינמק בכלא".

 

בעניין החזרתו של האזרח אברה מנגיסטו היא אמרה כי אין מחיר לחיים, של חייל או של אזרח. "האם הרגשות של בני משפחתו שונים מהרגשות של בני משפחת שליט? לא! אז נכון שאין כלפיו מחויבות נוסח הצהרת בן גוריון: 'תדע כל אם עברייה', כי הוא לא היה חייל, אבל המוכנות לפעול למען השבתו צריכה להיות כמו המוכנות והפעולות שנעשו למען גלעד שליט.

 

"האם מציאות החיים כאן במדינה בטוחה יותר בזכות ישיבתם של מחבלים בכלא? לא", אמרה. "השאלה איך ננסח לעצמנו ומה נדגיש האם נשכיל לומר שאנחנו מביאים שלווה ונחמה וממלאים מחויבות למשפחות החללים או השבויים או שנשדר מסרים נרפים של: נכנענו לחמאס. הכול עניין של בחירה. אני בוחרת לומר לעצמי דברים שמעצימים ומחזקים. השבת גולדין, שאול ומנגיסטו, זו מצווה שאהיה מאושרת לדעת שקוימה".

 

בני משפחת גולדין מתחו ביקורת על ראש הממשלה בנימין נתניהו: "כאשר ראש הממשלה חותם על הסכמים שמקלים על עזה ואינו דורש מחמאס לשלם מחיר בעד פעולותיו הנפשעות - הוא למעשה משדר לחמאס חולשה ומכשיר את הקרקע לדרישות נוספות, הכוללות שחרור רוצחים ומחבלים. אנו קוראים לכל מקבלי ההחלטות: במקום להתעסק בספינים נמוכים, פעלו עוד היום לשינוי המשוואה וגרמו לחמאס להבין שחטיפת חיילים אינה משתלמת לו.

זה הזמן לגבות מחירים מאויבינו במקום לשלם אותם בעצמנו. זה הזמן להחזיר את הדר ואורון הביתה".

 

גם משפחת שאול תקפה את ממשלת נתניהו וציינה: "זה שנתיים שהממשלה לא גיבשה מדיניות לגבי הפעלת לחץ על חמאס. דיבורים ושליחים היו - אבל אפס תוצאות, היעדר מדיניות, התנהלות חובבנית לשמה. האסירים המחבלים מחמאס נהנים מתנאים מפליגים, לרצועה נכנסים מדי יום 900 משאיות עם מותרות, ובבתי החולים שלנו מטפלים בבני משפחות של בכירי חמאס".

 

במסגרת עסקת שליט ב-2011 שוחררו ליהודה ושומרון 58 אסירים, וביוני 2014 במבצע "שובו אחים" לאחר חטיפת שלושת הנערים בגוש עציון הם נעצרו שוב, באשמה שהפרו את תנאי השחרור שלהם על ידי ביצוע עבירות. מאז, שמונה מתוכם שוחררו ו-50 עדיין כלואים, מרוכזים באגפים מיוחדים.

 


פורסם לראשונה 04/07/2016 23:16

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים