שתף קטע נבחר

המפכ"ל: "מצדיק את 'מסמך יצחקי'. הוא מוצג הפוך ממה שהוא"

רב-ניצב רוני אלשיך מופיע מול ועדת הפנים בנוגע למסמך שריכז מידע וחשדות על ח"כים ושרים מהכנסת הקודמת. לטענתו: "זה הליך בקרה של ראש אגף חקירות". ח"כ רוזנטל: "אתם מחזיקים את השר ארדן בביצים"

  

 

המפכ"ל רוני אלשיך הגיע הבוקר (ד') לדיון בוועדת הפנים של הכנסת בנושא "מסמך יצחקי" - מסמך משטרתי סודי שריכז מידע וחשדות על עבירות ושחיתות של כל חברי הכנסת ב-2014. כשנשאל על ידי יו"ר הוועדה דוד אמסלם אם הוא מצדיק את עריכת המסמך ענה המפכ"ל: "מאוד מצדיק. הוא מוצג הפוך ממה שהוא. חיבור המהמסך הוא לא עבירה. העבירה היא הדלפת המסמך. מי שהדליף רצה לצייר תמונה שהמשטרה אוספת מידע על נבחרי ציבור ומחכה ליום לשחרר אותו".

 

רב-ניצב אלשיך הכחיש שמאז הפרסום מופעל על המשטרה לחץ לחשוף את תוכן המסמך: "למען הסר ספק לא הופעל עלינו לחץ מפוליטיקאים, לא היה ולא נברא. יש עלינו לחץ של התקשורת". 

המפכ"ל ולצדו ניצב מני יצחקי (צילום: יואב דדוקביץ') (צילום: יואב דדוקביץ')
המפכ"ל ולצדו ניצב מני יצחקי(צילום: יואב דדוקביץ')

לעצם המסמך הסביר אלשיך כי חיבורו היווה למעשה פרוצדורה שסייעה "לעשות סדר" בריכוז מידע, ולא הייתה כוונה לדגור על מידע מפליל המחכה ליום פקודה: "למשטרה אסור ליזום איסוף על חברי כנסת ושרים. אסור למשטרה לקום בבוקר ולהגיד 'בואו נפעיל כלי איסוף'. המשטרה צריכה להיות ערה לכוחה ומוגבלת בכוחה, ובצדק רב. אבל מגיעים הררי מידע, כולל על חברי כנסת. כאשר מגיע מידע עם מהות, לא עננות ולא קשקושים, משהו עם בשר, אנחנו לא יכולים ליזום בדיקה. אנחנו לוקחים את פריט המידע הזה והולכים לפרקליט והיועמ"ש כדי שהם יקבלו את ההחלטה. כאשר אנו נמצאים במשטרה ענקית, של 30 אלף שוטרים ו-70 תחנות משטרה, ברור לכם שיש דברים שיכולים ליפול בין הכיסאות".

 

אלשיך הדגיש ש"מטרת המסמך היא בדיוק הפוך מלייצר איסוף על חברי כנסת. הוא נועד לוודא שזה לא קורה. זה תהליך בקרה של ראש אגף חקירות על מה שקורה מתחתיו. לאור מקרים שהיו בעבר, בוצעה בקרה כדי לראות שאין משהו ששוכב לא מדווח. כשיש מפקד שלא רוצה תקלות נוספות, הוא עושה בקרה. מרגע שעבר את הבקרה את ראש אח"מ - המסמך מת".

 

עם זאת ניכר בדבריו של המפכ"ל שהביקורת על קיום המסמך חלחלה גם למשטרה, והוא הוסיף: "האם יכולות להיות שיטות אחרות של בקרה כדי לא לייצר את התחושה הזאת שיש מסמך? אני חושב שכן, ואנחנו מחפשים דרך לעשות את זה".

 

 

בתשובה לשאלות הח"כים אם יש נוהל לגבי המסמך, משיב: "אין נוהל. יש הנחיות יועמ"ש (על חקירת מידע של ח"כים, י"פ) ונעשתה בקרה כדי לעמוד בהנחיות האלה".

 

בתחילת הדיון אמרה ח"כ מיכל רוזין: "יש במסמך הזה כמאה פרשיות לפי ידיעתנו. הפרשיות האלו שלא נבדקו ולא נחקרו". ח"כ מיקי רוזנטל (המחנה הציוני) פנה לאלשיך ולניצב יצחקי ואמר: "אתם לא מבינים את חומרת העניין, אתם מחזיקים את השר לביטחון פנים בביצים". ח"כ רויטל סוויד ניסתה להעלות את נושא ראש הממשלה ולהין אם בנימין נתניהו נמצא תחת חקירה, אולם יו"ר הוועדה ח"כ ודודי אמסלם עצר אותה בטענה שנושא הדיון אינו פוליטי.

 

המסמך נחשף לפני כמה שבועות על ידי העיתונאי רביב דרוקר בערוץ 10. הוא הוכן לפני כשנתיים באגף המודיעין של המשטרה וכלל חשד לעבירות פליליות שביצעו כל חברי הכנסת והשרים בממשלה הקודמת. הוא הוכן לבקשת ראש אגף החקירות ניצב מני יצחקי.

 

המסמך, נטען בפרסום, ריכז את כל המידע שבידי המשטרה מכל מקור אפשרי וכלל מידע על עבירות לכאורה של עשרות ח"כים, בהן פרשיות שחיתות. דרוקר טען שהמסמך הכיל שמות של עדים לכאורה, אבל המידע לא הפך לחקירה רצינית.

 

בדיווח הוזכר הפרסום ב"ידיעות אחרונות", שלפיו בבוקר שאחרי שהשר גלעד ארדן הודיע על מינויו של גל הירש למפכ"ל, ביקש יצחקי להוציא את כל המידע שיש במשטרה עליו. חלק מהמידע הזה הביא לסיכול המינוי. ח"כ אייל בן ראובן (המחנה הציוני) התייחס למקרה: "גל מקבל טלפון מהשר ארדן, שאומר לו 'אני רוצה לבחון את האפשרות שאתה תהיה בעתיד מפכ"ל המשטרה'. כשזה מתפרסם, גל הופך לפושע. יום לאחר מכן הבחור מעוכב יציאה מהארץ. אין לי מושג מה קורה בחקירה, אבל אם יש משהו: למה לא בדקתם את זה קודם? מה קרה ביום שאחרי הוחלט שהוא המפכ"ל?".

 

יו"ר הכנסת יולי (יואל) אדלשטיין פנה הבוקר ליועמ"ש אביחי מנדלבליט בדרישה לסיים את הטיפול בבדיקת המסמך. לדבריו הוא "מטיל עננה על כל חברי הכנסת ויוצר תחושה בציבור כאילו יש עשרות חברי כנסת חשודים בעבירות פליליות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דדוקביץ'
המפכ"ל רוני אלשיך ולצדו ניצב מני יצחקי
צילום: יואב דדוקביץ'
מומלצים