שתף קטע נבחר

חופשה נטולת וירוסים וגניבות: המדריך המלא לנסיעה עם סלולרי לחו"ל

כשאנחנו מגיעים לחופשה, הדבר הראשון שנעשה עם נגיעת גלגלי המטוס בקרקע הוא פתיחת המכשירים הסלולריים שלנו. מי חיפש אותנו? מה החמצנו בשעות שהיינו שם למעלה? לאן הולכים מהשדה ואיפה הואוצ'רים למלון? אנו מאחסנים מידע עצום ברשת וחשופים לפריצות וגניבות. איך ניתן להימנע מפשעי הסייבר בחו"ל? המדריך המלא

אם בעבר כשנסענו לחו"ל חששנו מפני כייסים וגניבות של תיקים ומזומנים, כיום הגניבות עוברות למחוזות אחרים ולעתים אף קשים יותר לתפיסה. ממחקר שכלל כ-12 אלף משתתפים ברחבי אירופה, אמריקה ודרום מזרח אסיה, עלה כי אחוזים גבוהים מתוכם נפלו קורבן לפשיעות סייבר שונות בזמן שהייתם בחו"ל.

אנחנו מאחסנים כיום מידע רב וחיוני ברשת וכדי להגיע אליו, רובנו נשתמש ב-Wifi הראשון שנמצא בסביבה, למרות שהוא עלול להעמיד אותנו ואת המידע הפרטי שלנו בסיכון. קבלו את כל הטיפים שיסייעו לכם לטייל ולחזור בביטחה עם המכשירים שמלווים את כולנו כיום גם בחופשה.

 

תהיו מעודכנים

ודאו כי המחשב הנייד והטלפון הסלולרי עובדים עם מערכת ההפעלה המעודכנת ביותר, כאשר כל העדכונים האחרונים מותקנים. כאשר היא לא מעודכנת כיאות, יש בה פריצות אבטחה שהאקרים יכולים לנצל. אם תבצעו את העדכון למערכת ההפעלה, היא תקבל את כל עדכוני האבטחה האחרונים. חשוב לבצע את פעולת העדכון כצעד אבטחה ראשוני לפני שיוצאים לדרכים. אל תתעצלו - בסך הכל מדובר בכמה לחיצות בודדות.

 

לפני שאורזים - מגבים

גבּו את כל המידע שעל המכשירים לפני שאתם יוצאים לחופשת החלומות שלכם. דאגו לאחסן את הגיבוי במקום בטוח - התקן גיבוי חיצוני או בענן. שקלו להעביר מידע רגיש מהמחשב הנייד לכונן אחסון חיצוני מוצפן בזמן שהותכם בחופשה. אם המחשב יגיע לידיים זרות, לא תרצו שתהיה להן גישה למידע פיננסי או אישי מאוד שלכם, שמא יעשה בו שימוש לרעה.

 

FOLLOW HIM

אף פעם אל תשאירו את המכשירים ללא השגחה במקומות ציבוריים. כמו כן, מומלץ להתקין במכשיר תוכנות מעקב שיאפשרו לאתר אותו במקרה של גניבה. במידת הצורך ניתן באמצעות אפליקציות מסוימות גם למחוק מידע מן המכשיר מרחוק.

אל תשכחי את המחשב על החוף (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אל תשכחי את המחשב על החוף(צילום: shutterstock)

לנעול, לא רק את דלת הבית

ודאו שלכל המכשירים סיסמה חזקה, ושהמכשיר ננעל תוך זמן מסוים בעת חוסר פעילות - לא רק כשאתם בוחרים לנעול אותו. שקלו למזער את משך הזמן של הנעילה האוטומטית לקצר ביותר שיש בהגדרות המכשיר. נכון שזה יכול להיות מעצבן להקליד את הסיסמה בכל פעם מחדש, אבל אם גנב ישים את ידו על המכשיר - לא תרצו לעשות לו חיים קלים.

 

לבחור בקפידה את ה-Wifi

אם מתאפשר, השתמשו רק בשירותי אינטרנט מוכרים. תשאלו למשל במלון או במקום בו אתם שוהים מה שם ה-Wifi שלהם כדי שתוכלו להתחבר בראש שקט. שמרו נפשכם מניסיונות הונאה שלמראית עין נראים כמו חיבור אינטרנט אלחוטי חופשי, או משמות של רשתות Wifi שנראים דומים לאלו של בית המלון או של המקום בו אתם נמצאים. חשוב שתתחברו לשם הרשת המדויק ולא לשום דבר אחר.

 

שימו לב לבקשות מוזרות

אם האינטרנט במלון מבקש מכם לעדכן תוכנה כלשהי כדי להתחבר, התנתקו מיד והודיעו לאיש הקבלה התורן או לבעלי המקום. משמעות הדבר שפושע סייבר מנסה לחגוג על חשבון הרשת שלהם.

 

בחרו רק Wifi מוצפן

אין להשתמש בחיבור Wifi שאינו מוצפן עם WPA2. כל חיבור בסטנדרט נמוך מזה פשוט לא מספיק בטוח ויכול להיות מסוכן, בעיקר בחו"ל. ומה זה WPA2? מדובר ברמת האבטחה הגבוהה ביותר לרשתות אלחוטיות. רשת שאין לה את הפרוטוקול הזה אינה חסינה בפני האקרים או וירוסים.

אל תתפתו לרשתות עם שם דומה לזה של בית המלון (צילום מסך מיוטיוב) (צילום מסך מיוטיוב)
אל תתפתו לרשתות עם שם דומה לזה של בית המלון(צילום מסך מיוטיוב)

איך יודעים שהרשת שבחרתם מוצפנת עם WPA2? כאשר נפתחת רשימת הרשתות במכשיר שלכם, על שם הרשת קופץ חלון עם פרטי הרשת וניתן לראות בין הפרטים גם איזה פרוטוקול אבטחה יש, אם יש. במחשב - הקלקה על שם הרשת מאפשר ללחוץ על "פרטים" ואז ניתן לראות את כל הפרטים של הרשת כולל פרוטוקול האבטחה. אם אתם לא משתמשים באינטרנט כל הזמן, התנתקו כשאתם לא פעילים. אל תישארו סתם מחוברים כל הזמן. יש גם חוויות מחוץ לסלולרי.

 

שופינג באינטרנט - לא על רשת אלחוטית

אם זה ממש לא הכרחי, גם אם אתם חולי שופינג, הימנעו מכניסה לאתר הבנק או מביצוע קניות ברשת כאשר אתם גולשים ברשת ציבורית. אם אין ברירה, אז הרבה יותר בטוח ליצור את ה-Hotspot שלכם ולהתחבר דרכו לאינטרנט מאשר לגלוש ב-Wifi.

 

ארזתם בתיק תרופות? יופי, התקינו גם אנטי וירוס

מומלץ שבכל המכשירים יהיה מותקן אנטי וירוס מעודכן. אם אין לכם אחד כזה ואתם חושדים שהלפטופ למשל נדבק בוירוס, מומלץ להיעזר בסורק וירוסים מקוון וחינמי, כזה שלא דורש התקנה ויכול לזהות ולהסיר תוכנות זדוניות.

רשת פרטית לוורקוהוליקים

אם העבודה רודפת אחריכם לחופשה ואתם צריכים להתחבר באמצעות Wifi לרשת של החברה, השתמשו תמיד ברשת פרטית וירטואלית (VPN). איך עושים זאת? לחצו כאן.

 

הנתונים המטרידים

ישראל מדורגת ברשימת 20 המדינות בעלות הגישה הלא מאובטחת ביותר לרשת ה-Wifi, עם 38.91% ובכך עוקפת אפילו את ארה"ב שנמצאת מיד אחריה עם 37.69%. המובילה ברשימת 20 המדינות עם הגישה המאובטחת ביותר היא רומניה, עם 11.03% סיכון בלבד.

חיבור Wifi בחופשה. הישראלים הרחק מאחור (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
חיבור Wifi בחופשה. הישראלים הרחק מאחור(צילום: Shutterstock)

אנחנו רגילים להיות מחוברים לרשת כאשר אנו בבית, כך שבחו"ל, אנחנו אפילו לא מקדישים מחשבה רבה בנוגע לבטיחות החיבור, כיצד אנו מתחברים ומי עלול "להאזין" לנו. במחקר שנערך במעבדת קספרסקי, שמונה מתוך עשרה אנשים מתחברים לרשתות Wifi ציבוריות, חינמיות ובלתי מאובטחות בשדות תעופה, בתי מלון, בתי קפה או מסעדות.

 

בנוסף, מחצית מהאנשים שוכחים כי המכשירים המחוברים שלהם עמוסים במידע אישי ורגיש ביותר, וזאת מכיוון שהם משתמשים בהם למגוון שימושים, כגון צילום תמונות או ניווט במפות. אבל הרחק מהבית ומרשתות אמינות, חוסר תשומת הלב לנושא אבטחת הרשת פועל לטובתם של פושעי הסייבר.

 

18% מהמטיילים נפלו קורבן לפשיעת סייבר בזמן נסיעה, בהשוואה ל-6% שהתמודדו עם פשיעה פיזית. הדבר אינו מפתיע בהינתן העובדה כי ההרגלים הדיגיטליים שלנו כמעט ואינם משתנים כאשר אנו בחו"ל, למרות שאנו עלולים להיות חשופים יותר לרשתות בלתי מאובטחות. כמעט מחצית מהמשיבים אמרו כי הם נכנסים לחשבון הבנק שלהם (61%) וקונים ברשת (55%) בזמן שהם מחוברים ל-Wifi בחו"ל.

 

תודה ל-ESET ומעבדת קספרסקי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בחופשה עם הלפטופ
צילום: shutterstock
מומלצים