שתף קטע נבחר
 

מדריך: מה לעשות כשמבחינים בנחש?

הבחנתם בנחש? מה אסור בשום פנים ואופן לעשות? למה כדאי לשמור איתו על קשר עין מרחוק ומה צריך לעשות במקרה של הכשה. "המקצוענים" עם כל הפרטים

בשיתוף אתר "המקצוענים "

 

בין אם אתם מפחדים מנחשים ובין אם לא - יש כמה דברים שחשוב מאוד לדעת במקרה של היתקלות איתם. מה אסור בשום אופן לעשות, מדוע כשאתם בורחים ומאבדים קשר עין עם הנחש הדבר עלול להוריד משמעותית את סיכויי הלכידה, ומה חשוב לעשות במקרה של הכשה. וכמובן: איך ניתן מראש למנוע את הגעתם של הנחשים אל הבית או אל החצר. "המקצוענים" עם עצות שיכולות להציל חיים.

 

עוד כתבות באתר "המקצוענים":

11 סימני אזהרה של מכונות כביסה

עופי לשלום

צביעת דירה: איך מחשבים עלויות צבע 

מחירון - מדבירים ולוכדי נחשים

 

הטעויות - מה לא עושים כשרואים נחש

"הטעות הראשונה שהיא גם לא חוקית היא לנסות להרוג את הנחש", אומר יואל עברון, לוכד נחשים מאתר 'המקצוענים'. "נחש הוא חית בר מוגנת, ומעבר לכך שזה אסור על פי חוק, זה גם מאוד מסוכן. נחש, כמו כל חיית בר, יתקוף אם ירגיש מאוים וינסה להגן על עצמו. טעות נוספת היא לברוח. צריך להתרחק מהמקום, אך עדיין חשוב לשמור על קשר עין עם הנחש ולזהות לאיזה כיוון הוא ברח כדי שיהיה קל ללכוד אותו ולהעביר אותו לשטח פתוח שרחוק מאוכלוסיה, אחרת יש סיכוי שניתקל בו שוב".

 

מה כדאי לעשות?

דוד דוד, לוכד נחשים מוסמך מטעם רשות הטבע והגנים מוסיף: "אם הנחש קרוב אלינו במיוחד (מרחק של כמה סנטימטרים) חשוב להימנע מביצוע תנועות חדות. לרוב, הנחש יפחד מאיתנו יותר משאנחנו מפחדים ממנו. אם אנחנו במרחק של כמטר ממנו, כדאי לעשות צעד אחד אחורה ולא בתנועות חדות מדי. בדרך-כלל, נחש לא יתקוף - אלא אם יחוש מאוים. אם יש באזור ילדים או בעלי-חיים חשוב להרחיק אותם מהר מהנחש. הם לא מספיק מחושבים על מנת להבין את הסכנה ולהתרחק בעצמם".

 

חשוב מאוד לזכור כיצד נראה הנחש באופן מדויק וכמובן שאם יש אפשרות - אז גם לצלם אותו. דוד: "לרוב, גם אם התמונה מטושטשת זה מאפשר ללוכד נחשים לדעת אם הוא ארסי או לא. אם מדובר בנחש ארסי חשוב לקרוא ללוכד. הסיבה שכדאי להישאר בקשר עין עם הנחש היא כדי שניתן יהיה ללכוד אותו בקלות. אם לא עושים זאת, ומדובר למשל בנחש ארסי, בני הבית יחיו לרוב למשך זמן רב עם תחושה שיש נחש מסוכן בקרבתם. לכן, גם אם אומרים ללוכד הנחשים לאיזה כיוון ברח הנחש (לכיוון שיח מסוים או מחסן) הרבה יותר קל לאתר אותו. פעמים רבות אנשים אומרים לי שיש להם צפע בחצר, ושהם ברחו הביתה. אם הם איבדו איתו קשר עין סיכויי הלכידה יורדים בצורה משמעותית".

 

כיצד ניתן למנוע מראש את הגעתם?

"נחשים ניזונים בעיקר ממכרסמים (עכברים וחולדות)", אומר עברון. " דבר נוסף שמזמין אותם הוא מקומות מסתור מוצלים. אם יש בגינה גרוטאות או צמחיה לא מטופלת שתחתיה יש כמות גדולה של ענפים יבשים ועלים - הם יכולים להסתתר שם בשעות החמות. לרוב נחשים לא מחפשים להיכנס לתוך בתים, הם מעדיפים את האדמה, את הקרקע ולא את המבנה הבנוי. אם הם נכנסו לתוך בית זה לרוב בטעות, ואז לעתים הם לא יודעים כיצד לצאת משם. גם מחסנים לא מרוצפים ימשכו אותם, בייחוד אם הם מלאים בציוד שזרוק על הקרקע ויכול לשמש להם מקום מסתור. לכן, כדאי להקפיד על סדר גם במחסנים, לתלות את הציוד על מדפים בצורה מסודרת, ולדאוג באופן כללי להרחקת עכברים וחולדות משטח הבית והחצר".

 

דוד מוסיף: "כמו כן, מכיוון שלעתים נחשים חודרים לבתים דרך צינורות של קו חשמל שסמוכים לקרקע, כדאי כאקט מניעתי לאטום אותם עם קצף איטום".

 

צפע (צילום: באדיבות דוד דוד) (צילום: באדיבות דוד דוד)
צפע(צילום: באדיבות דוד דוד)

זעמן מטבעות (צילום: באדיבות דוד דוד) (צילום: באדיבות דוד דוד)
זעמן מטבעות(צילום: באדיבות דוד דוד)

 

אילו מינים קיימים בישראל ובאיזו עונה הם פעילים בעיקר?

עברון: "הנחשים פעילים בעיקר בעונת האביב עד הסתיו, ובישראל לעתים גם בעונת החורף. קיימים בישראל 41 מינים שונים של נחשים, תשעה מתוכם ארסיים. הנפוץ מבין הארסיים הוא הצפע הארצישראלי שנמצא מאזור באר-שבע וצפונה. יתר המינים נמצאים בעיקר באזורי מדבריות (מדבר יהודה והנגב הדרומי). גם נחש ממין לא ארסי שננסה לתקוף יכול לנשוך בני-אדם ולכן מאוד מומלץ שלא לנסות ללכוד אותו לבד ובטח שלא לפגוע בו".

 

 

דוד: "ישנו עוד מין נפוץ בישראל, שמאוד דומה לצפע, אבל אינו ארסי. הוא נקרא זעמן המטבעות. ההבדל העיקרי ביניהם הוא מבנה גוף: הצפע עבה ממנו משמעותית. בנוסף, על גב הצפע לרוב מופיעה קו בצורת זיג-זג או בצורת מעויין. על גב זעמן המטבעות ישנם כתמים כהים, לרוב עגולים, שאינם מחוברים זה לזה ולא יוצרים קו למעט בזנב".

 

האבחנה בין השניים עלולה להיות מאתגרת מאוד, במיוחד אם רואים את הנחש בתנועה ולכן לא מומלץ להסתמך לעולם על זיהוי לא ודאי, ולקרוא ללוכד מוסמך.

 

בבית או בחצר - כיצד להתנהג?

"המצב הנפוץ יותר הוא להיתקלות עם נחש בשטח החצר", מסביר דוד. "במקרה כזה כדאי לשמור על מרחק של כמה מטרים ממנו ולהמתין עד להגעת לוכד. אם נתקלנו בנחש בתוך הבית, המצב יותר פשוט ללכידה. יש לו מקומות מסתור, אבל זהו שטח סגור. נחשים לרוב לא יוצאים דרך פתחים גבוהים (כמו חלונות גבוהים) אלא דרך דלתות, פתחי יציאה נמוכים (כמו חלונות נמוכים או צינור של קו חשמל). לכן, אם למשל יש צפע בחדר, אין טעם למהר לחלון ולסגור אותו כי רוב הסיכויים שהוא לא יצא משם, ואנו מסכנים את עצמנו לשווא. צריך פשוט להתרחק ממנו באיטיות ולסגור את דלת החדר או החלל שבו הוא נמצא".

 

מה עושים במקרה של הכשת נחש?

"הדבר הראשון והחשוב ביותר הוא להרגיע את הנפגע ככל הניתן", מסביר דוד. "זאת, מפני שכשקצב הלב עולה הארס מתפשט בגוף בצורה יותר מהירה.

 אין לתת לנפגע מזון או משקה כלשהו למעט מים. יש להשכיב את הנפגע ולהסיר ממנו שעונים, צמידים, טבעות או כל תכשיט שעשוי לגרום לנמק במידה והאיבר יתנפח. לרוב ההכשות מתרחשות בגפיים, ולכן אם זה קורה יש לקבע את היד או את הרגל לגוף כפי שעושים במקרה של שבר. יש לסמן את אזור ההכשה עם עט בעיגול, לצורכי מעקב. יש לפנות את הנפגע מיידית לבית-חולים באלונקה כדי למנוע ממנו תזוזות ככל האפשר, ועדיף באמצעות אמבולנס. אין להניח חוסם עורקים, אין לקרר או לחמם את המקום ללא הוראה מפורשת מרופא ואין ליטול תרופות כלשהן. אין לצרוב או לבצע חיתוכים במקום ההכשה או לנסות למצוץ את הארס. זה לא מועיל ואף יכול להזיק. גם לאחר ההכשה אין לנסות להרוג את הנחש או ללכוד אותו באופן עצמאי משום שהוא עלול להכיש שוב".

 

לוכדי נחשים ומדבירים באתר "המקצוענים"

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות דוד דוד
נחש צפע
צילום: באדיבות דוד דוד
מומלצים