שתף קטע נבחר

חוק העמותות אושר, מהומה והרחקות במליאה

החוק שיחייב עמותות שמקבלות מימון ממדינות זרות לדווח על כך אושר בקריאה שנייה ושלישית. היוזמת, השרה שקד: "לא נאפשר התערבות בוטה כזו". ח"כ סלומינסקי טען כי "עמותות שמאל מממנות את הפלסטינים", יו"ר מרצ גלאון קראה לעברו: "חצוף, דמך בראשך"

 

 

החוק שעורר סערה אושר בקריאה שנייה ושלישית: אמש (ג') אישרה מליאת הכנסת סופית את "חוק השקיפות", המכונה גם "חוק העמותות", שיזמה שרת המשפטים איילת שקד. על פי החוק, עמותה או חברה לתועלת הציבור שרוב מימונה מגיע מישות מדינית זרה, לרבות קרנות שמוחזקות בידי המדינה, תחויב לדווח על כך בדו"חותיה הכספיים. החוק אושר ברוב של 57 תומכים מול 48 מתנגדים וייכנס לרשומות. הוא אושר בקריאה שנייה ושלישית לאחר דיון שארך שעות, בסיומו נאמה גם השרה שקד.

 

לאחר נאומה של שקד, סיכם את הדיון יו"ר ועדת החוקה ח"כ ניסן סלומינסקי וטען כי "עמותות שמאל מממנות את הפלסטינים". בעקבות זאת התפתחה מהומה במליאה, וחברי הכנסת אילן גילאון וזהבה גלאון ממרצ הוצאו מהאולם. גילאון הורחק לאחר שצעק לסלומינסקי מהבית היהודי: "אתם סדום ועמורה, אתה שופך דם, תתבייש לך". יו"ר מרצ גלאון קראה לעברו: "אתה חצוף, דמך בראשך". ח"כ עיסאווי פריג' הוסיף: "ספר על התרומות מ'אם תרצו'".

השרה שקד, יוזמת החוק (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
השרה שקד, יוזמת החוק(צילום: יואב דודקביץ')
  

יו"ר מרצ גלאון הורחקה (צילום:יואב דודקביץ) (צילום:יואב דודקביץ)
יו"ר מרצ גלאון הורחקה(צילום:יואב דודקביץ)

נתניהו מצביע בעד (צילום:יואב דודקביץ) (צילום:יואב דודקביץ)
נתניהו מצביע בעד(צילום:יואב דודקביץ)
השרה שקד אמרה לאחר אישורו של חוק העמותות: "היום כנסת ישראל אמרה - לא להתערבות בוטה של מדינות בענייניה הפנימיים של מדינת ישראל. כשם שמדינת ישראל נמנעה להתערב במשאל העם בבריטניה, אני מצפה שמדינות אחרות יכבדו את עצמאותה של מדינת ישראל. ואם לא - לכל הפחות מימון העמותות בידי ממשלות זרות, יהיה חשוף בפני הציבור הישראלי. הבעת עמדה של מדינות על הנעשה בישראל עוברת דרך האמצעים הדיפלומטיים המוכרים. לא נאפשר התערבות בוטה שכזו ללא חשיפת מקורות המימון הזרים, והבאתם לידי ידיעת הציבור ונבחריו".

 

לאחר האישור כתב בפייסבוק ראש הממשלה נתניהו, שתמך בחוק: "מטרת החוק היא למנוע מצב אבסורדי שבו מדינות זרות מתערבות בענייניה הפנימיים של ישראל באמצעות מימון עמותות ומבלי שהציבור בישראל בכלל מודע לכך. בניגוד לטענות משמאל, אישור החוק יביא להגברת השקיפות, יתרום ליצירת שיח שמשקף נכוחה את דעת הקהל בישראל ויחזק את הדמוקרטיה".

 

יו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג תקף בפתח הדיון במליאה את החוק ואמר כי "החוק מסמל את ניצני הפאשיזם שעולים ופורחים בחברה הישראלית". הרצוג אמר עוד כי "מקדמים כל הזמן סדר יום שתכליתו לסתום את הפה לכל מי שקצת משמיע קול שונה. סדר יום שמקדמת אותו שרת המשפטים, ראש הממשלה וכל השותפים לקואליציה".

 

57 בעד, 48 נגד (צילום:יואב דודקביץ) (צילום:יואב דודקביץ)
57 בעד, 48 נגד(צילום:יואב דודקביץ)

יו"ר ועדת החוקה סלומינסקי. דבריו הובילו למהומה (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
יו"ר ועדת החוקה סלומינסקי. דבריו הובילו למהומה(צילום: יואב דודקביץ')

הרצוג אמר כי "החוק הזה יירשם ככתם על פרצופה של הכנסת. אבל אנחנו לא ניתן למקוששי מנדטים ולפרובוקטורים להרוס את הדמוקרטיה, אנחנו נעשה הכול כדי לשמור עליה מכל משמר. שלטון שנשען על דיכוי התקשורת, דיכוי חופש הביטוי, דיכוי עצמאות מערכת המשפט - הוא שלטון שאיבד עשתונות ומוכן לעשות הכול כדי לעורר עוד שנאה, שיסוי ופחד".
 

ח"כ רויטל סויד (המחנה הציוני) אמרה בדיון: "בראי ההיסטוריה הכנסת הזו תיבחן כנקודת השפל של הדמוקרטיה הישראלית. מדובר בחוק פוליטי שנועד לרצות את האלקטורט של הקואליציה. כל זה כשהנזק ברמה הבינלאומית הוא בלתי-הפיך. הממשלה הזו, בסדרת חוקים חשוכים, מבודדת אותנו בזירה הבינלאומית, וגורמת לנו להראות כמדינה אנטי-דמוקרטית פוגעת בחופש הביטוי ובזכות ההתאגדות? בשביל מה? אין גבול לציניות".

"כתם על פרצופה של הכנסת". ח"כ הרצוג בדיון (צילום: יואב דודקביץ') (צילום: יואב דודקביץ')
"כתם על פרצופה של הכנסת". ח"כ הרצוג בדיון(צילום: יואב דודקביץ')

 

לפי הצעת החוק, עמותה או חברה לתועלת הציבור שעיקר מימונן (מעל 50% מתקציבן השנתי) מגיע מישות מדינית זרה, לרבות קרנות שמוחזקות בידי המדינה, תוטל עליהן החובה לדווח על כך בדו"חות הכספיים שלהן. נוסף על כך, העמותות יחויבו לציין זאת באופן בולט בפרסומיהן בשלטי חוצות, בטלוויזיה, בעיתון, בדף הבית שלהן או במסע פרסום שלהן באינטרנט, לציין זאת באופן בולט בפנייה בכתב לעובד ציבור או לנבחר ציבור, וכן לציין זאת באופן בולט בדו"ח המופץ לעיון הציבור. עבירה על אחד הסעיפים האמורים עשוי לגרור קנס בסכום של עד 29,000 שקל.

  

החוק קובע עוד כי נציג מטעם העמותה המשתתף בישיבה בכנסת יחויב להביא את המידע על העובדה שעיקר מימון העמותה הוא מישות מדינית זרה, לידי יו"ר הוועדה לפני הדיון או במהלכו. נוסף על כך, אם יישאל הנציג על ידי חבר כנסת על דבר מימון העמותה, הוא יהיה מחויב לחשוף זאת.


פורסם לראשונה 11/07/2016 18:24

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ'
שרת המשפטים שקד
צילום: יואב דודקביץ'
מומלצים