שתף קטע נבחר

"כבר לא חינוך חינם": מאבק ההורים יוצא לדרך

ועדי ההורים היישוביים קוראים לחברי ועדת החינוך של הכנסת שלא לאשר את טבלת התשלומים, שגוזרת על ההורים בישראל לשלם אלפי שקלים על חינוך ילדיהם, שבאופן רשמי מוגדר חינם. "לא ייתכן שאשלם יותר מ-10,000 שקל עבור חינוך לשלושה ילדים בשנה"

 

 

כמה עולה "חינוך חינם" בישראל? פורום ועדי ההורים היישוביים פתח במאבק נגד תשלומי ההורים, ופנה אמש (יום ג') לחברי ועדת החינוך של הכנסת, בבקשה שלא לאשר את טבלת התשלומים. הוועדה צפויה להתכנס בשבוע הבא ולאשר תשלומים לשנת הלימודים תשע"ז, שבשנה שחלפה עמדו על 868 שקלים לתלמיד ביסודי, 1,134 שקלים לתלמיד חטיבה, ו-1,399 שקלים בתיכון.

 

תשלום החובה היחיד במערכת החינוך הוא עבור ביטוח בריאות, שעומד על כ-75 שקלים בשנה. מדי שנה מאשרת הוועדה תשלומי רשות, שכוללים בין היתר תשלום עבור סל תרבות, טיולים, מסיבות כיתתיות, שאילת ספרי לימוד, מסיבות סיום ועוד. ההנחה היא כי לא יחולו שינויים בסכומים מהשנה שעברה בשנת הלימודים הבאה.

 

מעבר לכך נאלצים ההורים לשלם גם עבור סעיפים אחרים שהוועדה אפילו לא נדרשת לאשר. אחד מהם הוא התל"ן (תוכנית לימודים נוספת) - הבסיסי מתייחס לפעילויות בשעות אחר הצהריים, הוא מוגבל לחמש שעות בשבוע, ואין חובה להשתתף בו. עלותו בחינוך היסודי עומדת על כ-885 שקלים, ובעל-יסודי: בין 1,060 ל-1,150 שקלים. התל"ן הייחודי, לעומת זאת, מאפשר לבתי הספר לקבל עוד עשר שעות לימוד, שיהוו תוספת לתוכניות הייחודיות שבמוסד (מגמות, טאבלטים, הסעות ועוד). בשנת תשע"ו עמד התשלום עבורו על כ- 1,770 שקלים ביסודי וכ-2,300 שקלים בעל-יסודי.






דרישה לתשלומי הורים בשנה שעברה: 6,313 שקלים ()
דרישה לתשלומי הורים בשנה שעברה: 6,313 שקלים

שר החינוך נפתלי בנט (צילום: שאול גולן) (צילום: שאול גולן)
שר החינוך נפתלי בנט(צילום: שאול גולן)

 

בנוסף, קיימים "תשלומים מרצון" - התארגנות הורים לרכישות משותפות על מנת לצמצם עלויות. בחינוך הקדם-יסודי עומד התשלום המקסימלי על 125 שקלים, ביסודי על 250 שקלים, ובחינוך העל-יסודי: 450 שקל בשנה. כל אלה הופכים בסופו של דבר את החינוך יקר מאוד עבור ההורים, שקורסים תחת הנטל.

 

"לעצור את ההפקרות"

ליאור, אב לשלושה בחינוך העל-יסודי במועצה האזורית מטה אשר, אמר: "חשבתי שאם אגיע לפריפריה אחסוך לילדים שלי עבור האוניברסיטה. לא חשבתי שאצטרך לחסוך בשבילם לחטיבת הביניים ולתיכון". בחטיבת הביניים הוא יידרש לשלם בשנת הלימודים הבאה 2,500 עבור כל ילד כולל תל"ן, ובתיכון - בין 5,000 ל-6,000 שקל על תעודת בגרות הכוללת חמש יחידות מתמטיקה, מגמת מדעי המחשב ומגמת ביולוגיה. "על כל מגמה דורשים תוספת כסף לשעות הלימוד. זה מטורף. זה בית הספר היחיד שאני יכול לרשום אליו את הילדים שלי, כך שאין לי ברירה".

 

לקראת הדיון הוא הוסיף: "הגיע הזמן שוועדת החינוך תסתכל על מה שקורה באמת בשטח ותעצור את הגזל הזה. הבנו שזה כבר לא חינוך חינם, אבל לא ייתכן שאני אשלם יותר מ-10,000 שקל עבור חינוך לשלושה ילדים בשנה".

גיא יארניצקי. "החלטנו לעצור את ההפקרות" ()
גיא יארניצקי. "החלטנו לעצור את ההפקרות"
 

גיא יארניצקי, אב לארבעה ילדים בחינוך היסודי ביבנה, סיפר על הסכומים שיידרש לשלם, בין השאר על 607 שקלים בשנה לכל אחד משלושת ילדיו בכיתה ד', שהם 1,821 שקלים. השנה יתווסף גם תל"ן מינימלי - עוד 354 שקל לילד. כלומר, סך הכול 2,764 שקל. עבור כיתה ו' ישלם 943 שקלים, מבחינתו מדובר בכ-4,000 שקל, "עוד לפני חישוב ספרי הלימוד, ילקוטים, ציוד חזרה לבית הספר, חולצות תלבושת אחידה. מדובר בעוד אלפי שקלים", אומר יארניצקי.

 

לדבריו, "המצב הזוי. תשלומי ההורים הם מס גולגולת המוטל על כל הורה ללא שום קשר למצבו המשפחתי, רמת ההכנסה, מקום המגורים, מספר הילדים ועוד. החלטנו לעצור את ההפקרות ולעזור לפוליטיקאים להבין את המציאות ולעשות צדק".

 

במכתב ששלח פורום ועדי ההורים לחברי ועדת החינוך ביקשו ההורים שלא לאשר את טבלת התשלומים, עד שיתקיים דיון מהותי בנושא ושיימצא הגורם שישלם עבורם. לפני כמה ימים שלח הפורום הודעה לכל ועדי ההורים בארץ, בדרישה לא לחתום על תוכניות תשלומי ההורים לשנה הבאה. דרישה זו הגיעה בעקבות מכתב שהעביר אריאל לוי, סמנכ"ל משרד החינוך, למנהלי המחוזות השונים, שבו ביקש לאשר את חוזר התשלומים המיועד עם נציגות ההורים המכהנת, עוד בטרם אושר בוועדת החינוך.

 

עו"ד הרן רייכמן ()
עו"ד הרן רייכמן
 

פז כהן, יו"ר ועד ההורים בירושלים וחבר בפורום ועדי ההורים היישוביים, אמר: "שלא כמו בשנים קודמות, הפעם ועדי ההורים מאוחדים ומתכננים להפעיל את כל כובד משקלם למניעת אישור תשלומי ההורים במתכונתו הנוכחית. קשה לנו להאמין שיהיו חברי כנסת שייתנו יד לאישור אוטומטי כפי שנעשה בשנים קודמות".

 

עו"ד הרן רייכמן, מנהל הקליניקה למשפט ומדיניות חינוך בפקולטה למשפטים באוניברסיטת חיפה, ציין כי בשיטה הקיימת "מאשרים גביית תשלומי הורים במסווה של 'רכישת שירותים מרצון' באופן שהופך חלק ניכר מבתי הספר הממלכתיים לבתי ספר לבעלי ממון בלבד. זה רע לכולם. הגיעה העת להפסיק את תשלומי ההורים במערכת החינוך ולהבטיח חינוך הולם לכול".

 

ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "משרד החינוך קבע סטנדרטים מחמירים בנושא תשלומי ההורים, והוא משקיע בנושא משאבי פיקוח ובקרה רבים. את גובה תשלומי ההורים מאשרת ועדת החינוך של כנסת ישראל".

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
כמה עולה "חינוך חינם"? יארניצקי
צילום: shutterstock
מומלצים