שתף קטע נבחר

טבח מינכן: אפגני בן 16 חשוד שידע ולא מנע

חברו של הרוצח עלי סונבולי נעצר, וייתכן שסייע לו לפרסם את הפוסט בפייסבוק שבו פיתה את קורבנותיו לסניף מקדונלדס בהבטחה לאוכל חינם. בצל איום הטרור - מנסים למצוא פתרון לפרדוקס הגרמני: החוקה אוסרת על הצבא להתפרס ברחבי המדינה גם בעת אירוע טרור - כלקח מימי המשטר הנאצי

משטרת מינכן הודיעה הלילה (יום א') כי עצרה נער אפגני בן 16 שהיה חברו של הרוצח שביצע את הטבח ביום שישי. הוא חשוד כי ידע על תוכניותיו של מבצע הטבח, עלי סונבולי, אבל לא דיווח על כך.

 

המשטרה במינכן אמרה בהודעתה הלילה כי ייתכן גם שהנער שנעצר היה מעורב בפרסום הפוסט בפייסבוק שבו הזמין עלי סונבולי גולשים לסניף מקדונלדס בהבטחה שיקבלו ארוחה חינם – וכך פיתה אותם אל מותם. שם הוא החל בטבח.

 

בטבח במינכן ביום שישי רצח סונבולי, יליד גרמניה ממוצא איראני ובן למשפחה יציבה, עשרה בני אדם ופצע עוד 35. מצבם של עשרה מהם עדיין קשה. המניע שלו לא היה ג'יהאד איסלאמי, אלא משיכה חולנית לרוצחי המונים. הוא הושפע כנראה גם מרוצח ההמונים הנורבגי אנדרס ברינג ברייוויק, שרצח לפני חמש שנים בדיוק 77 בני אדם בארצו, בהם 69 בני נוער.

 

בינתיים גורמים רשמיים בכירים בגרמניה קראו היום לבחון מחדש את חוקי הנשק במדינה ולנקוט אפילו צעדי אכיפה נוקשים עוד יותר בעקבות הטבח במינכן. "השליטה בנשק היא נושא חשוב. אנחנו חייבים לעשות כל שביכולתנו כדי לשלוט באופן הדוק בגישה לנשק קטלני", אמר סגן הקנצלרית זיגמר גבריאל, מנהיג המפלגה הסוציאל-דמוקרטית מהמרכז-שמאל.

מימין: הרוצח סונבולי. משמאל: סונבולי בזמן מסע הירי ()
מימין: הרוצח סונבולי. משמאל: סונבולי בזמן מסע הירי

מתאבלים בזירת הרצח בגרמניה (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
מתאבלים בזירת הרצח בגרמניה(צילום: gettyimages)

שר הפנים, תומס דה מייזייר, חבר המפלגה הנוצרית-דמוקרטית השמרנית של הקנצלרית אנגלה מרקל, הבטיח לבחון מחדש את חוקי הנשק בתום החקירה סביב המתקפה ולנסות לבצע את השיפורים הדרושים. הוא אמר כי חוקי הנשק בגרמניה כבר נוקשים, ושיש להבין כיצד בכל זאת הצליח סונבולי להשיג אקדח. גורמים רשמיים במדינת המחוז בוואריה שבה נמצאת מינכן אמרו כי הצעיר השיג כנראה את הנשק ב"|רשת העמוקה" באינטרנט, אזורים "אפלים" באינטרנט שהגישה אליהם אינה פשוטה ושבהם מתבצעים פשעים חמורים.

 

ההצעה לשינויים בחוקי הנשק בגרמניה באה בשעה שהאיחוד האירופי כולו שוקל ביצוע רפורמות שבמסגרתן יהודק הפיקוח על הנשק במדינות האיחוד כך שניתן יהיה להתחקות בקלות רבה יותר אחר המקור של כלי הנשק הנרכשים שלא כחוק.

נטרול הפליט הסורי שתקף במצ'טה בשטוטגרט ()
נטרול הפליט הסורי שתקף במצ'טה בשטוטגרט

בעקבות האירועים האלימים של השבוע האחרון – פיגוע הגרזן של מחבל דאעש ברכבת בבוואריה, הטבח במינכן וגם התקפת המצ'טה הערב ליד שטוטגרט – תצטרך גרמניה לשקול מחדש גם את האופן שבו היא מפעילה את כוחות הביטחון שלה. הגורם הביטחוני הבכיר ביותר במדינת המחוז בוואריה קרא היום לממשלה לאפשר פריסה של צבא גרמניה כשמתחוללים אירועים כמו זה שהתחולל ביום שישי במינכן, כך שהצבא יוכל לסייע למשטרה.

 

כלקח ממעשי המשטר הנאצי וכדי להגביל את הכוחות המזוינים חוקת גרמניה של היום מאפשרת לצבא להתפרס בתוך גרמניה רק במצב חירום לאומי. שר הפנים של מדינת המחוז בוואריה, יואכים הרמן, אמר שהתקנות האלה מיושנות כעת ושלגרמנים יש זכות לביטחון. "יהיה זה לחלוטין בלתי מובן אם במקרה שבפרקנפורט, בשטוטגרט או במינכן תהיה מתקפת טרור כמו זו שהייתה בבריסל,

לא נוכל להזעיק את כוחות הצבא המאומנים-היטב", אמר. שר הפנים של גרמניה תמך ברעיון ואמר כי יהיה זה הגיוני להזעיק את הצבא במצבי חירום. הוא אמר כי ייתכן שניתן יהיה לאפשר זאת בלי לבצע שינויים בחוקה, וציין כי בית המשפט העליון של גרמניה קבע בעבר שהצבא יכול לסייע למשטרה בכוחותיו במצבים של סכנה מיוחדת.

 

משטרת מינכן שלחה 2,300 שוטרים לרחובות בשעות שלאחר המתקפה ביום שישי בערב, ונאלצה להזעיק כוחות עילית מיוחדים מרחבי המדינה ואפילו מאוסטריה השכנה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים