שתף קטע נבחר

255 מצלמות, רחפנים ובלוני תצפית: 443 הופך לכביש הכי מתועד בישראל. צפו

בעקבות עשרות ניסיונות פיגוע בכביש המחבר בין אזור מודיעין לבין ירושלים, החליט צה"ל לרשת 17.5 ק"מ. כל צילומי הווידאו ירוכזו בזמן אמת בחמ"ל. האמצעים האלקטרוניים יתווספו ליותר מ-50 חיילים שמאבטחים את הציר. צפו: פלסטינים מיידים אבנים על הכביש, נמלטים ונתפסים על ידי לוחמי פיקוד העורף

 

 

הכביש המאובטח בישראל יהפוך להיות גם הכביש המתועד בישראל: בצה"ל צפויים לפרוס בחודשים הקרובים 255 מצלמות יום ולילה על גבי תרנים לאורך כ-17 קילומטר בכביש 443, המחבר בין אזור מודיעין לירושלים ושבוצעו בו בשנה האחרונה עשרות ניסיונות פיגוע. בנוסף יופעלו מעל הכביש רחפנים ושני בלוני תצפית, בנוסף לבלון התצפית הקיים כיום מעל הכביש.

 

המצלמות יחוברו לחמ"ל גזרתי שבו ניתן יהיה לעקוב בזמן אמת אחר המתרחש, בעיקר בסביבתו ההררית של הכביש, השטחים המתים בצדדיו ונתיבי ההגעה שדרכם ניסו מחבלים - וגם הצליחו - ליידות אבנים, להשליך בקבוקי תבערה וגם לדקור ישראלים.

 

לפי צה"ל, בחודשים האחרונים נרשמה ירידה בכמות הפיגועים על הכביש המהיר, שבו כל פגיעת אבן במכונית שנוסעת ב-120 קמ"ש עלולה להיות קטלנית.

 

סיור בגזרה עם המג"ד האחראי על אבטחת הציר, מפקד גדוד תבור של פיקוד העורף, סגן-אלוף חי רקח, מלמד על השמיכה הכמעט בלתי אפשרית שצה"ל נדרש למתוח על הכביש כדי לאבטח אותו: בכל רגע נתון פרוסים בין 50 ל-70 לוחמים לאורך 17.5 קילומטר של הכביש, באופן גלוי או סמוי, כדי להוות חיץ בין הכפרים הקטנים שסמוכים לו לבין אלפי מכוניות ישראליות שעוברות שם ביום.

תיעוד פלסטינים המתקרבים לכביש 443 (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל) (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה
תיעוד פלסטינים המתקרבים לכביש 443(צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל)

 (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל) (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה
(צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל)

 (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל) (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה
(צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל)

 (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל) (צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה
(צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל)

העובדה שברוב חלקיו אין גדר מערכת שמפרידה בין המחבלים לכביש גורמת לחיילים להימתח עוד יותר. על אחת השלוחות עומדת סמלת קרן פז תירוש, מפקדת כיתה מהגדוד, עם שלושה מלוחמיה. פז תירוש פיקדה על מארב של 12 שעות ברציפות, בין הטרשים שמעל הכביש, כדי לזהות וליירט חוליות של מיידי אבנים ומחבלים מהכפר בית עור א-תחתא, שבתיו נמצאים כמה מאות מטרים מהכביש.

 

לדבריה, בכל מארב כזה היא נערכת להסתער גם על מחבלים חמושים, שעלולים להגיע מקלנדיה, מרמאללה או מביתוניא, שנמצאות מרחק נסיעה של דקות.

 

כמה קילומטרים משם, במחסום "בל" שספג כמה פיגועים בשנה האחרונה, השקט היחסי לא מטעה את הלוחמים של פיקוד העורף. לאורך המשמרת הם עם כדור בקנה, כדי לשפר את מהירות התגובה במקרה שבו יתבצע ירי מכלי רכב שעובר מולם בכביש הפלסטיני שמחבר את כפרי הגזרה לרמאללה.

 

ירי בפלסטיני חף מפשע

בסרטונים שמתפרסמים כאן לראשונה ניתן ללמוד על דרך הפעולה של צה"ל נגד מבעירי הצמיגים בכביש, מיידי האבנים ומשליכי בקבוקי התבערה. כוחות תצפית מזהים את החוליה המפגעת בחסות הכפר חירבת מסבח - שרוב תושביו, כמו ביתר הכפרים הנושקים לכביש 443, נהנים מאישורי עבודה בישראל - ומזניקה למקום כוח סיור שמיירט את המחבלים.

 

הקושי העיקרי הוא לא בתפיסה של אותה חוליה - בין שבמרדף ובין שבמצוד מודיעיני בהובלת שב"כ - אלא בסיכול המקדים. זאת בגלל הוואדיות, המרחבים והצירים הנסתרים שבין הגבעות.

 

אחת החוליות ניצלה זאת לפני כמה שבועות לתקרית שהסתיימה בחקירת מצ"ח, כאשר קצין מחטיבת כפיר שנקלע במקרה לפיגוע התנגשות רכבים בגלל פיזור שמן על הכביש על ידי המחבלים, רדף אחרי מי שהוא חשד בו כמחבל, וירה למוות במחמוד בדראן בן ה-15. בדיקה העלתה שלפלסטיני שנהרג לא היה קשר לפיגוע.

 

המג"ד רקח משתדל שלא להתייחס לתוצאות התקרית, אך מציין כי הוראות הפתיחה לחייליו חודדו בעקבות האירוע. הוא כן ציין לטובה את החתירה למגע של אותו קצין זוטר, שכלל לא משרת בגזרה אך התערב מיד כשהבחין במקרה במתרחש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל
פלסטינים שתועדו ליד כביש 443
צילום: שחר גולדשטיין, דובר צה"ל
מומלצים