שתף קטע נבחר

אפקט הטרור: ירידה חדה בטיסות דרך איסטנבול

הישראלים לא מהמרים: בחודש שחלף מאז הפיגוע בשדה התעופה "אטטורק" באיסטנבול נרשמה ירידה של 65% בטיסות המשך (קונקשן) דרך השדה הטורקי לכל העולם. וגם: התיירות הנכנסת לטורקיה בקריסה של 40% - שפל של 22 שנים

חודש אחרי הפיגוע בשדה התעופה באיסטנבול, ושבועיים לאחר ניסיון ההפיכה הכושל בטורקיה, מגיעים המספרים, ואלה מלמדים על חששם של הישראלים. לאחר שטורקיה הוסרה כמעט לחלוטין ממפת הנופש של התייר הישראלי לקיץ 2016 (ואחרי תקווה שהתנפצה לחידוש הקשר התיירותי בין המדינות בעקבות הסכם הפיוס), כעת מתברר שהישראלים נמנעים אפילו מלעבור בשדה הטורקי - גם לצרכי טיסות המשך (קונקשן).

שדה התעופה באיסטנבול. גם לא בטיסות קונקשן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
שדה התעופה באיסטנבול. גם לא בטיסות קונקשן(צילום: AFP)

על פי נתוני אתר Smartair, נכון להיום כמעט לא נרשמות הזמנות חדשות לטיסות קונקשן דרך טורקיה. לשם ההשוואה, בחגי תשרי בשנה שעברה היתה טורקיה אחד היעדים המובילים לטיסות המשך לכל רחבי העולם, וכך גם לאורך כל 2015 והחצי הראשון של 2016 - עד לפיגועים באיסטנבול. בסך הכל מדובר בירידה של כ-65% בהשוואה ל-2015 והמחצית הראשונה של 2016.

 

מדובר בנתונים חריגים, שכן עד עתה טיסות הקונקשן של הישראלים דרך שדה "אטטורק" בטורקיה לא נפגעו, ולא נרשמה ירידה בהן לכל אורך שנות המשבר בין ירושלים לאנקרה. זאת בעיקר בשל המחיר ונוחות הטיסה עם חברת "טורקיש איירליינס", הנחשבת לאמינה וטובה מאוד בדירוגים הבינלאומיים.

 

רק לאחרונה הגיעה "טורקיש" למקום השביעי בדירוג של "סקייטרקס". על פי הנתונים, לקוחות כל חברות התעופה מחפשים ומוצאים אלטרנטיבות לטיסות הקונקשן מאיסטנבול - ונכון להיום היעדים האלטרנטיביים המובילים הם ציריך ומוסקבה.

"טורקיש איירליינס". נפגעת מהביטולים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"טורקיש איירליינס". נפגעת מהביטולים(צילום: AFP)

בשונה מהנתונים הללו, ב-Smartair מציינים כי לא קיימת בקרב הישראלים ירידה בהזמנת טיסות לצרפת וגרמניה, יעדים נוספים בהם התרחשו פיגועים בשבועות האחרונים. למעשה, ההיפך הוא הנכון - בשבועות האחרונים נרשמה עלייה בהזמנות לברלין (שהספיקה כבר לעקוף את אמסטרדם כיעד מוביל בהזמנות) ולא מעט הזמנות למינכן, אפילו בשבוע האחרון, לאחר אירוע הירי בעיר.

 

התיירות לאיסטנבול בקריסה

בתוך כך, בטורקיה דווח בסוף השבוע האחרון על ירידה של 40% בתיירות למדינה בחודש האחרון בהשוואה לחודש המקביל אשתקד, בעקבות המצב שם ובשל המתיחות המתמשכת מול רוסיה. בחודש יוני הגיעו לטורקיה 2.44 מיליון תיירים, המספר הנמוך ביותר מאז 1994, כלומר שפל של 22 שנים. גם בחודש מאי, עוד לפני הפיגועים האחרונים, נרשמה ירידה של 35% במספר המבקרים במדינה.

כיכר טקסים באיסטנבול. יש מפגינים, אין תיירים (צילום: AP) (צילום: AP)
כיכר טקסים באיסטנבול. יש מפגינים, אין תיירים(צילום: AP)
 

כלי התקשורת הבינלאומיים דיווחו רבות בתחילת החודש על נטישת איסטנבול על ידי התיירים, חלקם אפילו הגדירו אותה כ"עיר רפאים" ממש.

השווקים מיותמים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השווקים מיותמים(צילום: רויטרס)

בעקבות מספר התיירים הנמוך יחסית, ניתן לחזות כבר עכשיו את הימשכות המשבר במדינה. התיירות בטורקיה היא הענף הכלכלי החמישי בגודלו, אחרי הטקסטיל, המזון, הרכב והאלקטרוניקה. בשנת השיא, 2014, ביקרו בטורקיה כ-41.5 מיליון תיירים ב-2013 הגיעו למדינה 39.7 מיליון נופשים וב-2012 ו-2011 כ-31.5 מיליון איש.

 

כלכלנים טורקים העריכו בראיון לרויטרס כי בתחשיב שנתי ניתן לצפות לירידה של 25% בתיירות לטורקיה, הפסד שנאמד בכשמונה מיליארד דולר, שהם אחוז אחד מהתל"ג הטורקי.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
איסטנבול. שפל תיירותי
צילום: רויטרס
מומלצים