שתף קטע נבחר

השידרוגים החדשים בחלונות 10

שנה אחרי השקתה ובתום מהלך שדרוג חינמי אגרסיבי, חלונות 10 עוברת לשלב ב': שדרוג משמעותי למי שכבר התקין, ומעבר להתקנה בתשלום למי שלא. בין החידושים: שירבוט חופשי בעט מגע, תוספים לדפדפן, וסריקת פנים ואצבע במקום סיסמה

אם יש לכם מחשב עם מערכת הפעלה חלונות 7 או 8, כנראה שבחודשים האחרונים אתם כבר מתקשים להתעלם מן ההודעות הקופצות המופיעות שוב ושוב על המסך, ודוחקות בכם לשדרג ולעדכן לחלונות 10.

 

ביום שישי האחרון, ה-29 ביולי, חגגה חלונות 10 שנים להשקתה. זה היה גם התאריך האחרון שבו היו יכולים בעלי חלונות 7, 8 ו־8.1 לשדרג בחינם לחלונות 10. מעתה והלאה, מי שירצה לשדרג לחלונות 10 כבר יצטרך לשלם מחיר של 129 דולר. מי שכבר שידרג בעבר בחינם לא יצטרך לשלם בעתיד.

 

 

לאחר השקת חלונות 10, ב-29 ביולי 2015, הצהירה מייקרוסופט על יעד שאפתני: להביא את מערכת ההפעלה למיליארד מכשירים ברחבי העולם עד שנת 2018 - למחשבים, לסמארטפונים, לטאבלטים ולמחשבים היברידיים. זהו יעד לא קל, ומייקרוסופט קיוותה לעמוד בו בזכות העובדה שלראשונה בתולדותיה, חלונות 10 הוצעה כשדרוג חינמי, ללא תשלום. הניסיון לדחוף אותה לכמה שיותר מכשירים היא גם הסיבה שחלונות "מציקה" לכם כל הזמן עם ההצעות לשדרוג.

 

בהתחלה זה נראה טוב: חודש בלבד אחרי ההשקה שודרגו כבר 75 מיליון מחשבים למערכת החדשה, ב־192 מדינות שונות. כיום, לפי מייקרוסופט, המערכת פועלת על 350 מיליון מכשירים פעילים.

 

על־פי אתר NetMarketShare, חלונות 10 תופסת היום 19.14% מהשוק העולמי של מערכות ההפעלה למחשבים, נכון ליוני 2016. זה הישג נאה: הרבה יותר מחלונות XP, שממשיכה לשרוד עם כ־10% נתח שוק, וגם מחלונות 8 ו-8.1 (כ-10.5% יחד). אבל עדיין הרבה הרבה מאחורי חלונות 7, שאוחזת עדיין במחצית מהשוק (49%).

 

 (צילום: microsoft) (צילום: microsoft)
(צילום: microsoft)

 

לפי סקר של חברת Spiceworks, גם קצב אימוץ המערכת בארגונים עומד בקנה אחד עם הציפיות: כ-38% מהם אימצו את המערכת החדשה - קצב מהיר יחסית למגזר הארגוני השמרני (גם אם לפי הסקר מתברר שהעובדים דווקא העדיפו להישאר עם חלונות 7 המוכרת...).

 

אך נראה שכל זה לא מספיק כדי לעמוד ביעד השאפתני. מייקרוסופט הודיעה, שככל הנראה תחמיץ את יעד מיליארד ההתקנות עד 2018. הסיבה העיקרית, על־פי החברה, היא בעיקר הביצועים החלשים של חטיבת הסלולר החבוטה והמכווצת שלה והמכירות הדלות של סמארטפונים עם חלונות 10.

 

החלון השובב 

למרות זאת, את השנה הראשונה להשקת חלונות 10 יכולה מייקרוסופט לסכם בצורה חיובית. מערכת ההפעלה זכתה לשבחים רבים ולביקורות חיוביות. היא אכן טובה מקודמותיה באופן משמעותי, ותוקנו בה רוב הבעיות המרגיזות של חלונות 8. בראש ובראשונה, קונספט שני הממשקים השונים ("מסך אפליקציות" המותאם לצגי מגע, ו"שולחן עבודה מסורתי", המיועד לעבודה עם עכבר ומקלדת) נזרק לפח. חלונות 10 הרבה יותר אחידה, ברורה ומוכרת. בנוסף, יש בה פיצ'רים שווים כמו ריבוי משימות נוח, הסייעת הווירטואלית קורטנה (שעדיין אינה זמינה בעברית), ועוד.

 

אך בשנה החולפת היו גם לא מעט מהומות וסקנדלים. ראשית, רבים מהמשדרגים ממערכות חלונות 7/8 ל־10 גילו, שרק לעיתים רחוקות המעבר עבר חלק לגמרי. לקוחות רבים התלוננו על בעיות שונות ומשונות, באגים, או תוכנות והתקנים שהפסיקו לעבוד. לאנשי התמיכה של מייקרוסופט לא תמיד היה מענה לכל הבעיות.

 

הודעה על השדרוג, שכבר יעלה כסף
הודעה על השדרוג, שכבר יעלה כסף

 

סקנדל נוסף התעורר סביב סוגיית הפרטיות: הגדרות ברירת המחדל של התקנת חלונות 10 אפשרו למייקרוסופט לאסוף מידע רב הקשור לשימוש היומיומי במחשב, כמו הקלדות, אנשי קשר, נתוני מיקום, הרגלי שימוש (לצורך התאמת מודעות), ועוד. רק בשבוע שעבר הורתה רשות הגנת המידע בצרפת למייקרוסופט להפסיק לעקוב אחר הרגלי הגלישה של משתמשי חלונות 10 ללא הסכמתם.

 

ואולי הזווית המעצבנת ביותר - מייקרוסופט לא בחלה באמצעים כדי לדחוף את חלונות 10, לפעמים גם למי שלא ממש רצה אותה. השיטה היתה מכוערת למדי: חלון קופץ הודיע, כי השדרוג מוכן ואפשר לבצע אותו. החלון הקופץ אומנם איפשר ללחוץ על כפתור דחייה ולא להתקין - אך רבים פשוט התעלמו מההודעה המטרידה, או הסתפקו בסגירתו, והמשיכו בעבודתם. מי שעשה זאת, ולא דחה באופן מפורש את ההתקנה, הופתע לגלות לאחר כמה שעות, כי חלונות 10 פשוט הותקנה על המחשב שלו אוטומטית. משתמשים רבים בארץ ובעולם זעמו - מייקרוסופט אפילו נאלצה לשלם פיצוי של 10,000 דולר לסוכנת נסיעות מקליפורניה בגלל התקנה אוטומטית כזו. רק באחרונה נעתרה החברה לתלונות, ושינתה את דרך ההתקנה, כך שסגירת החלון הקופץ מונעת התקנה אוטומטית.

 

אופיס בכתב יד 

כעת, לרגל חגיגות השנה, מייקרוסופט נערכת לשלב הבא. התוכנית המקורית של חלונות 10 היא מערכת הפעלה שהיא למעשה שירות, שמתעדכנת בסדרה של עדכונים (פעם בכמה חודשים או פעם בשנה) חינמיים, וכך עוברת אבולוציה עם השנים. זאת, בניגוד למודל הישן, שבו בכל שלוש שנים הנחיתה מייקרוסופט על העולם מערכת חדשה לחלוטין וסיפקה אותה בתשלום. חלונות 10 צפויה להשתדרג בהדרגה, בסדרה של עדכונים קטנים, בהליך דומה לזה שהתרגלנו אליו בסמארטפונים.

 

ביום שלישי הקרוב, ה-2 באוגוסט, צפויה מייקרוסופט לשחרר את העדכון השנתי הגדול הראשון, חינם לבעלי חלונות 10. הפעם לא מדובר בעדכון רגיל, שלפעמים פוקד את המחשב שלנו, הכולל בעיקר תיקוני באגים או טלאי אבטחה, אלא חבילת פיצ'רים שלמה.

 

 (מתוך אתר HWzone) (מתוך אתר HWzone)
(מתוך אתר HWzone)

 

ומה בדיוק צפוי להיות שם? ראשית, תכונה חדשה בשם "ווינדוס אינק" (חלונות דיו) שתשנה את הדרך שבה נשתמש בעטי מגע על גבי לפטופים או טאבלטים עם חלונות 10 בעלי צגי מגע. העדכון יאפשר לאפליקציות שונות במערכת ההפעלה לנצל טוב יותר שימוש בעט. למשל, אפשר יהיה לשרבט עם עט בכל רחבי מערכת ההפעלה, כולל באפליקציות השונות. באפליקציית המפות, למשל, אפשר יהיה למתוח קו בין שני מקומות על המפה ולקבל בחזרה מרחק והוראות הכוונה. וכאשר תכתבו לעצמכם תזכורת על "פתקית צהובה" וירטואלית - למשל "להתקשר לאמא מחר" - המסייעת האישית קורטנה תזהה ותבין מה כתבתם, תהפוך את זה לתזכורת "אמיתית", ותכוון לכם תזכורת בהתאם.

 

או שאפשר סתם לשרבט על המסך איורים או כיתובים ולצלם את המסך (דרך יעילה לשלוח לבן משפחה הסבר או הדרכה לפעולה מסוימת). יהיה אפשר גם לשרבט הערות בכתב יד באופיס.

 

לוח שנה חדש 

בנוסף, לראשונה, דפדפן ה-Edge צפוי לקבל תמיכה בתוספים, ממש כמו בכרום ובפיירפוקס. ה-Edge אמנם מהיר וזריז מאוד, ולפי דיווחים חסכוני יחסית בסוללה, אבל עדיין לא מציע פונקציונליות מלאה כמו הכרום. כעת, האפשרות להוסיף אליו תוספים שונים, כמו חוסמי פרסומות, תהפוך אותו אטרקטיבי יותר מול מתחריו.

 

מבחינת סגנון ועיצוב, העדכון לא יכלול שינויים דרמטיים: אבל כן ניתן יהיה לשלב ערכות נושא בסגנון "אפל" ו"שחור" - עם רקעים שחורים במקום לבנים לחלונות ולתפריטים. תוספות חביבות: לוח השנה הקטן, שקופץ בלחיצה על השעון בפינת המסך, יכלול כעת גם את האירועים מהיומן האישי שלכם, ואפשר גם להתאים אישית את הלחצנים במרכז הפעילות (כמו לחצני התאורה, מצב טאבלט, הפעלת WiFi ועוד).

 

זאת ועוד: "ווינדוס הלו", הפיצ'ר המאפשר לשחרר נעילה של המחשב באמצעות זיהוי פנים או סריקת אצבע (במחשבים בעלי חומרה תומכת ומתאימה), יוכל לתמוך גם באפליקציות ובאתרי אינטרנט. כלומר, אתרים ואפליקציות שיוסיפו תמיכה ב"ווינדוס הלו" יאפשרו לכם להיכנס אליהם בלי להקליד סיסמה, רק באמצעות סריקת פנים או אצבע. תארו לכם כניסה למייל או לסקייפ באופן מאובטח בלי להקליד סיסמה, אלא רק באמצעות מבט למסך או העברת אצבע על סורק.

 

ויש גם שיפורי אבטחה, גם לארגונים וגם ללקוחות הפרטיים, וחידושים בקורטנה - למרות שהיא לא זמינה עדיין רשמית בארץ, ולא בעברית. למשל, אפשר לגשת אליה ולבקש ממנה בקשות כבר ממסך הנעילה, כלומר בלי לפתוח את המחשב, או לבקש ממנה להסתנכרן עם הטלפון הנייד (אנדרואיד או חלונות 10) כדי לראות הודעות והתראות מהטלפון ישירות על המחשב, ואף לענות להן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים