שתף קטע נבחר

הבשורה הבריאותית של אבן יהודה

מה יש באבן יהודה שמושך אליה קהילת מסעדנים הדוגלים באוכל בריא? יצאנו לבדוק וחזרנו עם רשימה הכוללת בתי אוכל המגישים קבבוני שעועית אזוקי, פסטות מקמח כוסמין, לחם שהלקוחות בוחרים את תערובת הקמחים שירכיבו אותו, מנות ללא גלוטן, פנקייק טבעוני מקמח חומוס, סדנאות לשינוי תזונתי ואפילו חנות אורגנית באמצע שדה

בחודשים האחרונים נחשפנו ליותר ויותר מחדלים הקשורים לבריאות המזון שאנו צורכים. התחקירים חושפים נתונים מדאיגים, הצרכנים מצביעים ברגליים, והדרך לאימוץ צרכנות המבוססת על אורח חיים בריא - קצרה מתמיד.

אוכל ביתי ופשוט, מלכין (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
אוכל ביתי ופשוט, מלכין(צילום: לין לוי)
  

באבן יהודה, מועצה מקומית הממוקמת בלב השרון, השאיפה לאורח חיים בריא ולצריכת מזונות בריאים היא נושא קהילתי, המאגד סביבו עסקי מזון שבמרכז הפעילות שלהם עומדת הקהילה וצרכיה. התבוננות מעמיקה בעולם הקולינרי של הישוב, מגלה כי דווקא כאן, בלב השרון, מתקיים השילוב בין הרציונאל לבין האג'נדה.

 

אבן יהודה הוקמה לפני 80 שנה בתור מושבה חקלאית. התושבים המתגוררים בה היום יצרו קהילה מגובשת מאוד, כך שאין זה פלא שהעסקים שפועלים בה רואים באג'נדה שלהם שליחות של ממש.

 

אם מחפשים את הסיבות לקיומו של המיקרוקוסמוס הזה אפשר להצביע על כמה גורמים שהיו יכולים לתרום להיווצרותו: אולי זה המיקום הגבוה שבו מדורגת אבן יהודה בדירוג הכלכלי-חברתי (על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שמיקמה את הישוב במקום ה-8 מתוך 10), ואולי זה נוצר כתוצאה מהגירת אוכלוסיה ממרכז הארץ עם מודעות חזקה לבריאות.

לחם באפייה אישית - דורית אפייה מבית טוב (צילום: לין לוי)
לחם באפייה אישית - דורית אפייה מבית טוב(צילום: לין לוי)
 

אבל כך או כך פועלים בה, זה לצד זה, מקומות כמו בית קפה שכונתי, שמתפקד גם על תקן מקום מפגש קהילתי; בית אוכל בעל אג'נדה צמחונית-טבעונית, המשלב בין אוכל בריא (גם לתינוקות!) לבין בילוי בהופעה אקוסטית; וחנות טבע שבה מספקים ללקוחות ייעוץ אישי.

 

נסיעה קצרה של חמש דקות משם תוביל אתכם לשדה אורגני עם חנות, ובמרחק טלפון אחד ניתן להשיג מארז קציצות בריאות ואת לחם החלומות שלכם, שנאפה לפי הזמנה באפייה ביתית. את התמונה משלימה מנחת סדנאות איזון שמגלה כיצד לבצע נכון את המעבר לתזונה בריאה, ללא דחיית סיפוקים ומילוי מחסורים, אלא דווקא תוך כדי הנאה מאוכל טעים מזין וקל להכנה.

 

ברשימה שלפניכם תמצאו את המקומות שנאמנים לגישה, וגם מהנים לנשמה.

 

אבן יהודה, מקום עם אג'נדה:

 

מלכין

בית הקפה הזה מביא אל לב המושבה תפריט צמחוני-טבעוני עשיר שכולל מנות כמו כריך אנטי פסטי (38 ש״ח), סלט ארטישוק (54 ש״ח), פיצות טבעונית (42 ש״ח), שקשוקה ירוקה ושקשוקה טבעונית (48-52 ש״ח) וגם מנות עיקריות כמו סינייה ירקות (48 ש״ח).

 

בגזרת המתוקים יש בלינצ'ס מתוק (34 ש״ח), ומבחר עוגות שמכינה אימא של שני מלכין, בעלת המקום. חוץ מזה יש במלכין גם מענה רחב לנמנעים מגלוטן, מקבץ מנות וקינוחים ללא סוכר, וגם מנות לזאטוטים.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)

המקום המרווח שנפתח לפני כחצי שנה, הוא גם ידידותי לילדים וגם ידידותי לחיות. מדי פעם הוא הופך למקום בילוי של ממש, כשמתקיימות בו הופעות אקוסטיות (בימי שני אחת לשבועיים) וקבלות שבת עם חומוס וערק.

 

האווירה הלא מחייבת הפכה את בית הקפה נטול היומרות ללהיט בקרב תושבי המקום, למרות שלא הושקעו בעיצוב שלו מיליונים ולמרות שברזומה של שני, בעלת המקום, אין סעיף המציין לימודי קולינריה מפוארים וגם לא סטאז'ים מפוארים בחו"ל. לבשל היא התחילה ברגע שיכלה להגיע לשיש של המטבח בבית הוריה, והיא מספרת שהמשחק האהוב עליה בילדותה היה להושיב את כל בני המשפחה על הספה ולקחת הזמנות כאילו היא מלצרית במסעדה.

 

האוכל כאן ביתי, פשוט וטעים, ופינת המשחקים הייעודית לילדים נועדה לעודד אותם להתנתק מהמכשירים הדיגיטלים ולשמור על הצביון הקהילתי.

 

המייסדים 66 אבן יהודה, 09-8804422 

 

גוטל'ה

גוטל'ה הוא בית קפה משפחתי הממוקם בכניסה לאבן יהודה, שבתחילת דרכו היה מאפייה. למעשה, מדובר על עולם קולינרי שבו מתקיימים שכונתיות, כבוד הדדי ודאגה לרווחת הקהילה.

 

גוטלה הפך עם הזמן לסוג של מרכז קהילתי, שבו נפגשים תושבי המקום לאורך כל היום. המקום מנוהל על ידי בני הזוג יפעת ובועז מרקוביץ', שממלאים במקום את כל הפונקציות: גם במטבח, גם מאחורי מכונת הקפה, ובמידת הצורך גם בתור מלצרים שלוקחים הזמנות.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

התפריט הוא התגלמות החשיבה הקהילתית. יש בו מנות טבעוניות, צמחוניות ובשריות, ולכן גם מי שמחפש את הבריוש (הנאפה במקום) עם רוטב הולנדייז ואגס בנדיקט (59 ש״ח), יוכל למצוא אותו, וגם מי שחי על פי עקרונות הטבעונות ימצא כאן מגוון אפשרויות, ביניהן פנקייק טבעוני מקמח חומוס, קמח עדשים כתומות וקרם קוקוס, ארוחות בוקר טבעוניות וגם ווג'יבורגר (52 ש״ח) מפטריות וטופו.

 

במקום יש גם תפריט עסקי בצהריים, תפריט ילדים ומנות ביתיות כמו קציצות של סבתא (54 ש״ח) וקציצות כרישה ועוף (54 ש״ח). מי שמעדיף לקבל את מנת הבריאות שלו בצורה נוזלית ייהנה כאן ממיצי בריאות ומשייקים.

 

המייסדים 54 אבן יהודה, 077-4320697

 

מאיה בוטיק טבע

חנות טבע קהילתית המאגדת מוצרי מזון ללא תוספת סוכר, עוגיות בריאות, ממרחים, פסטות מקמח כוסמין ומקמח מלא, קטניות ודגנים מלאים, תחליפי קפה וסוכר ומגוון אגוזים, זרעים ופירות יבשים. עד כאן המקום יכול היה להיחשב גם חנות טבע סטנדרטית, אבל הוא לא מכיוון שכחלק מהשירות ללקוחות מועסקים במקום אך ורק אנשי מקצוע שיכולים לספק המלצה וייעוץ בכל הנושאים שקשורים לתוספי התזונה ולאורח חיים בריא בכלל.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

מלבד מוצרי מזון, יש בחנות גם צמחי מרפא, שמנים ארומתרפיים וקוסמטיקה אורגנית טבעית. מאיה זיו שפתחה את החנות לפני שנתיים, היא נטורופתית בהשכלתה שעברה לאבן יהודה מתל אביב, שם הייתה בעלת חנות טבע, רואה בטבעונות דרך חיים ואת המקום היא פתחה לאחר שזיהתה את הצורך הקהילתי.

 

על פי האג׳נדה של החנות, אוכל עושה את האדם, לכן מלבד מכירת המוצרים, מספקים בחנות גם ליווי תזונתי עם גישה אישית וייעוץ נטורופתי צמוד. מעבר למוצרים של היצרנים הקטנים והמובחרים ביותר למאיה חשוב שהחנות תאפשר מעוף בריאותי, לכן היא גם עורכת במקום ימי בריאות עם יועצים מקצועיים אורחים ומגבשת קבוצות ניקוי בין לקוחותיה.

 

המייסדים 66, אבן יהודה, 09-7490940

דרורים, צומת בני דרור, 09-9500490

 

שדה ירוק - משק אורגני

חנות למוצרים אורגניים הממוקמת בתוך משק חקלאי אורגני במושב בית יהושע הסמוך. המקום שייך לקובי ודנה שטיין, שגדלו לאב חקלאי ששילב את החקלאות בחינוך ילדיו.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
  

עם מות האב, לפני 15 שנה, החליטה אם המשפחה שעידן החקלאות הגיע לסיומו. האחים עבדו אז בתור שכירים, עד שלפני 6 שנים החליטו להקים לתחייה את החקלאות בחלקה המשפחתית -  בדרך שלהם. כך נולד "שדה ירוק", מקום שמגשים את העקרונות עליהם גדלו האחים: חיוך ואהבת אדם ואדמה. אנחנו בעד. 

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

האימפריה של קובי ודנה התחילה עם גידולים שהתפרסו על פני 5 דונמים השייכים למשפחה וכיום שטח הגידול שלהם משתרע על פני 70 דונם שאת רובם הם שוכרים מהחקלאים של האזור. הם צמחו יחד עם האזור והפכו מבסטה שמכרה כמה ירקות אורגניים ל-one stop shop אורגני שבו ניתן לרכוש את הירקות והפירות וגם ארטיקים, מוצרים של נאות סמדר, קטניות וקרקרים מונבטים, ריבות, ממרחים ועוגיות, הכול על טהרת התוצרת האורגנית.

 

שני 80 בית יהושע, 09-8999878

 

ליבי מפרגנת בריאות - סדנאות איזון

סדנאות איזון לשינוי תזונתי, זה משהו שעושה טוב כמעט לכל אחד ואחת שנמצא בשלבים הראשונים של השינוי. ליבי לוי למדה תזונה טבעית במכללת "רידמן", ובעקבות ירידה דרמטית במשקל (שהעלימה לא רק את הקילוגרמים העודפים, אלא גם את הבעיות הבריאותיות מהן סבלה), היא החליטה להתמסר טיפול באנשים באמצעות תזונה.

 

סדנאות האיזון שלה מספקות מענה פרקטי עבור מי שמחפש את הדרך הנכונה לחיים בריאים, שמבוססים על תזונה נכונה. אם לדייק קצת יותר, הסדנאות הללו מספקות את הכלים הפרקטיים למניעת צריכה של סוכר, מוצרי חלב ומוצרי חיטה, שהם, על פי ליבי, הגורמים העיקריים למחלות המאה ה-21. הסדנאות הללו מתאימות במיוחד למשפחות עם ילדים המתמודדים עם הפרעות קשב וריכוז, וגם למי שמעוניין לעבור שינוי תזונתי.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

הסדנה מורכבת משלושה מפגשים (מפגש בנושא מוצרי חלב, מפגש בנושא סוכר ומפגש בנושא חיטה), שמספקים ידע פרקטי על התמודדות במטבח עם הגבלות חדשות,  וכיצד מייצרים מאכלים שבכל ביס מהם מספק את כל הערכים התזונתיים הדרושים לנו. עוד בסדנה - איך עוברים גמילה מהמזונות הממכרים תוך כדי יצירת איזון נטול תחושת חסך.

 

המסר העיקרי שעובר בסדנאות הוא שאפשר להיות נהנתנים גם כשאוכלים בריא. מסגרת הסדנה מייצרת קבוצת תמיכה עבור אלו שמתקשים לעשות את המעבר.

 

ליבי לוי, יועצת לאורח חיים בריא, 050-3053030

 

Darli's

מיזם הקציצות הטבעוניות של דרלי שני, שמציעה שלושה סוגי קציצות שהיא מכינה במטבח הביתי שלה: קבבוני שעועית אזוקי (שעועית יפנית קלה לעיכול ובעלת ערך תזונתי רב), קציצות ילדודס עדינות מעדשים כתומות, והמבורגר מעדשים ירוקות.

 

כל הקציצות נמכרות במארזים של 4-8 יחידות במחיר אחיד של 30 ש״ח. את המוצרים אפשר להזמין בטלפון ישירות מדרלי, או לרכוש במבחר מסעדות וחנויות טבע.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
 

דרלי למדה תזונה הוליסטית בניו יורק, ושימשה במשך שנים מטפלת הוליסטית. כשחזרה ארצה התחילה לבשל מהבית, ובלי להתכוון נולדו מארזי הקציצות, שוט מתוך ביקוש שהעיד על צרכי הקהילה. היא בחרה להתמקד דווקא בקציצות כי בעיניה זה הדבר שחסר במשוואה - מנת החלבון היומית הבריאה, אותה המנה העיקרית שלא פשוט ליצור ללא שימוש בבשר.

 

דרלי שמה לב שאנשים שמחליטים לעבור לטבעונות נתקלים בהתלבטות ממה להתחיל. גם הורים שרוצים שילדיהם יאכלו אוכל בריא יותר ממה שמספקים המוצרים הקפואים ברשתות השיווק, נתקלים בבעיה דומה, כמו להורים עובדים שצריכים לדאוג לארוחת צהריים בריאה לילדים. קציצות מסוגלות למלא את כל הפונקציות הללו, והן החלק החסר בפאזל הבריא ששוחרי הבריאות שואפים להרכיב.

 

דרלי'ס, 054-3256162 

 

דורית - אפייה מבית טוב

דורית רדא היא קונדיטורית שאופה לחמי בריאות וחלות כוסמין בהזמנה אישית, מתוך אמונה כי לשירות הזה ערך רב עבור הקהילה. הלחמים שלה אינם מכילים חומרים משפרי טעם, חומרים משמרים, שומן או סוכר, לכן הם יכולים להוות פתרון לאנשים הסובלים מאלרגיה לאחד הרכיבים שמונעת מהם אכילת לחם. היא מגדלת מחמצת בת 4 שנים, ולמי שאינו מתחבר לטעם היא מציעה גם לחם עם תוספת שמרים. מדובר על אפייה מאוד אישית מה שמאפשר לכל מי שפונה אליה להזמין את לחם החלומות שלו.

 (צילום: לין לוי) (צילום: לין לוי)
(צילום: לין לוי)
   

יש לה תוספות כמו אגסים ורוקפור, גרעינים וזרעים, צ׳יה ופירות יבשים, והיא מציעה גם לחם צ׳אנקי מתוק עם בננות ושוקולד. כל מי שמזמין לחם יכול לבחור מלבד התוספות גם את הרכב הקמחים, ומכיוון שמדובר באפייה ביתית לפי הזמנה אישית, הלחם שמקבלים נראה בדיוק כמו זה שהייתם מכינים לעצמכם בבית.

 

דורית - אפיה מבית טוב, 052-8979526

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים