שתף קטע נבחר

איזו מין אישה

קסטר סמניה בילתה את רוב השנים האחרונות במאבק על זהותה המגדרית ואחרי שחזרה השנה לשיאה, היא מגיעה לריו במטרה לשבור את שיא העולם הוותיק ביותר באתלטיקה

אחת האתלטיות השנויות במחלוקת בתולדות המשחקים האולימפיים, קסטר סמניה, חיכתה זמן רב לרגע שבו תעלה הערב (ד') על המסלול באצטדיון האתלטיקה מוקף הפאבלות בריו, בכדי להפוך למנצחת הגדולה אחרי מסכת ההשפלות שעברה.

  

אמנם אוסיין בולט הוא מלך המסלול אבל לפחות לכמה שעות תזכה סמניה להיות במרכז הבמה והפוקוס בסשן המוקדם יתמקד ביכולות של הרצה מדרום אפריקה. הפעם, בניגוד למשחקים האולימפיים בלונדון, היא כבר מועמדת לגיטימית לשבור שיא עולם ולזכות בזהב שישלים את מסע הניצחון, אחרי הייסורים שעברה. 

 

מסע הייסורים מאחוריה. קסטר סמניה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מסע הייסורים מאחוריה. קסטר סמניה(צילום: AFP)

 

הכל התחיל לפני שבע שנים, כשסמניה האלמונית שרפה את מסלול הריצה ב-800 מטר בדרך לניצחון בפער גדול באליפות העולם בברלין. אלא שבמקום לזכות בתהילה, מצאה עצמה מושעית.  

 

בעידן שבו כל תוצאה יוצאת דופן מעוררת חשדות לסימום ובו כל האתלטים הרוסים נפסלים מריו, ציוותה התאחדות האתלטיקה העולמית על סמניה לעבור בדיקה מגדרית לאחר האליפות, מה שעורר זעם גדול. ב־11 החודשים הבאים לא הורשתה סמניה להתחרות, וצוות האימון שלה טען כי אף שקלה להתאבד.

 

הושעתה במקום לזכות בתהילה (צילום: גטי אימג'ס) (צילום: גטי אימג'ס)
הושעתה במקום לזכות בתהילה(צילום: גטי אימג'ס)

 

"לא זכיתי לחגוג את הזכייה. חשתי מושפלת ובלי המשפחה שלי, לא הייתי שורדת", אמרה בעבר. סמניה עברה בכל זאת בדיקת טוסטסטרון ולאחר מכן טיפול שנותר חסוי. השמועות גורסות שמדובר בניתוח ובכל מקרה הדבר פגע בתחילה ביכולות שלה.

  

האלופה הצעירה הפכה למושא סיקור מועדף וחסר רחמים ונאלצה לוותר על פרטיותה לטובת בדיקות מגדריות פולשניות של רשויות הספורט. בדרום אפריקה גיבו אותה, כולל הנשיא ג'ייקוב זומה.

 

"ככה אלוהים ייצר אותי" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
"ככה אלוהים ייצר אותי"(צילום: EPA)

 

״אני יודעת שאני שרירית ושיש לי קול נמוך, אבל ככה אלוהים יצר אותי ואני מקבלת את עצמי כפי שאני", אמרה עד שפאנל מומחים מיוחד קבע את חוק "הטסטוסטרון הגבוה". על פי החוק אישה שיש לה באופן טבעי טסטוסטרון גברי (הורמון המין הזכרי) גבוה, לא יכולה להתחרות אלא אם כן היא עוברת טיפול רפואי להורדת רמת הטסטוסטרון.

 

בשנה שעברה התרחש תקדים חשוב ביותר בנושא המגדר והספורט. בעקבות ערעור שהגישה האצנית ההודית דוטי צ'אנד, החליט בית הדין הגבוה לערעורי ספורט (CAS) להקפיא את חוק הטסטוסטרון. כלומר, לא צריך לעבור טיפול משפיל, בין היתר מתוך ההבנה כי הוא לא נותן יתרון גדול בריצה, אלא אם יוכח אחרת.

 

בשל סודיות רפואיות לא ברור מה היה הטיפול, אבל סמניה חזרה להתחרות. השנה הנוכחית היא הטובה ביותר שלה מאז ההשפלה והחזרה. נראה כי משהו השתחרר אצלה והיא אף השיגה את הזמן המהיר של השנה עד כה.

  

אחרי המוקדמות הערב, יגיעו בהמשך השבוע חצי הגמר והגמר ואיתם, כפי שמעריכים הפרשנים, גם הישג גדול שיוביל שוב לתהיות רבות: ניפוץ שיא העולם הוותיק ביותר באתלטיקה, 1:53:28 דקות שקבעה ירמילה קראטוכווילובה הצ'כוסלובקית ב-1983. 50 אלף הצופים באצטדיון האולימפי בריו ורבים בעולם יחזיקו אצבעות לסמניה הנרדפת שתוכיח לכולם על הבמה המרכזית של העולם, מהו צדק פואטי.


 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים