שתף קטע נבחר

כך ייראה הג'ודו הישראלי בטוקיו 2020

אחרי ההופעה המוצלחת ביותר של משלחת הג'ודו הישראלית אי פעם, עם שתי מדליות ארד, מקום חמישי ומקום שביעי, צפויים לא מעט שינויים לקראת טוקיו. שגיא מוקי וגולן פולק יעברו משקל ולינדה בולדר עשויה לפרוש

 

55 אחוזים מהמדליות שהשיגה ישראל במשחקים האולימפיים הגיעו מאולמות הג'ודו. מדליות הארד של ירדן ג'רבי ואורי ששון בריו השוו את מספר הזכיות של הג'ודוקא בברצלונה 1992, והובילו את הג'ודו באופן רשמי לענף האולימפי המוביל, עם חמש מדליות מבין התשע של ישראל עד כה.

 

ההופעה של משלחת הג'ודו הנוכחית הייתה הטובה ביותר של ישראל אי פעם, אפילו יותר מאשר בברצלונה עם המדליות של אורן סמדג'ה ויעל ארד. בריו, הגיעו שני ג'ודוקא נוספים לרבע הגמר וסיימו במקומות החמישי (שגיא מוקי) והשביעי (לינדה בולדר).

 

האולימפיאדה המוצלחת ביותר של משלחת הג'ודו (צילום: עוז מועלם) (צילום: עוז מועלם)
האולימפיאדה המוצלחת ביותר של משלחת הג'ודו(צילום: עוז מועלם)

 

אולימפיאדת ריו הוכיחה כי היוצרות בג'ודו התהפכו במספר המדליות: אירופה נסוגה אחרי אסיה, והיפנים חזרו לעצמם עם 12 מדליות, מה שעשוי לסמל מגמה לקראת טוקיו.

 

מעבר להישגים הרבים בטורנירים העולמיים, השיגה ישראל בסך הכל חמש מדליות אולימפיות (אורן סמדג'ה, אריק זאבי ואורי ששון בגברים, יעל ארד וירדן ג'רבי בנשים), ושמונה מדליות באליפויות העולם השונות (יעל ארד וירדן ג'רבי 2 כ"א, אליס שלזינגר, אורן סמדג'ה, אריק זאבי וגולן פולק).

 

ישראל דורגה במקום ה-14 הכללי מבין 136 מדינות שיוצגו בטורניר הג'ודו האולימפי בריו, השלישי בגודלו מבחינת מספר המדינות, רק אחרי האתלטיקה והשחייה. הג'ודו הישראלי אמנם לא בנוי על מספרים גדולים, אבל המוטו הוא לטפח את הפירמידה ההישגית. אז מדוע הג'ודו הישראלי שבלט באולימפיאדה הנוכחית יותר מכל, מצליח כל כך, אל מול למשל הקריסה של השחייה הישראלית?

 

התחרות בטוקיו צפויה להיות קשה במיוחד ()
התחרות בטוקיו צפויה להיות קשה במיוחד

 

תנאים התחלתיים: על מנת להתאמן בג'ודו, לא צריך משאבים מיוחדים של מתקנים. אריק זאבי, לדוגמה, נקלט במתנ"ס בפרדס-כץ. מאחר ואין צורך בבניית מגרשים, יותר ילדים נחשפים לענף וניתן למיין אותם על פי כשרון והישגיות.

 

אלמנט הפתעה: כשאורן סמדג'ה, למשל, לקח מדליה אולימפית, הוא הפתיע את כולם. מדובר בענף עם הפתעות רבות, בניגוד לענפים מדידים כמו אתלטיקה או שחייה, מה שגרם לאנשים בארץ להבין כי מדובר בענף שבו ניתן להגיע הישגים. הפריצה של סמדג'ה גרמה לרבים להאמין כי ביום נתון אפשר להפתיע מתחרים בכירים ממול.

 

סמדג'ה הפתיע בברצלונה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
סמדג'ה הפתיע בברצלונה(צילום: אורן אהרוני)

 

האופי הישראלי: רוח הלחימה הוא אלמנט משמעותי מאוד בענף הג'ודו ומתאים במקרים רבים למנטליות הישראלית. בענפים כמו התעמלות, שחייה או ריצה, לרוח קרב יש משמעות פחותה. כלומר גם אם אתה פייטר, זה לא בהכרח יעזור לך. בג'ודו הזוכים במדליות ישראליות אופיינו אמנם בכשרון רב, אבל גם ברוח לחימה.

 

מסורת הישגים: הישגיות היא דבר משמעותי בבחירה של כל ילד לאיזה חוגים ילך. כך נוצר הגל הגדול שהביאה עימה אולימפיאדת ברצלונה לאולמות הג'ודו. גם הזכיות הנוכחיות צפויות לתת פוש אדיר לענף.

 

העלייה הרוסית: אמנם בברצלונה אימנו משה פונטי ודני לאופולד את סמדג'ה וארד, אבל העלייה הרוסית שהביאה עימה כוח אימון קידמה מאוד את הענף. הכנסת שיטות אימון ונורמות עבודה הצליחו לשפר את המנטליות ולשמש ככלי מקדם בעבור מאמנים בכירים אחרים.

 

 (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
(צילום: אורן אהרוני)
 

בעוד ארבע שנים בדיוק, באולימפיאדת טוקיו 2020, הג'ודו יהיה אחד הענפים המרכזיים בעבור הצופה הישראלי ומעניין יהיה לראות כיצד ההצלחה של הנבחרת הישראלית תימשך על אדמת המדינה שבה ג'יגורו קאנו המציא את הענף ב-1882.

 

באיגוד הג'ודו מסמנים כמטרה להביא לאולימפיאדה הבאה עשרה ספורטאים, אחרי שהגיעו למספר שיא בריו עם שבעה. עם זאת, הנבחרות הישראליות יעברו למרות ההצלחה גם רענון מסוים.

 

בגברים, שני ספורטאים מרכזיים צפויים לעבור לקטגוריות משקל שונות. גולן פולק שנוצח בסיבוב הראשון מול יריב מזמביה, יעבור מעד 66 ק"ג לעד 73 ק"ג ואילו שגיא מוקי מעד 73 לעד 81 ק"ג. המדליסט האולימפי הטרי, אורי ששון, ימשיך כמובן לאולימפיאדה נוספת במשקל 100+, בתקווה לטפס במעלה הפודיום.

 

יעבור משקל. שגיא מוקי (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
יעבור משקל. שגיא מוקי(צילום: אורן אהרוני)

 

במשקל עד 60 ק"ג, בו לא הצליח טומי ארשנסקי להשיג את הקריטריון לברזיל, ישנם כמה מועמדים צעירים עם פוטנציאל גדול: דניאל בן-דוד, אלון אהרון ותומר גולומב. במשקל עד 66 ק"ג, מי שעשויים לרשת את פולק יהיו ברוך שמאילוב או אלכס רסקופין שבעבר היה אלוף אולימפי לנוער.

 

במשקל עד 73 ק"ג, יצטרף לפולק גם אופק שני הצעיר. מי שינסה לתת פייט לשגיא מוקי במשקל עד 81 ק"ג הוא דילן רצ'יסטר. במשקלים עד 90 ועד 100 ק"ג המשימה להשיג את הכרטיס לטוקיו תיפול על הכתפיים הצעירות של לי קוכמן ופיטר פלצ'יק, בהתאמה.

 

עשויה לפרוש. לינדה בולדר (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
עשויה לפרוש. לינדה בולדר(צילום: אורן אהרוני)

 

בנשים, לינדה בולדר שסיימה במקום השביעי בריו לא צפויה להמשיך לקמפיין נוסף וייתכן כי תפרוש. שני הרשקו בנה עתודה צעירה מצוינת שצריכה כעת להיכנס לעניינים ולהיאבק בשלוש הנציגות האולימפיות הנוספות בריו.

 

שירה ראשוני תתמודד מול נועה מינסקר בקטגוריה עד 48 ק"ג. גילי כהן במשקל עד 52 ק"ג תתחרה מול הצעירה גפן פרימו ובקטגוריית עד 57 ק"ג, בה לא נכנסה נציגה ישראלית, תנסה מדליסטית הארד באליפות אירופה, תמנע נלסון לוי, לעשות זאת. ירד ג'רבי תמשיך כמובן במשקל עד 63 ק"ג וב-78 ק"ג מתחרה רז הרשקו הצעירה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אורן אהרוני
שגיא מוקי
צילום: אורן אהרוני
לוח תחרויות
מדליות כחול לבן
י"א חללי מינכן
גיבורים אולימפיים
צילום: getty images
מפת הפארק
המשחקים הפראלימפיים
מומלצים