שתף קטע נבחר
 

אוכלים כדי לרזות: הקשר בין המזון לגוף שלנו

איזה מין אכלנים אתם: החלפתם את הפחמימות בירקות ואת המתוקים בפירות - ורזיתם המון, אבל תוך כמה חודשים חזרתם למשקל המקורי. יכול להיות שזה משום שאתם לא מתאימים את האוכל הנכון למערכת העיכול שלכם? שלי רום בשיחה עם זאב אבירז ונאור נאור על מלחמת הגוף באוכל וכיצד השמנה קשורה לא רק למה שאנחנו אוכלים

"חילוף החומרים בגופנו עובד כמו ליבת כור גרעיני, האוכל שאנו אוכלים עובר תהליך צנטריפוגלי והופך את המזון לאנרגיה מסוגים שונים. סוגי האנרגיה מופרשים וממוינים למקומות שונים בגוף בהתאם לדרישה - אנרגיה שמוזנת לשרירים היא לא אותה אנרגיה שמזינה את הריאות או הלב", אומר זאב אבירז העוסק בלימודי רוח וחומר בהיבט חדשני.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

"המזון שאנו אוכלים" מספר לנו את סיפור המרכיבים השונים הקיימים באוכל וגם את סוגי הטיפוסים שאנחנו. שאלתם את עצמכם פעם האם יש לכם נטייה להימשך למזון מהיר או שאתם אוהבים מזון מבושל? האם אתם אוהבים מזון חם או קר? התשובה היא כבר אבחנה ראשונית לאיזה טיפוס אתם.

 

כדור הארץ עובר תהליך של התחממות גלובלית שמשפיעה גם על הקצב בו אנו חיים וזו הסיבה המרכזית שגם הילדים שלנו אוהבים 'ג'אנק פוד' או אוכל עם אנרגיה מהירה שצורכים או 'חוטפים'. מסתבר שלא לכולם זה מתאים. ה'פשרות המצטברות' מובילות להשמנה ולבעיות רפואיות, הגוף מתפשר על איכות המזון ואוגר עודפים ושומנים.

 

"האנושות סובלת ממחסור של זמן, הריצה אחר החיים והחיפוש אחר נוחות גורמים למרבית האנשים לדלג על ארוחה סדירה, עם רמת האנרגיה המתאימה והטובה לגופם", אומר נאור נאור, חוקר, לומד ומלמד את תכונות האנרגיה למעלה מעשר שנים.

 

"כאשר אנשים צמאים ורעבים לאנרגיה זמינה, הם אוכלים הרבה מכפי שמדויק או נכון להם. אנשים שרוצים להפחית במשקלם ולשמור על מגמה בריאותית צריכים לדעת שדיאטה היא תהליך של החסרת מזון מהגוף, הגוף מחזיר מלחמה ולכן התהליך לא יכול להימשך לאורך זמן.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

"האוכל שאנו אוכלים, מספק את האנרגיה לגופנו. לא רק את הוויטמינים, הפחמימות והמינרלים שאנו מורגלים להתעניין בהם, אלא גם את החיוניות, את אש היצירה שהגוף צריך כדי להתקיים. האוכל עצמו עובר עיבודים, חימום, הקפצות, ערבובים ותהליכים רבים שגורמים לו לאבד מערכו המקורי עד כדי כך שלעיתים לא נשאר מאומה מהאנרגיה לגוף, למעט זה שממלאים את הבטן."

 

למעשה, אפשר לומר ש"האנושות איבדה את ראשה, היא מתרכזת רק בבטן" - וכדאי שנזכור שכל אדם הוא עולם בפני עצמו, שונה מורכב, בעל מנגנון אחר, לכן נדרשת לו התאמת מזון אישית.

 

הספר ׳האוכל שאנו אוכלים', שיצא לאור לאחרונה ונכתב על ידי אבירז ונאור, מביא לקוראים מידע חדש על שיפור הבריאות והפחתה במשקל, בספר קיים הסבר מקיף על טיפוסי האנשים שאליהם אנו משתייכים. מה הם המרכיבים במזון המתאימים לכל אחד מהטיפוסים, בהתייחסות לפעילות היומית ואורח חיים. מסתבר שאנשים משמינים או מזיקים לבריאותם לא רק מהאוכל עצמו.

 

מדוע כל כך חשוב לדעת איזה טיפוס אני?

 

אבירז: "איך זה ששני אנשים שאכלו בדיוק את אותו אוכל במסעדה, באותו מקום ושניהם לא אכלו אוכל מקולקל, אלא נהפוך הוא, שף מדופלם הכין את האוכל - האחד חטף קלקול קיבה והשני לא? הסיבה לכך פשוטה, זה לא האוכל אשם, כי אם האנשים שהם שונים בתוך המערך הגופי, דרך העיכול שלא נלקח בחשבון."

 

הדרך הפשוטה להסביר את ההבדל בין הטיפוסים השונים היא דרך הבדלי המהירויות בחילוף החומרים בתהליך העיכול, שמתבטאים על ידי רמת חומציות וטמפרטורה שונה . ישנם אנשים שחילוף החומרים בגופם מהיר, אומרים עליהם שיש להם דם חם, הם אלו שלא תהיה להם בעיה עם אוכל מהיר. אנשים שחילוף החומרים איטי, רגישים או נינוחים מטבעם - הם אלו שיעדיפו אוכל בבישול איטי.

 

מכאן, ניתן להסביר שישנם אנשים שיכולים לאכול קמח לבן וירגישו טוב, אחרים יאכלו קמח לבן וירגישו גרוע. יש סיבה לכל מסוכנות כלשהי הקשורה במזון, כמו גלוטן, בוטנים וטיגון בשמן. המגוון וההיצע לא נועד כדי שתהיה לנו חוויית אכילה רבגונית, אלא כדי שנוכל למיין, לבחור ולבחון את המדויק עבורנו.

 

מה ההבדל בין דיאטות שאנו מכירים להתאמת מזון אישית?

 

רובנו מקשיב לעצות של מרשמים, דיאטניות, רשתות חברתיות או תכניות אוכל. מתברר שאוכל אוניברסלי או קבוצתי לא בהכרח נכון לאינדיבידואל שאני, התאמת המזון היא אישית ומותאמת לפעילויות במהלך היום. בין השאר, אדם שנמצא בתקופה לחוצה, גם מערכת העיכול שלו תגיב בדרך שונה.

 (קרדיט: Shutterstock) (קרדיט: Shutterstock)
(קרדיט: Shutterstock)
 

"כשאנו רוצים לפצוח בדיאטה ולהפחית במשקל אנו מייצרים מחסור בגוף, הגוף דורש להשלים את החסרים, אנו לא חשים בטוב, ולכן התהליך אינו יכול להימשך לאורך זמן ורובנו חוזרים לאכול הרבה ומהר," אומר נאור.

 

"קיימת דרך אחרת – התאמת המזון לטיפוסים שאנחנו ולסוג הפעילות במהלך היום, הפחתה במזונות שלא מתאימים לנו שתהפוך את הגוף חיוני ועל הדרך נפחית במשקל.

 

"לכל אדם, ניתן להתאים את המזון לסגנון החיים האישי, שכן, ערכי ניצול המזון בחילוף החומרים והעיכול, מושפעת מסוג התנהלותו במהלך היום."

 

אבירז מוסיף: "אם נסתכל על ההיסטוריה, נמצא כי תיאוריית הטיפוסים מוזכרת פעמים רבות, אריסטו ומרבית חכמי יוון השתמשו בתיאוריית '4 ליחות' שהסבירה את מקורן של המחלות. טים לה היי שמשתמש בחינוך האנתרופוסופי להבנת האישיות. ישנה גם שיטה הנקראת 'מימדי האישיות' הקנדית, של לינדה ברנס ודייוויד קיירסי. אריך פרום, פסיכולוג חברתי, שעושה שימוש במאפייני טיפוסי האנשים, וגם הרפואה הסינית המסורתית מאבחנת על פי עקרונות אלו."

 

תיאוריית הטיפוסים איננה מתבססת רק על הניצול הקלורי של המזון, היא מתייחסת למהירות עיכול המזון בגוף, למנגנון הפנימי, לסגנון האדם שאני ולמערכת העיכול שקיימת בתוכנו.

 

"מערכת העיכול של האדם, כאמור, משולה לליבה של כור הגרעיני שהיא האזור בתוך כור גרעיני שבו נמצאים מצבורי הדלק הגרעיני ושם מתקיימת התגובה הגרעינית," אומר אבירז.

 

"הליבה משמשת בכורים מבוססי מים וכן בכאלו מבוססי גרפיט. כך גם הגוף הפיזי שלנו, יש בגופנו סוגי ליבות שונים שמעכלים את האוכל בצורה שונה וחשוב לדעת איזה סוג של ליבה קיימת בתוכנו כדי להתאים לה את סוג המזון וכדי להכיר את מערכת העיכול שלנו ולנצל את החיוניות שלנו באורך חיים בריא עם פחות מחלות כרוניות, פחות עייפים, פחות אפתיים ויותר חיוניים ושמחים."

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
  

אז למה לא ניקוי הגוף מרעלים?

 

אבירז: "בזמן האכילה האנרגיה של המזון מתפזרת בכל הגוף ואילו העודפים מתרכזים במאגרים, אם אני אוכל 'רעלים' האנרגיה מתפזרת בכל הגוף. זה בלתי אפשרי בעזרת כוס מיץ לנקות את כל הגוף מרעלים. ניקוי גוף יכול להתבצע בעזרת מחזוריות."

 

התאמת המזון, מתבססת על הניצול הקלורי והאנרגטי של המזון, מהירות עיכול המזון, מהירות תגובת הגוף למזון. חוסר התאמת המזון יכול להתבטא בין היתר בכולסטרול ועודף סוכרים בדם, טריגליצרידים וכשל בסוכרת ועד מחלת הסרטן.

 

מחלת הסרטן, האם ניתן להימנע מהמחלה?

 

אבירז: "סרטן מתפתח כאשר ריבוי של תאים מנתקים את עצמם מהגוף ואינם נמצאים בהומוגניות עמו. יש להם מנגנון משל עצמם, הם מתרבים והופכים עולם בפני עצמו. עודף של אנרגיה לאורך זמן וללא פיקוח יוצר את המצב שתאים מתחילים לחיות מאנרגיה שלא קשורה באנרגיה המפוקחת על ידי הגוף.

 

אנחנו צריכים לשמור על תהליך נכון של בריאות הגוף שלנו. תאים כאלה שיוצאים לתרבות רעה, הם לא תוצאה של יום או יומיים של תזונה או התנהלות לא נכונה, הם מצטברים לאורך שנים.

 

סרטן הוא תוצאה ולא סיבה, האנרגיה העודפת בגוף מצטברת. גם אם נשנה תזונה והגוף יפסיק לספק את האנרגיה העודפת, ייקח זמן לסרטן ולזיכרון האנרגיה שהצטברה לאורך השנים, עד שתתרוקן."

 

איזה אכלנים אתם?

עבור כלל טיפוסי האדם ישנו חיבור חזק בין דרך האכילה לדרך התנהלות בחיים. העולם משתנה והגוף אינו משתנה באותה מהירות - חשוב שכל אדם יכיר את הגוף שלו, את מהירות העיכול ומנגנון הגופני.

 

טיפוס הישגי:

האנשים המהירים שאוהבים לנצח את החיים, 'יש להם דם חם' הם לא מתעכבים על כישלונות, אלא מתרכזים בהצלחות – קודם עושים ואחר כך חושבים. פועלים במהירות עם נטייה לפזיזות. מדלגים מעל תקלות ולא מתעכבים על התנצלויות. אוהבים לקחת ודורשים את שמגיע להם. מגיבים מהר, מתפרצים ולעתים שורפים גשרים.

 

צורת אכילה: לא אוהבים אוכל רותח או קשה, חייבים לטעום את שהם אוכלים. כשהם רעבים, ירצו לאכול מיד ולא יחכו. צורת ההתנצלות שלכם בזמן האוכל: 'אוי' 'אופס'. מעדיפים משקאות דלילים ולא סמיכים.

 

חילוף החומרים: אנרגיית האש שוכנת בהם, חילוף החומרים בגופם מהיר.

 

טיפוס חברותי:

שואפים להרמוניה, מסודרים, נותנים מעצמם, אינם יודעים להפסיד ומתקשים לשחרר. מחפשים אישור מסביבתם, חשוב להם שכולם יהיו מרוצים. לוקחים ללב, בעלי בסיס רגשי חזק ובעלי עומק חשיבתי, אוהבים לחקור. לא אוהבים הפתעות.

 

צורת אכילה: אוהבים סדר באוכל, הצלחת תהיה מסודרת ומאורגנת, שותים ואוכלים בצורה אסתטית. מסויגים ממאכלים חדשים, צורת התנצלותם: 'לא התכוונתי' 'סליחה' לא כל כך אוהבים לשתות מים. ולא אוהבים להציע עזרה עם הכלים.

 

חילוף החומרים: (מים) מערכת העיכול היא אטית ודומיננטית.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

טיפוס שכלתני:

הרציונליים, חושבים ורק בסוף עושים, שואלים שאלות, לעתים ספקנים ופועלים על פי כדאיות. הם מנתחים כל דבר, לעתים הם לא ברורים לסביבה ושונים באופן חשיבתם. הם פילוסופיים, מהרהרים ואוספים נתונים.

 

צורת אכילה: לצורך אכילה הם בודקים עד כמה הם רעבים והאם האוכל מוצא חן בעיניהם ונכון להם. גם הילדים שביניהם חייבים לבדוק ולפענח את האוכל. ישאלו מה בתפריט, יבחנו את השולחן, יחשבו על כל לעיסה ולכן לא יאכלו מהר.

 

הם בררניים, הם יחליטו מראש מה הם יאכלו ומה לא ולא כל כך על סדר האכילה. הם לא אוהבים להתנסות בדברים חדשים, לרוב חשדנים. ישאלו שאלות כמו: ממה זה עשוי? האם זה עם מלח? יש ככה או אין ככה? מה המרכיבים?

 

חילוף חומרים: (אוויר) המחשבה יכולה לגרום להם להיות אטיים, אבל חילוף החומרים שלהם הוא מהיר.

 

טיפוס יישומי:

הם אלו שיודעים לבצע תהליך ולשאוף לשלמות התוצאה. הם מסודרים ולרוב מתחברים למסגרת. אנשים יישומיים אינם אוהבים להיכשל, מתעקשים, ויסודיים. אם לא יצליחו או יחוו כישלון - מיד ישאפו לנסות שוב ולהצליח ואף להגיע למקסימום תוצאות. הם בעלי כושר ספיגה גדול. הם אלו העקשניים שנאבקים ולא מרפים (לעתים עם ראש בקיר).

 

צורת אכילה: אוכלים יחסים כמויות גדולות, לא בהכרח חשובה להם האסתטיקה של האכילה, יכולים לאכול מהר ובפה פתוח. לרוב לא ניתן לשכנע אותם בהתאמת המזון (אלא אם הם חולים). יכולים לערבב הרבה טעמים יחד, מתוק וחריף וכדומה. אוהבים לטעום טעמים חדשים, לנסות ולהביע את דעתם. אוהבים לשתות מים בכמות גדולה בזמן הארוחה. אוהבים לעזור בזמן הכלים או בהכנת הארוחה.

 

חילוף חומרים: (אדמתי) מערכת העיכול היא אטית ויסודית.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

לסיום, כמה עצות פרקטיות למצבים שאנו מכירים ביום יום:

 

תפיחות או נפיחות בבטן: הגוף שלנו לא יודע להתמודד עם מרכיב האווריריות הקיים באוכל, המאכלים שלנו לא מכילים הרבה ממרכיב זה, אבל ישנם מזונות שסופחים יותר אוויר כמו קטניות למיניהן. גם בפרי אפשר לראות את הבועות הקיימות בו. הגוף מגיב בנפיחות וסביר להניח שהחומציות ירדה בעכבות פעילות נמוכה של המנגנון.

 

מה עושים? להקפיד יותר על מאכלים מועטים במרכיב האווריריות. שתיית מים לא תעזור במצב הזה, כי המים מורידים את חום הגוף של מערכת העיכול. מה שכן - כטיפול נקודתי, ניתן לשתות תה חם כדי להעלות את חום הגוף ולשחרר את האוויר.

 

צרבת: תוצר של עודף אנרגיה בגוף, הצרבות מגיעות ממאכלים שעברו טיגון עמוק, כמו צ'יפס מטוגן ופלאפל. האוכל עצמו מקבל המון אנרגיה עודפת בעיקר משמן רותח. אם האדם שאכל הוא טיפוס שחילוף החומרים בגופו איטי, הוא יסבול מצרבת. במיוחד אם אותו אדם לא בפעילות באותם רגעים. עודף אנרגיה, צרבת שעולה למעלה, וגולשת החוצה מהגרון.

 

ההמלצה: צריך לבזבז את האנרגיה העודפת שלא תישאר בגוף. בטח שלא לנוח או ללכת לישון במצב זה.

 

זאב אבירז , מרכז אבירז ללימודי רוח חומר

נאור נאור , נוחות מול בריאות

שלי רום , אסטרולוגיה ותודעת העל

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
אז מה לאכול כדי לרזות?
צילום: shutterstock
"האוכל שאנו אוכלים"
עטיפת הספר
צילום: שרית צרפתי
שלי רום
צילום: שרית צרפתי
זאב אבירז
צילום: אלי יפרח
נאור נאור
צילום: אלי יפרח
מומלצים