תרופות מצילות חיים בשב"ן בקופות –מהפך או המשך אפליה?
ב-2008 החליטה הממשלה לשנות את תנאי הביטוח המשלים ולהפחית את נגישות הציבור לתרופות מצילות חיים. השנה, שר הבריאות הרב ח"כ יעקב ליצמן, הצהיר כי יפעל להכללת תרופות מצילות חיים בביטוחים המשלימים של קופות-החולים. האם מדובר בצעד נכון?
רבות דובר על תרופות מצילות ומאריכות חיים על ידי בעלי דעות בתחומי הבריאות וכמובן הקשת הפוליטית בשנים האחרונות. ב-2008 החליטה הממשלה לשנות את תנאי הביטוח המשלים ולהפחית את נגישות הציבור לתרופות מצילות חיים. מדובר בעיקר בתרופות למחלות הסרטן. הגישה נשארה רק למי שיכול היה לאפשר לעצמו ביטוח פרטי.
ביחס לתרופות אונקולוגיות נמצא כי גם לאחר הכללת תרופות אונקולוגיות רבות בסל 2014 (40% מסך הסל) עדיין אין מענה למספר רב של התוויות הרשומות בארץ או שנרשמו בעולם וטרם הוגשו לסל הבריאות.
מדובר באלפי חולים שתרופות אלו אינן זמינות להם והדרך היחידה להשגת תרופות אלו הנה או באמצעות הגדלת הסל הממלכתי או באמצעות השב"ן.
קראו עוד
המהפך של ליצמן: תרופה מצילה חיים? הקופה תממן
בצעד דרמטי - עוד 250 מיליון ש"ח לתקציב סל הבריאות
ועדת העבודה הרווחה והבריאות בכנסת אשר התכנסה בפברואר 2016 למדה כי שיווק תרופות מצילות חיים במסגרת הביטוחים המשלימים של קופות החולים נאסר במסגרת הדיונים על חוק ההסדרים עוד בשנת 2008 על ידי משרד האוצר. הצידוק של האוצר למהלך היה כי קיימים מבוטחים אשר ידם אינה משגת לקנות ביטוח משלים בקופות. זאת למרות עבודת מחקר של ועדת הכנסת לפני שנים שהדגישה כי בעצם הפער עבור אלו שידם אינה משגת ניתן לגישור ובר פתרון.
"איסור מכירת התרופות מצילות החיים בביטוחים המשלימים הייתה צעד שגוי, שגרם נזק כבד, לא השיג כל מטרה ציבורית, ובנוסף גרם לרכישה מוגברת של פוליסות ביטוח מסחריות שהאיסור לא חל עליהן, ואשר בהן מתבצע הליך חיתום החוסם את גישתם של חולים לכיסוי", כתבו שני הסמנכ"לים של משרד הבריאות שעסקו בתחום הביטוחים המשלימים, ד"ר טוביה חורב ורויטל טופר חבר טוב, לחברי ועדת גרמן לפני כשנתיים.
מסקנתם הייתה כי "יש לכלול בתוכנית הביטוח המשלים ברובד הראשון כיסוי לתרופות שאינן כלולות בסל, לרבות תרופות מצילות ומאריכות חיים". איסור הכללת תרופות אלו בשב"ן היה רגע מכונן אשר "קידש" עוולה לחולים שידם אינה משגת והפלה את אותם חולים אשר שילמו ומשלמים לאורך שנים רבות את הביטוח המשלים במסגרת קופות החולים ואינם מקבלים מענה ראוי "ביום הדין".
למשל: חולים אונקולוגים-המטולוגים אשר עבורם המשמעות האם לקבל תרופה מצילת חיים הינה קריטית. הדבר בלט בגלל שטכנולוגיות אחרות וחשובות קיימות פועלות בבתי החולים. כך נדרשו אותם חולים שידם אינה משגת רכישת ביטוח בריאות פרטי שיכסה רכישת תרופות שאינם בסל לשלם עשרות אלפי שקלים על התרופה למחלתם. חלקם הגיעו למשברים כלכליים ונזקקו לתרומות. אחרים התייאשו מהנטל הכלכלי והפסיקו את הטיפולים.
בנוסף שמעה הוועדה כי התקציב העומד לרשות ועדת הסל, כ-300 מיליון שקלים לא השתנה בשנים האחרונות והוא בעצם תקציב אשר נשחק עם השנים וחזר לגודלו המצומק.
שר הבריאות הרב ח"כ יעקב ליצמן, הצהיר בוועדה כי הוא פועל להכנת תזכיר חוק להכללת תרופות מצילות חיים בביטוחים המשלימים של קופות-החולים. לדבריו, קופות-החולים ייתנו את התרופות בלא תשלום נוסף ותיבדק האפשרות לגרוע בתמורה שירותים אחרים מהשב"ן.
מנכ"ל שירותי בריאות כללית צוטט כי: "הביטוח המשלים אינו מושלם", וכי אינו מעוניין לשבת בוועדות חריגים של הקופה ולחרוץ את דינם של החולים מי לחיים ומי למוות. כאמור המתנגדים למהלך מדגישים כי תרופות מצילות חיים ובמיוחד כאלו אשר הוגדרו חיוניות יכולות וחייבות להיכלל בסל התרופות הממלכתי של מדינת ישראל. בפועל המצב שונה.
השר ליצמן במאבק לשינוי בנגישות לתרופות מצילות חיים
מזה שנים רבות ולמרות המלצות רבות לעדכון של סל התרופות הממלכתי ב-2% בכל שנה הסל עומד על 300 מיליון שקל שהינו סל מצומצם. הסל הצטמצם בשנתיים האחרונות עם הכנסת התרופות לטיפול בהפטיטיס מסוג C- מהלך חשוב למיגור המחלה מחד, אך מצב שיצר סל מדולדל ולא עדכני עבור החולים הקשים שההשקעה עבורם במסגרת סל התרופות הלכה ונשחקה בהדרגה.
ליצמן הציב לעצמו מטרות מרכזיות ומהפכניות כמו: השיפור בתנאי חדרי המיון, נושא הפחתת הזיהומים בבתי החולים ואת רכישת מכשירי MRI נוספים על ידי בתי החולים, והבטיח לפני חודשים כי תקציב סל התרופות הממלכתי יעודכן ויעלה באופן משמעותי.
לאחרונה קראנו כי יהיה שיפור בסל התרופות הקרוב לשנת 2017 והוא יעודכן ויעמוד על כ-500 מיליון שקל. בשורה חשובה, אם כי כאמור לא היעד האופטימלי, אשר יכולה להיות מקפצה עבור אותם חולים שנזקקים לתרופות מצילות חיים.
כיום על כל אחד ואחת מאתנו להיות לאותם החולים שגרירים. קל וחומר, בעידן בו רפואה מותאמת אישית, המבוססת על מיפוי גנטי עמוק ורחב (כדוגמת בדיקת ה- Foundation One המובילה מסוגה בעולם ועוד ), מייצרת אופק חדש ומשמעותי לחולה האונקולוגי המטולוגי עם פריצות דרך בתחומי הסרטן השונים: סרטן המלנומה, סרטן ריאה, סרטן שלפוחית השתן, סרטן השד ועוד תחומים רבים.
הקדמה אשר בחלק מן המקרים יכולה והפכת את החולה האונקולוגי "לחולה כרוני" אינה ברת הגשמה ללא נגישות משמעותית ורחבה לתרופות הביולוגיות ממוקדות המטרה והאימונותרפיה.
בטוחני כי השר ליצמן ימשיך להיאבק למען עתיד טוב יותר עבור החולים ומשפחותיהם מחד וציבור המטפלים מאידך. החולים תולים תקווה בהמשך הגדלת סל הבריאות גם בשנים הבאות.
פרופ' יהודה אדלר, סגן דקאן המרכז ללימודים אקדמיים (מל"א), הנהלה בכירה בי"ח שיבא
צפו בהכרזה על סל התרופות השנה: