שתף קטע נבחר

הבורקיני מפלג את צרפת: "מלחמת תרבות"

סערת בגד הים המוסלמי נמשכת. ראש הממשלה ואלס אמר שהמדינה חייבת להיאבק בבגד "שמסמל את שעבוד האישה" ובאיסלאם הקיצוני. שרת החינוך המוסלמית יצאה נגדו: "אין קשר בין הבורקיני לטרור, אתה מוסיף שמן למדורה". מחר יכריע בית משפט לגבי האיסור בחופים

ראש ממשלת צרפת מנואל ואלס הגן היום (ה') על האיסור ללבוש בורקיני בכ-15 עיירות חוף בצרפת ואמר שצרפת נמצאת ב"מלחמת תרבות". בראיון לרשת BFM-TV אמר ואלס: "אנחנו חייבים לנהל מאבק נחוש נגד האיסלאם הקיצוני, ונגד הסמלים הדתיים האלה שמסתננים לשטח הציבורי. בשבילי, הבורקיני מסמל את שעבוד האישה".

 

ואלס הדגיש: "אנחנו לא במלחמה עם האיסלאם. הרפובליקה הצרפתית מקבלת מוסלמים. אנחנו מגנים עליהם מאפליה". בניגוד אליו אמר שרת החינוך, נג'אט ואלו-בלקאסם, כי "ההתפשטות" של האיסור ללבוש בורקיני "אינה התפתחות מבורכת". השרה המוסלמית התייחסה לקשר בין האיסור ללבוש בורקיני בניס לפיגוע הדריסה שהיה שם בחודש שעבר. "לדעתי אין שום דבר שמוכיח שיש קשר בין הטרור של דאעש למה שאישה לובשת על החוף", אמרה.

התמונה בניס שעוררה סערה (צילום: Vantagenews) (צילום: Vantagenews)
התמונה בניס שעוררה סערה(צילום: Vantagenews)
 

בורקיני בצרפת. "מלחמת תרבות" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
בורקיני בצרפת. "מלחמת תרבות"(צילום: MCT)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 

 

לדעתו של ואלס האיסור הכרחי כדי לשמור על "הסדר הציבורי", אך לפי שרת החינוך האיסור רק מוסיף שמן למדורה". השרה, ממוצא מרוקאי, אמרה כי החלום שלה הוא "חברה שבה נשים יהיו חופשיות וגאות בגוף שלהן". מחר יכריע בית המשפט המנהלי בצרפת בנוגע לאיסור ללבוש בורקיני בכ-15 העיירות.

 

מי שעוד התבטא בנושא הוא הנשיא לשעבר ניקולה סרקוזי, שהודיע השבוע שיתמודד בבחירות הקרובות לנשיאות. לדעתו לבישת בגד הים המוסלמי הוא "אקט פוליטי" ו"פרובוקציה קיצונית". לטענתו "נשים שלובשות את הבורקני בוחנות את הרפובליקה". ראש העיירה מונדלייה לה-נאפול בריברייה, שאסר לאחרונה על לבישת בורקיני בחופים, מאמין שצרפת צריכה להזכיר לאזרחים המוסלמים כי הם קודם כל צרפתים. הנרי לרוי אמר כי המוסלמים בצרפת "קודם כל צרפתים", ורק אז מוסלמים.

הפגנה מול שגרירות צרפת בלונדון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הפגנה מול שגרירות צרפת בלונדון(צילום: EPA)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

סערת הבורקיני, בגד הים המלא שמכסה את גוף האישה כמעט לגמרי, נמשכה גם השבוע. שוטרים חמושים בעיר ניס תועדו ניגשים לאישה מוסלמית ודרשו ממנה לפשוט את כיסוי הגוף שלה, למרות שלא היה מדובר בבורקיני. במסגרת המאבק של מוסלמי צרפת בהחלטה הודיע איש העסקים המוסלמי העשיר ראשיד ניקאז, בן למהגרים אלג'יראים, כי ישלם בעצמו את כל הקנסות שיירשמו למוסלמיות.

 

בסקר שפרסם העיתון "לה פיגארו" תמכו 64% מהנשאלים באיסור ללבוש בורקיני בחופים. "הסקר הראה שחוף הים הוא לא שטח ציבורי 'נפרד', אלא שווה לרחוב", אמרו במכון הסקרים Ifop שיזם את הסקר. ברשתות החברתיות האווירה שונה ורבים מתנגדים ל"כפייה החילונית" של צרפת. הגולשים טענו כי צרפת נוהגת בצביעות והשוו בין התמונות האחרונות לתמונה מ-1925, שבה מדדו השוטרים את אורך בגד הים של הנשים מטעמי הצניעות בחופים. קריקטורות שעלו לרשת התעסקו במלכוד של הנשים המוסלמיות: שמרנות דתית מצד אחד, המשטרה החילונית מהצד השני.

השבוע, וב-1925. תמונה שהופצה ברשת בצרפת ()
השבוע, וב-1925. תמונה שהופצה ברשת בצרפת
  


 

היחס הצרפתי נתקל בביקורת עוינת לא רק בקרב המוסלמים בצרפת אלא גם מחוץ למדינה. בלונדון למשל התקיימה היום הפגנה מול השגרירות הצרפתית, בסגנון "מסיבת חוף", תחת הכותרת "תלבשו מה שאתם רוצים". בביקור היום בפריז אמר ראש העיר של לונדון, סאדיק חאן, כי אף אחד לא צריך לומר לנשים מה ללבוש. "אני לא חושב שזה נכון", אמר חאן. "אחד הדברים המשמחים

בלונדון הוא שאנחנו פשוט מקבלים את השונה, מחבקים ומכבדים אותו".

 

בחופי צרפת המוסלמיות שמגיעות עם בורקיני לא רואות בכך הצהרה פוליטית או דתית. "אני לא רציתי להיכנס למים עם בגדים, זה יכול להזיק להם", סיפרה וונדי בת ה-22 על ההחלטה לקנות בורקיני. "רק רציתי לשחות בשקט". וונדי אומרת שהוויכוח על הבורקיני בצרפת, שנאבקת עם עלייה באיסלאמפוביה, "מגוחך".

 

אם לשניים אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית כי נקנסה בקאן למרות שלא לבשה בורקיני אלא רעלה וטוניקה. בדו"ח שקיבלה היה רשום שהיא לא לובשת "בגד שתואם חילוניות ומידות טובות".

האישה בת ה-34, שסירבה להזדהות בשם , סיפרה: "ישבתי בחוף עם המשפחה. לא רציתי להיכנס למים". עיתונאית שהייתה עדה לאירוע אמרה כי "הדבר הכי עצוב זה שאנשים בחוף צעקו לה 'לכי הביתה', וחלק הריעו למשטרה. הבת שלה בכתה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הפגנה מול שגרירות צרפת בלונדון
צילום: EPA
מומלצים