שתף קטע נבחר

תרוויח מההרס. המאפיה האיטלקית בונה על בוננזה מהרעש

התובע הראשי במלחמה בפשע המאורגן הזהיר מפני חדירה של המאפיה למאמצי השיקום באזורים שנפגעו ברעידת האדמה. במקביל, הרשויות פתחו בחקירה: חברות בנייה התעלמו מתקנות בנייה נגד רעידות אדמה?

 

 

אחרי רעידת האדמה העזה , מאות ההרוגים וההרס הרב, מסתכלים בארץ המגף קדימה - והעתיד לא נראה ורוד במיוחד: התובע הראשי במלחמה בפשע המאורגן באיטליה, פרנקו רוברטי, הבטיח היום (יום א') לפעול כדי למנוע מהמאפיה להתערב בשיקום האזורים שנפגעו ברעש ולחדור לפרויקטים של עבודות ציבוריות.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

בראיון לעיתון האיטלקי "לה רפובליקה", אמר רוברטי כי "הסיכון של חדירה (של המאפיה) תמיד גבוה. "היסטורית, שיקום לאחר רעידת אדמה נחשב לדבר מפתה ביותר עבור ארגוני פשיעה ובעלי אינטרסים עסקיים", אמר התובע האיטלקי.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
עבודות השיקום בל'אקווילה לאחר רעידת האדמה הקטלנית בעיר ב-2009 התעכבו בעקבות הטענות שארגוני מאפיה ניסו להשיג חוזי בנייה. רוברטי אמר כי הניסיון מהרעש בל'אקווילה יביא את הרשויות לפעול בצורה טובה יותר, אולם אמר שהממשלה חייבת להישאר על המשמר.

 

המאפיה התערבה בבנייה אחרי הרעש ב-1980

התובע גם אמר שהפשיעה המאורגנת נודעה לשמצה בשל חדירתה לחוזי בנייה לאחר רעידת האדמה בשנת 1980 באירפינייה, הסמוכה לנאפולי, שבה נהרגו 2,483 בני אדם. הוא הוסיף כי חייבים לנקוט צעדים כדי להבטיח שדבר דומה לא יחזור על עצמו לאחר רעידת האדמה האחרונה במרכז איטליה, שהגיעה לעוצמה של 6.2 והותירה הרס רב, בין היתר בעיירות אמטריצ'ה ופסקארה דל טרונטו. "יש סיכונים. אין טעם להסתיר אותם", אמר התובע האיטלקי. הוא סיפר כי הבנייה הלקויה שעליה הייתה חתומה המאפיה של נאפולי "קאמורה" מילאה חלק במספר הגבוה של מבנים הרוסים והרוגים ברעידת האדמה באירפינייה.

 

דבריו של רוברטי נאמרו לאחר שרשויות המשפט באיטליה פתחו בחקירת החשד שחברות בנייה התעלמו מתקנות בנייה נגד רעידות אדמה בעת שיקום מבני ציבור, כמו למשל בית ספר באמטריצ'ה שנחרב לחלוטין ברעש בשבוע שעבר. רוברטי אמר כי הוא לא רוצה לחרוץ מסקנות מראש לפני ועידת החקירה, אבל ציין שהמספר הגבוה של מבני ציבור שקרסו ברעש מחשיד ביותר. לדבריו, אם המבנים היו נבנים היטב לפי התקנות לאזורים שמועדים לרעידות אדמה, "חלקים מהבניינים היו עשויים להינזק ולהיסדק, אבל לא להיכתש ולקרוס".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
מאז רעידת האדמה במרכז איטליה לפני חמישה ימים אפסו הסיכויים למצוא ניצולים מתחת להריסות המבנים הרבים שקרסו. מניין ההרוגים עומד כעת על 290, אך הוא צפוי עוד לעלות עם מציאתן של גופות נוספות של קורבנות הרעש. סגן ראש העיירה אמטריצ'ה, ג'אנלוקה קארלוני, סיפר שגופת דודו עדיין לא נמצאה בין הריסות "מלון רומא" שקרס ברעידת האדמה. המלון היה מלא באורחים בזמן הרעש - בשיאה של עונת התיירות. "זה בהחלט חיוני לסיים בהקדם האפשרי את שלב החיפושים כדי להבטיח שאין יותר גופות מתחת להריסות", אמר קארלוני.

 

מוזיאונים תורמים מרווחיהם למאמצי השיקום

מוזיאונים ברחבי איטליה תרמו חלק מרווחי כרטיסי הכניסה אליהם למען מאמצי השיקום. במקביל, קבוצות כדורגל ששיחקו בסוף השבוע עמדו דקת דומיה לזכר הנספים ברעש.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

האפיפיור פרנסיסקוס ערך היום את המיסה השבועית שלו בבזיליקת פטרוס הקדוש בוותיקן ונשא תפילה למען ההרוגים ברעידת האדמה. מנהיג הכנסייה הקתולית אמר שהוא רוצה ללכת לאזור הרעש כדי לנחם את הניצולים. "אחים ואחיות יקרים, ברגע שהדבר יהיה אפשרי, אני מקווה לבוא ולבקר אתכם", הוא אמר.

 

באתר העיירה אמטריצ'ה נכתב כי במקום שכנו מאה כנסיות ושכולן ניזוקו בצורה כזו או אחרת ברעידת האדמה ושצריך להרוס רבות מהן. רעידות משנה עדיין ממשיכות לפקוד את העיירה ויישובים סמוכים לה, כמו למשל בעיר אסקולי פיצ'נו, והתושבים מתקשים עדיין לעכל את האסון הגדול שעבר עליהם. "לקח לי 20 שנה להשיג לי בית משלי ואז, תוך עשר שניות בלבד, הוא נהרס, כמו בתים רבים אחרים", אמר אסנציו אטני, שהתגורר בסמוך לאמטריצ'ה. "אנו חייבים להודות לאלוהים שאנחנו בחיים", הוא אמר ואז פרץ בבכי.

 

הסוכנות להגנה אזרחית באיטליה מסרה כי בין 290 ההרוגים גם אזרחים זרים, בהם 11 רומנים. 14 נוספים נעדרים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
אין כנסייה שלא ניזוקה בעיירה אמטריצ'ה
צילום: AFP
מומלצים