שתף קטע נבחר

כפר הנופש הנאצי הופך למתחם דירות יוקרתי

אתר הענק פרורה באי ריגן היה מסמלי השלטון הנאצי בגרמניה. כעת מנסים יזמים להפוך אותו למתחם מודרני ותיירותי, במהלך שהעלה מחדש את הוויכוח בנוגע לזיכרון במדינה

אחד השרידים הגדולים ביותר של המשטר הנאצי עומד לעבור שינוי מסיבי וצפוי להפוך למתחם דירות מודרני וליעד תיירותי. יזמים גרמניים החליטו להקים לתחייה את המבנה האפור בפרורה שבחוף המזרחי של האי ריגן בצפון גרמניה.

 

פרורה היה אחד הסמלים הבולטים של השלטון הרצחני. במתחם המדובר ניסה אדולף היטלר להגשים את חלומו להקים מחנות קיץ תעמולתיים ליד החוף. האתר המקורי הוקם על מנת לאפשר לעובדים הגרמניים, חברי תוכנית ה"כוח באמצעות שמחה", לצאת לנופש משפחתי במחיר שווה לכל נפש. על פי התכנון נועד המקום לשרת כ-20,000 נופשים בו זמנית.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

באתר היו אמורים הנופשים לעסוק בפעילות גופנית ולימוד ולייצר נאמנות למשטר וזהות של "מעמד ביניים ארי". הבנייה של המתחם החלה ב-1936 ותוכננה להסתיים ב-1941, אך בנייתו נפסקה בעקבות פרוץ מלחמת העולם השנייה ב-1939. בסופו של דבר נשאר שלד אפור באורך של 4.5 קילומטרים באחד מחופיה היפים של גרמניה.

 

תחת השלטון של מזרח גרמניה שימש המקום בסיס צבאי. "זה אתר שבמהותו משלב את ימי הנאצים ואת התקופה הקומוניסטית, ושבו אפשר לקבל תמונה שלמה יותר איך שתי המערכות האלה פעלו", אומרת סוזאנה מיסאסקי, מנהלת אחד המוזיאונים בפרורה. "מתגייסים, אסירי מלחמה, עובדים בכפייה, פליטים – כולם חיו בפרורה".

 

מאז התמוטטות המשטר ב-1989 המקום המשיך להתפורר. לאחר שנים של הזנחה, חלק גדול מהמתחם החל להיות מפותח על ידי יזמים שונים. במקום הוקמו דירות מודרניות, עם בתי קפה ומועדוני לילה במתחמים שמסביבן. 95% מהדירות נמכרו, והמחירים נעים בין 350 אלף אירו לדירת קרקע ל-650 אלף אירו לפנטהאוז עם נוף לים.

פרסומת בפרורה לדירות היוקרה שיוקמו במקום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פרסומת בפרורה לדירות היוקרה שיוקמו במקום(צילום: AFP)
 

ההיסטוריונית קטיה לוקה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההיסטוריונית קטיה לוקה(צילום: AFP)
  

"כעיקרון זה מתחם הדירות החדיש ביותר בגרמניה שבו יש גישה ישירה לחוף ים נהדר", אמר וורנר יונג מחברת הנדל"ן Irisgerd. "מצד אחד יש רצון לשמור על המקום כאנדרטה. אך מצד שני יש התעניינות מצד משקיעים שהוציאו הרבה כסף ורוצים לראות משהו בתמורה".

 

למרות זאת, הדעות בנושא המתחם חלוקות. קטיה לוקה, היסטוריונית במוזיאון שנמצא במתחם, טוענת שעל היזמים לעשות יותר על מנת לשמר את צורתו המקורית. לעומתה, קרטסן ררשך, דוור באזור, טוען כי הגיע הזמן להיפטר מסמלי העבר. "יש לנו מספיק אנדרטאות בגרמניה, הגיע הזמן להפוך את המקום ליפה", אמר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים