שתף קטע נבחר

ארץ זרועת פצצות. המורשת האמריקנית המדממת בלאוס

מאז מלחמת וייטנאם, אז הטילו מטוסי קרב אמריקניים 270 מיליון פצצות מצרר על לאוס, מתקשה המדינה לנקות את שטחה ממיליונים שלא התפוצצו ועדיין גובות חיים. ביקורו ההיסטורי של אובמה בא לשפר המצב, אך הקורבנות מתקשים לסלוח: "האמריקנים חוררו לנו את האדמה. הם מצטערים?"

בית בלאוס שנבנה על תרמילי פגזים אמריקניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
בית בלאוס שנבנה על תרמילי פגזים אמריקניים(צילום: רויטרס)

 

צלקות המלחמה עדיין כאן: נשיא ארצות הברית ברק אובמה הגיע לביקור בלאוס כדי להשתתף בכינוס ארגון "איגוד מדינות דרום-מזרח אסיה" (ASEAN), אך הדבר שמשך את תשומת הלב הגדולה ביותר היו הדברים שנשא על המורשת האמריקנית המדממת במדינה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם הגדול בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

אובמה הוא הנשיא האמריקני הראשון שמבקר בלאוס, ובמהלך נאומו הבטיח סיוע נוסף למדינה האסייתית בסכום של 90 מיליון דולר כדי לממן את פעולות פינוי תחמושת הנפל שהטילו האמריקנים באזור במהלך מלחמת וייטנאם.  


אישה ליד הכניסה לביתה ותרמילי פגזים בשער (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אישה ליד הכניסה לביתה ותרמילי פגזים בשער(צילום: רויטרס)
ייאנגיאן בונשיינג זוכר ששיחק עם פצצות כשהיה ילד בשיינג קואנג, מחוז הררי וירוק בלאוס ואזור שהופגז הכי קשה על ידי מטוסי חיל האוויר האמריקני במהלך המלחמה בווייטנאם השכנה. בשל ההפגזות המסיביות, סבתו שונאת זרים שמבקרים במדינה. "כשלקחתי תיירים לבקר אותה היא כעסה ואמרה 'למה הבאת אותם לכאן? הם הרסו הכול'".

 

כשמטרה נעלמה, האמריקנים הטילו אוטומטית פצצות על לאוס

ייאנגיאן בן ה-28 עובד כיום בארגון MAG שמחפש מוקשים ופצצות נפל ומשמיד אותם. משנת 1964 ועד 1973, הטילו מטוסי קרב אמריקניים יותר מ-270 מיליון פצצות מצרר בלאוס. שליש מהפצצות לא התפוצצו, כך לפי "הרשות לפיקוח על נפל תחמושת בלאוס" (NRA).

 

ההפצצות בלאוס היו חלק ממבצע חשאי בניהול ה-CIA האמריקני שנועד להשמיד את נתיבי האספקה של צפון וייטנאם לאורך נתיב הו צ'י מין ואת בעלי בריתה. ההפצצות האמריקניות הותירו אחריהן הרס עצום בלאוס, מדינה שבה השליכו האמריקנים את הפצצות שלהם כשיעד התקיפה שלהם לא היה זמין ומטוסיהם לא יכלו לנחות בחזרה עם הפצצות.

 

פצצות נפל בכל מקום (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
פצצות נפל בכל מקום(צילום: רויטרס)
הפצצות האמריקניות עדיין הורגות בלאוס, ושיינג קואנג היה מרוויח יותר כסף אם היה בטוח יותר לקחת תיירים זרים לטרק בגבעותיה של המדינה האסייתית.

 

יותר מ-20 אלף נהרגו או נפצעו בלאוס מהפצצות

מאז המלחמה נהרגו או נפצעו בלאוס יותר מ-20 אלף בני אדם מהפצצות האמריקניות. רוב ההרוגים ילדים.

 

לפי ארגון "מורשות מלחמה", שמטפל בהשפעות הפצצות שנפלו בלאוס, נדרשים 25 מיליון דולר בשנה בעשור הקרוב כדי למנוע הרוגים נוספים במדינה. הסיוע האמריקני בסך 90 מיליון דולר שעליו הכריז אובמה נועד גם למטרה זו.

 

ילדים מתפתים לשחק עם הפצצות ומנסים לפתוח אותן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ילדים מתפתים לשחק עם הפצצות ומנסים לפתוח אותן(צילום: רויטרס)
גלאי מתכת מצפצפים מפרים את השקט בעיר פאקסיי שבמחוז שיינג קואנג. ככה זה כשטכנאים מקומיים מבצעים סריקות בגבעה אחר פצצות נפל. הם מוצאים פצצת מצרר מסוג BLU-26 בגודל של כדור טניס, ומסמנים אותה לצורך הריסתה. פצצות נוספות מדגם 106 BLU-26 נמצאו באתר בחודשיים האחרונים.

 

עלייה במספר הילדים שנפגעו מפצצות הנפל

ממשלת לאוס מסרה כי ביצוע מחקר לאומי של כל פצצות הנפל במדינה יימשך חמש שנים, אבל פוטאסון נונטאבוט, בת 22, סגנית מפקד בצוות סריקות אחר פצצות נפל, טוענת שהדבר כנראה בלתי אפשרי. "יש כל כך הרבה אדמה לנקות", היא אמרה לסוכנות הידיעות רויטרס.

 

בזמן שמספר ההרוגים מפצצות נפל בלאוס רשם ירידה - ב-2008 הוא עמד על יותר מ-300 ואילו ב-2015 רק 42 - שיעור הילדים שנפצעו או נהרגו מהפצצות רשם עלייה. "ילדים סקרנים ונוטים לשחק עם הפצצות או מנסים לפתוח אותן", אמר בלאסוברמניאם מואלי, תושב לאוס ונציג תוכנית הפיתוח של האו"ם במדינה.

 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מסמנים את הפצצות ומשמידים אותן (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מסמנים את הפצצות ומשמידים אותן(צילום: רויטרס)

יש שטחים עצומים שעוד צריך לסרוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
יש שטחים עצומים שעוד צריך לסרוק(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

קק, בן 28, איבד את ידיו לפני חמש שנים מפצצת נפל כשחיפש אחר מתכות (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
קק, בן 28, איבד את ידיו לפני חמש שנים מפצצת נפל כשחיפש אחר מתכות(צילום: רויטרס)

איבד בגיל עשר את ראייתו וידו מפצצת נפל. סוד, בן 40  (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איבד בגיל עשר את ראייתו וידו מפצצת נפל. סוד, בן 40 (צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

לאוס, מדינה ללא מוצא לים, תלויה בעיקר בענף החקלאות (80 אחוזים מהתושבים עוסקים בחקלאות), אולם שטחי אדמה מסוימים נחשבים מסוכנים ביותר בשל החשש שנמצאות בהם פצצות נפל ממלחמת וייטנאם.

 

סוד, בן 40, היה בן עשר כשיצא לעבוד בשדות עם משפחתו. את החפירה שלו פגע בפצצת נפל ואז אירע פיצוץ שגרם לו לאבד את ראייתו ומומים בגופו. אמו טונגסי, בת 75, זוכרת היטב את אותו היום. "שמעתי פיצוץ ואז ראיתי את הילד שלי שוכב שם. תושבי הכפר עזרו לשאת אותו ברגל לבית החולים הקרוב ביותר. נאלצו לכרות לו את היד. בכיתי", היא אמרה.

 

פומי קאוופימפה, בן 59, היה ילד קטן כשראה את הפצצות מוטלות על הכפר נאפייה במחוז שיינג קואנג כשלוש פעמים ביום. כעת הוא רוצה שוושינגטון תיקח אחריות על מעשיה. "הילדים שלנו נמצאים בסכנה עד שכל הפצצות יוצאו מהקרקע", הוא אמר. "אני רוצה לדעת אם האמריקנים האלה, שחוררו את האדמה שלנו עם הפצצות שלהם, האם הם מצטערים?"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
תושבת לאוס עם פצצה אמריקנית שלא התפוצצה
צילום: רויטרס
מומלצים