שקד: פייסבוק הסירה לבקשתנו 95% תכני הסתה
שרת המשפטים שקד התייחסה בכנס ללוחמה בטרור לשיתופי הפעולה עם הרשתות החברתיות: "מחיקת דפים מזוהי ארגוני טרור הביאה לתוצאות"
שרת המשפטים איילת שקד חשפה את נתוני שיתוף הפעולה בין ישראל להנהלות הרשתות החברתיות. לפי הנתונים, שהוצגו בנאומה של השרה שקד במסגרת הכנס ה-16 ללוחמה בטרור במלון השרון בהרצליה, כפי שפורסם הבוקר (ב') ב"ידיעות אחרונות", בארבעת החודשים האחרונים הגישה ישראל 158 בקשות להסרת תכנים מחברת פייסבוק ו-13 בקשות לאתר יוטיוב של חברת גוגל. פייסבוק הסירה 95% מהתכנים שישראל ביקשה להסיר, וביוטיוב הוסרו 80% מהתכנים.
עם זאת, השרה שקד ציינה כי עוד ארוכה הדרך במלחמה בהסתה ברשת. לדבריה, "זה נתון מרשים, אבל אנחנו מבינים שכמות ההסתה ברשת היא רבה יותר, ועלינו להמשיך ולהגביר את המאמץ וכך נעשה. העמודים שהוסרו לבקשתנו זכו כל הזמן לתפוצה רחבה ובכל רגע שהם באוויר הם זוכים לשיתופים, תגובות ולייקים נוספים - כך שעמוד מסית כזה למעשה הוא 'מנוע צמיחה' תמידי לטרור אם לא גודעים אותו. מחיקת דפים מזוהי ארגוני טרור הביאה מבחינתנו לתוצאות משביעות רצון".
היא הוסיפה כי "בשנים האחרונות, עם התפתחות הרשתות החברתיות, נוספה גם צורת לחימה שלישית – 'לחימה דיגיטלית' – ועלינו לנתק את הטרור מ'צינור חמצן' נוסף משמעותי שלו: ההסתה ברשתות החברתיות. הלחימה הדיגיטלית והלחימה הכלכלית לא פחות חשובות מהלחימה הצבאית בטרור. משרד המשפטים בראשותי ניצב בראש המלחמה בטרור בזירה הכלכלית ובזירה הדיגיטלית. לטרור מודל 2016 צריך לתת מענה מודל 2016".
שקד הסבירה כי פעולותיה במאבק בטרור חולקות כמה חזיתות: הקמת מחלקת סייבר בפרקליטות המדינה, שאחד מתפקידיה הוא עבודה מול הרשתות החברתיות ואתרי האינטרנט במטרה להסיר תכנים פוגעניים ומסיתים.
החזית השנייה היא "חוק הפייסבוק", שנועד לחייב באמצעות צו הסרת תוכני טרור ותכנים אסורים נוספים שמסכנים באופן ממשי את המדינה ואזרחיה. חזית נוספת היא ענישה למסיתים עצמם. הפרקליטות הצבאית הגישה 120 כתבי אישום נגד פלסטינים בגין הסתה, ופרקליטות המדינה הגישה יותר מ-50 כתבי אישום נגד מסיתים ברשת.
"הפעולות האלו מרתיעות", אמרה שקד. "אם מסירים תכנים מסיתים, אם מגישים כתבי אישום נגד מסיתים ברשת, אנשים מבינים את המשמעות הפלילית של העלאת תכנים מסיתים לרשת ואת העונשים שהם עלולים לקבל. הם כבר לא יושבים רגועים בבית ויוצרים שיח של שנאה, הסתה וגזענות. הם כבר לא יכולים 'להתחבא מאחורי המקלדת', להסתתר מאחורי חברות האינטרנט או להיתמם".
מלבד אלו, שקד פעלה באמצעות החוק למלחמה בטרור שהצליחה להעביר לאחר שהיה "תקוע" במשך שנים, וכן פעלה להקים את היחידה לדיני מלחמה. לדבריה, דברים אלה "גם מחזקים את מעמדה הבינלאומי של ישראל כחלק ממשפחת העמים ומהעולם המערבי, וגם מאפשרים לצה"ל חופש פעולה מקסימלי".
פגישה עם ראשי פייסבוק
בתוך כך, השרה שקד והשר לביטחון הפנים גלעד ארדן נפגשו היום עם ראשי חברת פייסבוק העולמית וסיכמו להקים צוותים משותפים שינסו לגבש הבנות למאבק בהסתה ברשת. בפגישה נכחו בין היתר סגן נשיא פייסבוק לענייני מדיניות, ג'ואל קפלן, ומנהלת מדיניות פייסבוק, מוניקה ביקרט.
לאחר הפגישה אמרה שקד: "ישראל נמצאת בחזית המאבק בטרור, וכך גם במלחמה בהסתה ברשת. דווקא בשבוע שמציינים את פיגועי 11 בספטמבר, האירוע ששינה את פניה של ארצות הברית, ברור כי קיים אינטרס משותף בין כל הגורמים שמסוגלים להילחם בטרור. מטה פייסבוק העולמי יושב בארצות הברית וראשיו גדלו על המוסר האמריקני. התרשמתי שקיימת הבנה לצורך בשיתוף פעולה. בעיניי, פייסבוק ויתר הרשתות החברתיות מסוגלות לעשות יותר במלחמה נגד ההסתה".
השר ארדן אמר כי "לפייסבוק ולחברות האינטרנט יש אחריות לתכנים שמתפרסמים אצלן אשר מעודדים טרור והסתה, ועליהן לפעול באופן אקטיבי כדי לנטר אותם ולהסירם. בגל הטרור האחרון הוכח שהרשת הפכה לבית גידול לטרור, ועלינו להילחם יחדיו כדי למנוע זאת, אך החברות חייבות ויכולות לעשות הרבה יותר".
מפייסבוק נמסר: "משלחת של פייסבוק ביקרה בישראל כחלק מדיאלוג מתמשך עם קובעי מדיניות ומומחים ברחבי העולם, על מנת לוודא שתוכן העוסק בטרור יישאר מחוץ לפלטפורמה שלנו וכדי לתמוך ביוזמות של דיבור נגד. ניתן לסכל פעילות של גורמים קיצוניים ברשת רק באמצעות שיתוף פעולה הדוק בין קובעי מדיניות, החברה האזרחית, אקדמיה וחברות - זה נכון בישראל וזה נכון בכל מקום בעולם. היו לנו דיונים בונים על נושאים חשובים אלה ואנו מצפים להמשך של הדיאלוג ושיתוף הפעולה.
"בפייסבוק יש אפס סובלנות לטרור. אנו רוצים שאנשים ירגישו בטוחים כאשר הם משתמשים בפייסבוק ומסיבה זו פיתחנו והגדרנו כללי קהילה המבהירים שאין מקום לתוכן שמקדם טרור. אנו מוקירים את הזמן שמקדישים לנו מומחים מקומיים בכל רחבי העולם, המסייעים לנו להבין את ההקשרים המקומיים, על מנת ליידע על כללים אלה".
מנהלת תחום מדיניות ותקשורת לחברת פייסבוק בישראל, ג'ורדנה קטלר: "לאור חשיבות נושא זה, מאז התחלתי את תפקידי ביולי פעלתי להביא לכאן משלחת של בכירי פייסבוק על מנת להקשיב ולהבין את הנושא מקרוב. אני מעריכה את התמיכה ושיתוף הפעולה עם הגופים הרלוונטיים שעמם אמשיך לעבוד, ואני מצפה לדיאלוג מתמשך ופורה עמם".