שתף קטע נבחר

אולי הפעם: הפסקת האש בסוריה נכנסה לתוקף

בשעה 19:00 הערב אמורים היו התותחים להשתתק: לפי הסכם הפסקת האש צבא אסד ובני בריתו יפסיקו לתקוף את המורדים - ולהפך, אבל הלחימה נגד דאעש תימשך. כל הפסקות האש הקודמות קרסו, והתקווה הפעם היא שהאלימות תפחת ושהמוני הנצורים בעיר חלב יינצלו

הפסקת האש בסוריה, לפי מתווה שעליו סיכמו ארה"ב ורוסיה בסוף השבוע, נכנסה לתוקף הערב (יום ב') בשעה 19:00 שעון ישראל. הצדדים הלוחמים ניצלו את השעות האחרונות שלפני הפסקת האש ללחימה עזה בניסיון לרשום הישגים אחרונים לפני כניסתה לתוקף, ובכל מקרה לכולם ברור שהסיכוי שהפסקת האש תקרוס כמו קודמותיה – גדול מאוד. הקהילה הבינלאומית מקווה שהמתווה יסייע לפחות להפחית את האלימות ולפתוח צוהר למשא ומתן רציני בין הצדדים. הפסקת האש אמורה לפחות בשלב הראשון להימשך שבוע - אך ייעשו כנראה ניסיונות להאריכה.

 

כשעה לאחר כניסת הפסקת האש לתוקף מסר הארגון הסורי לזכויות אדם, ארגון שמושבו בלונדון ושמתבסס על רשת של מודיעים ברחבי רוסיה ונחשב אמין יחסית, כי רגיעה שוררת ברוב אזורי הלחימה.

 

שעות לפני כניסתה לתוקף של הפסקת האש הבטיח נשיא סוריה בשאר אסד, שמלחמת האזרחים בסוריה החלה כהתקוממות עממית בניסיון להדיחו, כי יחזיר לידי משטרו את האדמות שנכבשו על ידי "טרוריסטים" כדבריו וישקם את המדינה. אסד דיבר במהלך הופעה נדירה בציבור לרגל תפילות חג הקורבן בפרבר דראיה שליד דמשק, שהוכנע בחודש שעבר על-ידי כוחותיו והוחזר לשליטת המשטר אחרי ארבע שנות מצור. דקות לפני כניסתה לתוקף של הפסקת האש דיווחה רשת "אל-ג'זירה" על עשרה הרוגים בתקיפה של צבא אסד בפרברי אידליב.

הלחימה בעיר חלב (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלחימה בעיר חלב(צילום: AFP)

הרס בחומס. אולי עכשיו יבוא השקט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הרס בחומס. אולי עכשיו יבוא השקט(צילום: AFP)

 

בשעות שלפני שקיעת השמש, שנקבעה כמועד שבו תיכנס הפסקת האש לתוקף, הפציצו כוחות אסד ובני בריתם אזורים שבשליטת האופוזיציה בצפון המדינה. באותה שעה ממש יצאו איסלאמיסטים שארגונם קשור לאל-קאעידה למתקפה בדרום סוריה.

 

הסכם הפסקת האש שגיבשו ארה"ב ורוסיה קיבל את אישורו של משטר אסד, אבל נתקל במסרים מעורבים מצד פלגי המורדים השונים. ההסכם מתיר לממשלת סוריה להמשיך לתקוף את החמושים המשתייכים לדאעש ולארגון ג'בהת פתח א-שאם ("ג'בהת א-נוסרה" לשעבר) הקשור לאל-קאעידה עד שארה"ב ורוסיה יקחו על עצמן את המשימה הזו, בתוך שבוע.

אסד בדראיה - הפרבר שחזר לשליטתו אחרי ארבע שנים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אסד בדראיה - הפרבר שחזר לשליטתו אחרי ארבע שנים(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

לפי ההסכם נדרשים המורדים והמשטר הסורי להפסיק לתקוף זה את זה. גם בני בריתו העיקריים של משטר אסד – רוסיה, איראן וחיזבאללה – הביעו תמיכה בהסכם. אחת המטרות המיידיות של ההסכם היא

לאפשר לאו"ם לפתוח נתיבים להזרמת סיוע לתוך העיר חלב שבצפון סוריה. יותר מ-2,000 בני אדם נהרגו בלחימה שם ב-40 הימים האחרונים, בהם 700 אזרחים ו-160 ילדים.

 

הקרבות בין צבא אסד ובני בריתו לבין פלגי המורדים בפרבר הצפוני של קוניטרה, קרוב לגבול ישראל, נמשכו גם היום. לא נראה שהמורדים – שהשתלטו בימים האחרונים על כמה עמדות – רשמו התקדמות נוספת. חיזבאללה מצדו שידר צילומי אוויר שבהם נראית לכאורה השמדת רכב של המורדים על-ידי צבא סוריה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
לפחות שהאלימות תפחת. חיילי צבא סוריה
צילום: AFP
מומלצים