שתף קטע נבחר

מסמכים נדירים חושפים את הקהילה היהודית בפרס ובאפגניסטן

אוסף המכונה "הגניזה האפגנית" מספר את סיפור הקהילות בין המאות ה-11 ל-13. הייחוד: מידע על קהילה שלא ידעו עליה דבר

 


נחשבים לאוסף נדיר. המסמכים (באדיבות הספרייה הלאומית) (באדיבות הספרייה הלאומית)
נחשבים לאוסף נדיר. המסמכים(באדיבות הספרייה הלאומית)

 

סיפורה של דרך המשי מתגלה: אוסף נדיר של 250 מסמכים מהמאות ה־11 עד ה־13, נרכש על ידי הספרייה הלאומית וחושף לראשונה את אחד מנתיבי המסחר העיקריים של דרך המשי, בין המזרח הרחוק לאירופה. האוסף, המכונה "הגניזה האפגנית השנייה", נמצא לפני כמה שנים במערות בעיר במיאן בצפון אפגניסטן. הוא נחשב לאוצר קדום ונדיר במיוחד אשר ממנו אפשר ללמוד על חיי הקהילות היהודיות והמוסלמיות בפרס ובאפגניסטן, לפני הכיבוש המונגולי.

 

רוב הטקסטים שנרכשו נכתבו על ידי סוחרים יהודים ומוסלמים שחיו באזור בתקופה שקדמה לחורבן שהשיתו צבאות המונגולים בשנים 1260־1258, בהנהגתו של מי שהיה נכדו של ג'ינגס חאן. המסמכים מאירים מחדש נושאים שהיו עד כה בגדר תעלומה, ובהם חיי היום-יום של סוחרים, בני הקהילות על דרך המשי, מנהגיהם והיחסים החברתיים והכלכליים של היהודים באותה תקופה.

 

המקום שבו נמצאו המסמכים (באדיבות הספרייה הלאומית) (באדיבות הספרייה הלאומית)
המקום שבו נמצאו המסמכים(באדיבות הספרייה הלאומית)

 (באדיבות הספרייה הלאומית) (באדיבות הספרייה הלאומית)
(באדיבות הספרייה הלאומית)

 (באדיבות הספרייה הלאומית) (באדיבות הספרייה הלאומית)
(באדיבות הספרייה הלאומית)

 

"מדובר במציאה מרשימה ביותר הנוגעת לחייהם ולתרבותם של יהודים מן החלק הזה של העולם", מסביר ד"ר יואל פינקלמן, אוצר אוסף היהדות בספרייה הלאומית. "זה דבר נדיר ביותר לגלות מסמכים שמתארים קהילה שלא ידוע עליה דבר. המשמעות המחקרית של הניירות האלה רחבה הרבה יותר ממסמכים שהתגלו לנו על קהילות אחרות".

 

האוסף כולו נכתב בפרסית, ערבית, ארמית ופרסית-יהודית. הוא מכיל מסמכים משפטיים מקומיים, ספרי תיאולוגיה ודת, כרונולוגיות היסטוריות ופסוקים מן התנ"ך. רבים מהמסמכים שייכים לדמויות מפתח ממשפחת הסוחרים היהודית־אפגנית, שבראשה עמד כנראה אבו נצר, אשר פעלה במאה ה־11 במרכזה של אפגניסטן. כמו כן, נמצא קטע ממסכת עבודה זרה מהמשנה, אשר מהווה את העדות המוקדמת ביותר לקיומה של הספרות התורנית

 באזורים דוברי פרסית, ממזרח למרכז הרבני הגדול בבבל.

 

"יש לנו דפים של סידור לשבת", אומר ד"ר פינקלמן. "זה מלמד על השיתוף והקשר בין הקהילות היהודיות באזור. כמו כן, גילינו פנקס שטרם פוענח של סוחר המתעד מה מכר ולמי, ובאיזו סחורה הוא מתעסק. זה דורש מחקר ייחודי, אבל זה תיעוד שאין כמותו. אנחנו יכולים לדעת באיזו תפוצה הייתה הסחורה שלו, ודרך זה ללמוד הרבה מאוד דברים. כל דבר שאנחנו מגלים על הקהילה הזו הוא חדש. אין ידע קודם".

 

חלק מהמסמכים שמור במצב טוב ואילו חלקם מתפוררים. כעת מתחיל תהליך שימורם, שכולל תהליך חיטוי, הוצאת חמצן ומילוי חללים ריקים. התהליך יימשך ככל הנראה כמה חודשים, ובסופו יעלו כל המסמכים לרשת ולאתר של הספרייה הלאומית וישמשו חומר עבודה נוסף ומשמעותי עבור חוקרי התקופה.

 

לדברי מנהל הספרייה הלאומית, אורן ויינברג, "הגניזה האפגנית" תשתלב באוסף היהדות של הספרייה - האוסף הגדול בתחומו בעולם, ובנוסף תרחיב משמעותית את אוסף האיסלאם והמזרח התיכון שברשות הספרייה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
באדיבות הספרייה הלאומית
המסמכים. יעברו ישמור
באדיבות הספרייה הלאומית
מומלצים