שתף קטע נבחר

"האלטרנטיבה שלנו לאוכל בריא היא פאסט פוד"

משפחת קרן לא מצליחה להשתלט על "אחר צהריים של פורענות" של הילדים הכולל אכילת ממתקים אצל סבא וסבתא, אבל מתגאה בכך שבגילם הצעיר הם כבר אכלו סביצ'ה וקרפצ'ו. הדיאטנית, רותי אבירי, מסבירה איך יעברו לתזונה בריאה

בשיתוף תנובה

 

משפחת קרן, קריית ביאליק

 

המשפחה:

שני (29) מנהלת אדמיניסטרטיבית בחברת הייטק במבואות חיפה הדרומיים, ברק (31) מהנדס מכונות בחברת מוצרי פלסטיק בכרמיאל, אופק, בן שנתיים ועשרה חודשים (החל השנה ללמוד בגן טרום-טרום חובה עירוני), ורומי בת השנה שנמצאת במעון.

 

באנו למילואים:

שני שירתה בקבע כקצינת שלישות בחטיבה מרכזית שגיא בגבול מצרים, כשברק, גם הוא שליש, הגיע לשירות מילואים בחטיבה. במהלך שיחה גילו ששניהם מתגוררים בקריית-ביאליק, והרומן התלקח במהירות. "אחרי שלושה חודשים כבר עברנו לגור יחד", נזכרת שני, "ותוך שנה וחצי התחתנו".

 

ארוחת בוקר:

 שני וברק מתעוררים מדי יום סביב השעה 06:15, ולא מספיקים לשתות או לאכול לפני שיוצאים לעבודה. אופק אוכל קערית קורנפלקס עם חלב, ורומי שותה בקבוק תחליף חלב. מהבית יוצאים בשעה 07:00.

 

ארוחת עשר:

אופק נשלח מדי יום לגן עם ארוחת עשר שכוללת כריך "עם מה שיוצא, שוקולד, גבינה, חומוס", וגם פרי וירק.

 

ארוחת צהריים:

גם לשני וגם לברק יש חדר אוכל מסודר במקום העבודה שלהם. "הטעם שלנו דומה: שנינו אוכלים עוף או המבורגר, עם תוספת של צ'יפס או אורז". אופק אוכל צהריים בצהרון שהוא נמצא בו ("מביאים להם חמגשית עם מנה בשרית ותוספות, אבל אין לי דרך לדעת מה וכמה הוא באמת אוכל"). רומי אוכלת במעון מנה בשרית של קציצות עם קוסקוס. את בקבוק תחליף החלב היא שותה רק פעמיים ביום – כשמתעוררת בבוקר, ולפני השינה בערב.

 

אחר צהריים של פורענות:

"כשהילדים מגיעים הביתה מהגן ומהמעון, הנשנושים מתחילים", מתארת שני. "זה יכול להתחיל במעדן חלב, אבל זה ממשיך לחטיף ולא נעצר רק באחד, וגם שוקולד וסוכריות. הדירה שלנו מעל ההורים שלי, והם שותפים פעילים מאוד בגידול הילדים. את הסוכרייה של אחרי הגן הילדים מקבלים אצלם, ועוד הרבה ממתקים ופינוקים".

 

סבא אבי וסבתא בתיה:

ההורים של שני. "אנחנו הרבה אחיות שכולנו גרות קרוב, ואצל אמא שלי תמיד יש סיר מלא אוכל על הגז. יש לה 13 נכדים וכולם עוברים אצלה מתישהו במהלך היום ואוכלים".

 

ארוחת ערב:

"חביתה, גבינה, מלפפון ועוד ירקות", מפרטת שני. "לפעמים אני מכינה להם פיצה בטאבון או אופה להם בורקסים". שני וברק אוכלים בדרך כלל בשעה מאוחרת יותר, כשהילדים כבר ישנים.

 

אוכל בחוץ:

"לפחות פעמיים בשבוע אנחנו אוכלים בחוץ", אומרת שני. "זה יכול להיות פיצה, המבורגר, סיני. הילדים אוכלים איתנו הכל. בגילם הם כבר טעמו סביצ'ה וקרפצ'ו במסעדות".

 

"אוכלים לפחות פעמיים בחוץ". משפחת קרן (צילום: אלעד גרשגורן) (צילום: אלעד גרשגורן)
"אוכלים לפחות פעמיים בחוץ". משפחת קרן(צילום: אלעד גרשגורן)

 

קניות:

שני אחראית על הקניות לבית. אם ברק הולך לקניות, הוא עושה זאת עם רשימה מפורטת ששני מכינה לו. "הקנייה שלנו מבוססת על מוצרי חלב, הרבה ירקות, תפוחי אדמה, שתייה קלה, וכמובן תמיד גם חטיפים, שוקולד וסוכריות", היא מתארת.

 

שתייה מתוקה:

"בהחלט", אומרת שני. "גם אנחנו וגם הילדים שותים שתייה מתוקה, שיכולה להיות מיצים או משקאות תוססים, ולא דיאטטיים".

 

ספורט:

"אצלנו הספורט הוא מה שנקרא 'בשאיפה'", צוחקת שני. "שנינו מאוד רוצים לעשות, אבל לא מצליחים להגיע לזה. כשהיינו רווקים עשינו הרבה יותר".

 

על המשקל:

"אף אחד אצלנו במשפחה לא סובל מבעיית משקל", אומרת שני. "וזה למרות שהתזונה שלנו, בעיניי, לקויה. אז אמנם זה לא מתבטא במשקל, אבל פתאום פה חסר למישהו ברזל, והנה למישהו יש צרבות חוזרות ונשנות. אני בטוחה שזו תוצאה של תזונה לא נכונה".

 

הכי מפריע:

"אני מרגישה שאנחנו אוכלים ממש לא בריא", מצהירה שני. "האלטרנטיבות שלנו לאוכל הבריא הן תמיד פאסט-פוד, וגם הבישול אצלנו בבית הוא לא בריא, מטוגן ושמן. אנחנו לא מסתכלים על הערך התזונתי והקלורי של הדברים שאנחנו אוכלים, ולא שמים לב לכמויות. בנוסף, אין לנו ממש סדר יום תזונתי מובנה".

 

 

לפי מה שמשפחת קרן מעידה על עצמה, עד היום ניהול בית בריא לא התנהל אפילו במחשבותיהם, ולכן, למרות שיש הרבה מאוד עבודה לעשות, כל שינוי קטן שיעשה על ידם ישפר את בריאות הבית שלהם באופן משמעותי.

 

הנה עצותיי אליהם וחומרים למחשבה:

שני וברק עובדים שעות ארוכות השכיחות בהרבה מאוד בתים של זוגות ששניהם עובדים ויש לכך כמה השלכות שכדאי לתת עליהן את הדעת. האחת, ילד שהולך לישון בסביבות 20:00 ונמצא במסגרת עד השעה 17:00, נמצא כ- 75% מהיום שלו במסגרת וזה אומר שגם כ- 75% מהתזונה שלו נאכלת בה. היות וכפי ששני אומרת וצודקת: "באמת שאין לי דרך לדעת מה וכמה מזה הוא באמת אוכל", צריך לחשוב מי באמת משפיע על ומעצב את הרגלי התזונה של הילדים.

 

כמה באמת נשאר בידנו לדאוג לתזונה של ילדינו מחד, ומאידך, במה שכן עדין באחריותנו (ארוחת הבוקר והערב), כדאי לנסות כמיטב יכולתנו להגיש בעיקר אוכל בריא. השנייה, כשהורים חוזרים מהעבודה לפנות ערב, ונותר להם רק מס' מצומצם של שעות להיות עם הילדים עד שהם הולכים לישון, יש משמעות עצומה למה קורה מבחינת האנרגיה והנוכחות ההורית האמיתית שלהם בשעות האלה.

 

האם הם מגיעים עייפים ועצבניים, ופיזית אמנם נמצאים עם הילדים, אבל הדבר האחרון שיש להם כח זה להכין ארוחה בריאה ולשבת לאכול באווירה כפית ונעימה עם הילדים או שהם רק מנסים "לתקתק" את הילדים ולסיים מהר עם ארוחת הערב, מקלחות והשכבת הילדים כדי שיהיה להם כמה רגעים של שקט בסוף היום?

 

האם הורים כמו שני וברק ש"יש להם עוד הרבה עבודה שעושים מהבית" נמצאים אמנם כבר פיזית בבית תחת קורת גג אחת עם הילדים, אבל בעצם הם בחדר עבודה / בטלפון והראש שלהם עדין טרוד בענייני עבודה?

 

אם אין לנו ברירה, וכמות השעות שלנו בבית עם הילדים מדודה, חשוב שהזמן הזה יהיה בעל ערך אמיתי, ושנשקיע את האנרגיה שלנו ביצירת אווירה נעימה ורגועה, אכילה משותפת וזמן איכות שיצוק תחושה של בית בריא קודם כל נפשית לכולם. כך גם היכולת שלנו להשפיע על מה שנאכל בשעות האלו תהיה יותר גדולה.

 

שני וברק אוכלים צהריים במקום העבודה. ארוחת צהריים במקום העבודה יכולה להיות דבר נפלא שעוזר לנו לאכול לפחות את הארוחה העיקרית יחסית בריאה, ללא טרחה מצידנו, אבל.. רק אם נבחר נכון. כמעט כל מקום עבודה כיום שמנהל מטבח לעובדים, דואג אם לא ממש לפינת בריאות, גם לאופציות לעובדים שרוצים לשמור על בריאותם ועלינו רק לבחור באופציות האלה. כשה"סטייט אוף מיינד" שלנו מכוון להשגת יותר בריאות בחיינו, צ'יפס והמבורגר לא אמורים להיכלל בבחירות שלנו באופן שוטף.

 

שני מדווחת שאחר הצהריים מתחוללת "פורענות" מבחינת החטיפים והממתקים שהילדים אוכלים. אולם, "הפורענות" של אחר הצהריים לא מתחילה אחר הצהריים! היא מתחילה בקניות שלנו ההורים בסופר ובעובדה ש"החטיפים, השוקולדים, הסוכריות וההרבה ממתקים אחרים" בכלל נכנסים הביתה בכמויות ובמגוון שנראה ששני וברק קונים אותם.

 

סבתא וסבא שגרים קרוב יכולים להיות עזרה גדולה והקלה גדולה בשמירה על האכלה בריאה של הילדים. במיוחד כאילו שתמיד יש להם על הגז סירים של אוכל מבושל. היות ואנחנו כאמור לא יודעים באמת מה הילדים אכלו בגן, ורב הילדים מגיעים הביתה אחה"צ מאוד רעבים, אני ממליצה לשני וברק לעבור אצלם אחרי שאוספים את הילדים מהגנים ולהציע לילדים ארוחה חמה.

 

זה לא רק יעביר חלק מהתזונה שלהם לאחריותנו, אלא גם יקטין משמעותית את הנפילה ו"הפורענות" על החטיפים אחה"צ, שמתרחשת כנראה גם בגלל שהילדים שאכלו מוקדם ארוחת צהרים בגן וקיבלו אולי "נשנוש קטן" כשיצאו מהגן, מגיעים מאוד רעבים.

 

כמובן שיש ל"טפל בעדינות" בסבתא וסבא שמנסים לפנק ולהעביר אהבה לנכדים דרך ממתקים וחטיפים באופן שהביקור אצלם לא יפגע בבריאות הנכדים.

 

כמה דברים שצריכים לטפל בהם בדחיפות:

שינויי רשימת הקניות השוטפת, הוצאת השתייה המתוקה לחלוטין מהבית ודילול משמעותי של מספר הפעמים שאוכלים בחוץ! פעמיים בשבוע באופן קבוע זה הרבה יותר מידיי למי שרוצה לשמור על תזונה בריאה בביתו..

 

הכתבה מוגשת בשיתוף תנובה




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלעד גרשגורן
משפחת קרן
צילום: אלעד גרשגורן
צילום: יובל חן
רותי אבירי
צילום: יובל חן
מומלצים