שתף קטע נבחר

קצין הנדסה במשפט אזריה: "איום המטען היה קיים, אך מפקד בזירה מחליט כיצד לפעול"

קצין ההנדסה של חטיבת חברון, סרן לירון פסח, העיד מטעם ההגנה במשפטו של החייל היורה: "לפי ניסיוני, יש חוליות שמייצרות מטענים במרחב חברון. אם המפקד מחליט שיש חשד למטען, מן הראוי שחבלנים יגיעו במהרה לזירה"

בבית הדין הצבאי ביפו התחדש היום (יום ד') משפטו של החייל היורה, סמל אלאור אזריה, המואשם בהריגת מחבל פלסטיני מנוטרל בחודש מרס השנה. אל העדים מטעם ההגנה התווסף הבוקר קצין ההנדסה של חטיבת חברון, סרן לירון פסח, שאחראי גם על תחום החבלה. בהמשך יעלה להעיד גם קצין מודיעין בדרגת רב סרן.

 

"הייתי שותף לעשרות זירות בשנה האחרונה בגזרה", אמר סרן פסח בתחילת עדותו. "אני מוציא עדכונים לעתים לכוחות כיצד להתמודד עם מטענים, עם דגשים ולקחים. זה בוצע גם לפני האירוע עם אלאור. המידע מופץ לגורמי הפיקוד בחטיבה, כולל למג"דים, לסמג"דים ולקציני האג"ם, ומשוחחים על כך גם בדיוני הערכות המצב. בעדכון האחרון שהפצתי הייתה הנחיה וחידוד, אחרי האירוע של אלאור, כיצד לטפל בזיכוי מחבלים. לאחר התקרית תרגלנו בגזרה תרחיש שבו מחבל מגיע לפגע בזמן טיפול במחבל הראשון בזירה".

 

בהמשך תיאר סרן פסח אירועי פיצוץ מטעני חבלה שאירעו בשנים האחרונות בגזרת חברון, וטען כי "הייתה עלייה באיכות המטענים". הוא הדגיש: "לדעתי ולפי ניסיוני, יש חוליות שמייצרות מטענים במרחב חברון, בין שמטענים מורכבים ובין שפשוטים".

קצין ההנדסה של חטיבת חברון, סרן לירון פסח (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
קצין ההנדסה של חטיבת חברון, סרן לירון פסח(צילום: מוטי קמחי)

"הנחתי שבאירוע של מטען וחפץ חשוד הדבר הראשון שצריך לעשות זה בידוד הזירה", הוסיף סרן פסח. "בסוף יש מפקד בשטח שעושה הערכת מצב בשטח, ואם על פיה הוא מחליט שיש חשד למטען, מן הראוי שחבלנים יגיעו במהרה לזירה ויזכו את המחבל. החלטות המפקד בשטח מתלוות בסיכון שהמפקד לוקח עת עצמו. לפני האירוע של אזריה הייתי מגיע רבות לזירות ואחת מנקודות התורפה שזיהיתי הייתה בידוד המרחב. זה לא היה טוב. לכן ניתנו דגשים שלי בהערכות המצב שילמדו המפקדים על מנת שזה לא יחזור על עצמו".

 

"אירועי הסכינאות הם העיקריים, אבל היו לנו גם אירועי מטען"

על עדותו של מח"ט חברון לשעבר, אלוף-משנה יריב בן עזרא, שטען כי שמע על החשש ממטען רק דרך אמצעי התקשורת, אמר סרן פסח: "מח"ט חברון טען בעדותו שאיום המטענים אינו תרחיש הייחוס במאפייני הפיגועים, אך זה לא אומר שהאיום לא קיים". בהמשך חידד פסח את דבריו: "אירועי הסכינאות הם העיקריים וחוזרים על עצמם, אבל היו לנו גם אירועי מטען".

 

"גישת המח"ט בגזרה", לטענת פסח, "הייתה שצילום זירות פיגוע שעולות לרשתות החברתיות בטלפונים הניידים ועל ידי צלמים גרמו להסתה, ובכך גרמו לעוד פיגועים. הייתה חשיבה לסגירה מהירה של האירועים כדי למנוע עוד הסתה ועוד אירועים". הוא הוסיף כי "חלק מההנחיות בהערכות מצב הן שלכוחות יהיו שקיות שבהן יוכלו להכניס את הגופות (של מחבלים מנוטרלים; א"ב). בהערכות מצב אני יושב מול המח"ט והוא המפקד שלי".

 

אלאור אזריה, היום בבית הדין הצבאי ביפו (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
אלאור אזריה, היום בבית הדין הצבאי ביפו(צילום: מוטי קמחי)

בשלב זה מנה קצין ההנדסה כמה דוגמאות: "היו מפקדים שהעדיפו למנוע הסתה על פי הערכות מצב בשטח, וכדי שלא ירגישו סכנה העבירו את הגופה למדרון אחורי כדי לעשות עליה בדיקה וזיכוי חבלני. היה מג"ד שהגיע לזירת פיגוע והחליט לפנות את המפגעים. זו הפרקטיקה שהייתה מקובלת".

 

שני העדים מטעם ההגנה הם הקצינים המכהנים הבכירים שיעידו עד כה במשפט מטעם הסנגוריה, לאחר שלפני כשבועיים העידו מפקד מחלקה וסגן מפקד פלוגה ששירתו עם אזריה בפלוגתו בגדוד שמשון. חלק מעדותם חיזק את גרסתו של החייל היורה, ונשמעה בו גם ביקורת על התנהלות הגורמים הפיקודיים הבכירים יותר ביחידתו של החייל.

 

עד כה עדויות לובשי המדים, בדגש על הלוחמים והמפקדים הזוטרים שהיו בזירה, הביכו בעיקר את צה"ל וחשפו פערים מדאיגים בין תפיסת החיילים והמפקדים בדרגים הנמוכים את התקרית, לבין קצינים בכירים, מרמת המ"פ ועד למח"ט.

 

עד סוף החודש צפויות להסתיים העדויות מטעם ההגנה, והן יכללו גם את עדויותיהם של סמל א', הלוחם שנפצע בפיגוע שקדם לירי השינוי במחלוקת, ושל מנכ"ל מד"א אלי בין שיישאל על דו"ח האירוע מטעם מד"א. הדו"ח כביכול תומך בקו ההגנה. לאחר החגים ישמיעו הסנגורים והתובע סא"ל במיל' נדב וייסמן את סיכומיהם במשפט. לאחר מכן, ככל הנראה בחודש נובמבר, ראש הרכב השופטים אל"מ מאיה הלר תמסור את פסק הדין. אם אזריה, שמיוצג על ידי עורכי הדין אייל בסרגליק ואילן כץ - יורשע, גזר הדין יישמע כחודש לאחר מכן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
אלאור אזריה, היום
צילום: מוטי קמחי
מומלצים