שתף קטע נבחר

אחת ולתמיד: ההבדל בין אופטומטריסט לרופא עיניים

אם יש לכם חשד שהילד סובל מבעיית ראייה, חשוב לקחת אותו לבדיקה מקצועית, לאבחן ולטפל בבעיה. אבל איך נדע אם לפנות לרופא עיניים או לאופטומטריסט? ומה בעצם ההבדל ביניהם?

בשיתוף מכבי ממבט ראשון 

 

נכון ששניהם מאבחנים ומטפלים בליקויי ראייה ומתקיימים ביניהם יחסי גומלין מקצועיים, ונכון שיש לא מעט נקודות משיקות בין תחום עיסוקם, אך איך יודעים מתי חובה עלינו לפנות לרופא עיניים ומתי עדיף לפנות דווקא לאופטומטריסט?

 

אופטומטריה היא מקצוע פרא-רפואי והיא משלבת בתוכה את המילים היווניות "אופטוס" שפירושה עין או ראייה, ו"מטריה" שמשמעותה מדידה, כך שאופטומטריסט מוסמך לטפל בבעיות וליקויי ראייה שאינם חודרניים.

 

רופא עיניים לעומת זאת הוא בוגר לימודי רפואה כללית שעבר התמחות בעיניים. רופא עיניים מאבחן ומטפל במחלות ופציעות בעין ורשאי לבצע ניתוחי עיניים ולרשום מרשמים לעדשות מגע ולמחלות בתחום התמחותו.

 

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

אבחון וטיפול

האופטומטריסטים הם במידה רבה החוט המקשר בין הפציינטים לרופאי העיניים", מסביר האופטומטריסט ד"ר גבי מישור מרשת מכבי ממבט ראשון. אופטומטריסטים מתקנים ונותנים מענה בכל הקשור לבעיות תפקודי ראייה. במסגרת הבדיקה אם האופטומטריסט מגלה חריגה מהנורמה הוא מפנה את הפציינטים לרופאי העיניים".

 

האם יש קשר בין רופא עיניים לאופטומטריסט?

"שיתוף הפעולה בין רופא העיניים והאופטומטריסט יכול לבוא לידי ביטוי גם בהפניית מטופלים שמחלתם אובחנה וטופלה על ידי הרופא, לבדיקת ראייה אצל אופטומטריסט. במידה ואובחן בבדיקה ליקויי ראייה, יוציא האופטומטריסט מרשם להכנת משקפיים, אותם יכין האופטיקאי אשר בוחר ומתאים את המסגרת לפני המטופל ומכין עבורו את המשקפיים. ויחד מהווים השלושה פתרון כולל לבעיות ראייה.

 

"בנוסף, האופטומטריסט עוסק גם בהתאמת עדשות מגע, ועזרי ראייה אופטיים בקרב מבוגרים וילדים, התאמת אביזרים לכבדי ראייה כמו טלסקופים מיוחדים, משקפיים מיקרוסקופיים לקריאה וכדומה. באופן מסוים אנחנו משלימים את עבודת רופאי העיניים בכך שאנחנו עושים דברים שהם לא עושים ולהיפך, ומפנים את המטופלים במידת הצורך זה לזה".

 

 חשוב לציין כי לא כל בעל חנות משקפיים הוא אופטומטריסט מורשה. אופטומטריסט חייב ללמוד ארבע שנים לתואר ראשון לפחות, במוסד אקדמאי מוכר. עם תום הלימודים עליו לעבור תקופת התמחות באופטיקה בה מבוצעות בדיקות ראייה בהשגחת אופטומטריסט מוסמך או במוסד רפואי, ולעבור בחינה עיונית וואחריה בחינה מעשית מטעם האגף למקצועות פרא-רפואיים במשרד הבריאות המסמיכות אותו כאופטומטריסט מוסמך מטעם משרד הבריאות.

  

בעיות ראייה או קשב וריכוז? כך תבחינו

 

בדיקה לילדים

כשמדובר בילדים מגיל שישה חודשים ועד גיל 6 שנים, קרי על סף הכניסה לכתה א', ממליץ ד"ר מישור על עריכת בדיקת עיניים אצל רופא עיניים. "מאחר ורופאי עיניים עורכים בדיקות עם הרחבות אישונים ובודקים בנוסף לליקויי ראייה סמויים, מחלות שהאופטומטריסטים אינם בודקים.

 

"רק אחרי שווידאנו כי הילד אינו סובל מבעיה פתולוגית, אפשר לגשת לבדיקת ראייה שמתרחשת על בסיס סובייקטיבי. כלומר, מבוססת על תשובות שהמטופל נותן לאופטומטריסט ולא על פי מכשור רפואי".

 

בכל מקרה של חדות ראייה נמוכה מ-6/6 ללא הסבר, פזילה או תלונות אחרות הקשורות בתפקוד העין, נפנה את המטופל לרופא העיניים לביצוע בדיקה בהרחבת אישונים הכרוכה בשימוש בטיפות עיניים.

 

אופטומטריסט רשאי לבצע בדיקות ראייה, מעקב אחרי חדות ראייה והתאמת משקפיים לילדים. בכל מקרה של חדות ראיה נמוכה מ-6/6 ללא הסבר, פזילה או תלונות אחרות על תפקוד העין, רצוי להפנות את המטופל לרופא עיניים לביצוע בדיקה בהרחבת אישונים הכרוכה בשימוש בטיפות עיניים. "המקצוע שלנו הוא בעיקר לאבחן, ואם נתקלנו בבעיות פתולוגיות הדורשות מענה מרופא עיניים, אזי נפנה את הפציינט אליו לאבחון נוסף והמשך טיפול", אומר ד"ר מישור.

 

איזה טיפ אתה יכול לתת להורים כדי לשמור עם בריאות העיניים של הילדים?

"כדי לשמור על בריאות העיניים וראייה תקינה ואיכותית של ילדינו, יש לשלב בין בעלי המקצוע השונים המופקדים על תחום הראייה, להקפיד על בדיקות תקופתיות ולהיות ערניים לסימנים שונים שעלולים לצוץ אצל הילדים.

 

"ישנן בעיות שקל להבחין יחסית, שההורים יכולים לזהות בקלות יחסית כמו פזילות בולטות, תנועות ראש מוגזמות, עוויתות בפנים, התקרבות קבועה למסך הטלוויזיה או לטקסט, לצד תלונות על כאבי ראש, קשיים בכתיבה ובקריאה, בקשות לשבת קרוב אל הלוח, גירוד ויובש תמידי בעיניים, המעידים על כך שהילד במצוקה. גם כשלא בטוחים בקיומה של בעיה ממשית, יש לאפשר לרופא לקבוע האם החשד מוצדק או לא.

 

"ככל שההורים יקדימו להביאו לאבחון וטיפול ולא יחשבו שמדובר בתלונות סרק שתחלופנה, כך יגדל הסיכוי שהילד לא יצטרך לסבול כל חייו מראייה לקויה. ילדים גדולים מסוגלים להבחין שמשהו לא בסדר ומתלוננים ובאים אל ההורים עם התלונה או עם בקשה להיבדק. הקושי היא לאתר את הילדים היותר קטנים שלא מודעים לכך שיש להם בעיה בראיה ולא יודעים להביע אותה. לכן חשוב לבדוק את הראייה מגיל חצי שנה ואילך.

 

בשיתוף מכבי ממבט ראשון 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חשוב להקפיד על בדיקות תקופתיות
צילום: shutterstock
מומלצים