שתף קטע נבחר

לחצות את הכנרת מצפון לדרום ברבע שעה

חלום השייט בן ארבעת הדורות של משפחת בלום מתעורר מחדש לחיים: חברת "אמביל-ים" משיקה אולם תצוגה לסירות - היחיד מסוגו בארץ, באזור התעשייה פולג בנתניה

הימים שלפני מלחמת יום כיפור היו ימיה היפים של הכנרת. בעוד שדיג היה כבר פעילות שגורה בקרב תושבי טבריה והסביבה, סירות מירוץ וסקי המים היו דבר נדיר, כמעט לא קיים. ענף הספורט הימי היה בחיתוליו, ובכנרת כולה שטו בסך הכל שבע סירות של חלוצים, "משוגעים לדבר".

 

אלא שאחרי המלחמה, ובצל המחסור במטבע זר, הוטל בישראל איסור על ייבוא כלי שייט לישראל. זו עלולה הייתה להיות מכת מוות עבור החברה המשפחתית מהתחנה המרכזית הישנה בתל אביב, שייבאה ארצה באותה תקופה מנועים לסירות דיג וסירות סקי.

אז היו בקושי שבע סירות מירוץ. הכנרת בשנות ה-60 (צילום: דוד רובינגר) (צילום: דוד רובינגר)
אז היו בקושי שבע סירות מירוץ. הכנרת בשנות ה-60(צילום: דוד רובינגר)

משה בלום, בעליה של אותה חברה, פחד כי ענף השייט ייכרת ופרנסתו תיפגע. הוא החל לייצר כלי שייט במספנה קטנה למפרשיות וסירות דייג באיזור התעשייה בהרצליה.

 

את החברה הקים כבר בשנות ה-30 אביו, יהודה, נצר למשפחה ירושלמית. אז זה היה עסק לייבוא והפצה של משאיות אמריקאיות ומנועים למשאיות. לפני קום המדינה, משאיות ומנועי משאיות היו מצרך נדרש וחסר.

 

בשנת 1957 חברו הבלומים ל"אמפא" הגדולה, ויחד הקימו את חברת "אמביל". לימים השותפות עם אמפא התפרקה, והחברה נשארה בידי משפחת בלום, אך שמרה על שמה.

 

בהמשך קיבלה החברה את הזיכיון לייבא ארצה את מנועי "מרקיורי" והחלה בפיתוח התחום הימי - מענף הדיג, דרך סירות דיג וסקי. בניו של משה, הדור השלישי של שבט בלום, עבדו בחברה בחופשות מבית הספר והצטרפו לאביהם בשנות ה-70, לאחר השירות הצבאי ולימודים באוניברסיטה. בתחילת שנות האלפיים הצטרף הדור הרביעי,

תומר-יהודה, אשר נקרא על שמו של סבא רבא שלו, מייסד החברה.

אולם התצוגה החדש בנתניה (צילום: רון שלף) (צילום: רון שלף)
אולם התצוגה החדש בנתניה(צילום: רון שלף)

משה בלום הקפיד להגיע מדי יום למשרדי החברה שייסד עם אביו בתחנה המרכזית הישנה, וטיפס במדרגות לחדרו שבקומה השנייה. ב-2010 הלך משה לעולמו, והוא בן 80. עד יומו האחרון המשיך לעבוד בעסק המשפחתי.

 

לאחר 60 שנה במשרדים הישנים ובבית המלאכה בנתניה, משיקה השבוע חברת "אמביל-ים" אולם תצוגה לסירות - היחיד מסוגו בארץ, באזור התעשייה פולג בנתניה.

 

יורם ותומר, הדור השלישי והרביעי, ממשיכים להוביל את החברה, ושלושת בניו של תומר כבר חולמים על היום שבו הם יצטרפו כדור חמישי. ימי האיסור על ייבוא מנועים נראים כמו היסטוריה רחוקה, והיום אפשר לחצות את הכנרת כולה מצפון לדרום ברבע שעה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רון שלף
אולם התצוגה החדש
צילום: רון שלף
מומלצים