שתף קטע נבחר

הלם בקולומביה: העם דחה את הסכם השלום

ההסכם ההיסטורי שהושג בין הממשלה למחתרת המורדים, שהיה צפוי לסיים סכסוך ארוך שנים ועקוב מדם, נדחה במשאל עם. המתנגדים הובילו בפער זעום. הנשיא הקולומביאני: "התוצאות לא ישפיעו על יציבות המדינה". מנהיג המורדים: "השלום ינצח"


הלם מהתוצאות. הסכם השלום נדחה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הלם מהתוצאות. הסכם השלום נדחה(צילום: AFP)
העם אמר את דברו: אזרחי קולומביה דחו הלילה (שני) במשאל עם את הסכם השלום שנחתם בין הממשלה הקולומביאנית למחתרת המורדים FARC, שהיה צפוי להביא סוף ל-52 שנות לחימה בין הצדדים. תוצאות משאל העם היו צמודות ביותר, ועם ספירה של 99% מהקולות עולה כי 50.23% מהבוחרים הצביעו נגד, מול 49.76% שהצביעו בעד.

 

הנשיא הקולומביאני חואן מנואל סנטוס הכריז באופן רשמי על הדחייה ואמר כי הוא מקבל את התוצאות, אך הוסיף כי הפסקת האש שהוכרזה בין הצדדים תימשך. תוצאות המשאל מהוות תבוסה גדולה עבור הנשיא, שקיווה שהשגת שלום עם המחתרת תהיה המורשת שלו. סנטוס אמר כי ייפגש במהלך היום עם כל הצדדים הנוגעים לדבר "על מנת למצוא דרך להתקדם עם תהליך השלום". סנטוס הוסיף: "ההצבעה לא תשפיע על היציבות של קולומביה". לפני המשאל, סנטוס אמר כי אין בידו תוכנית חלופית למקרה שההסכם יידחה, וכי הדבר יחזיר את קולומביה למצב של מלחמה.

 

מנהיג המחתרת רודריגו לונדונו אמר לאחר קבלת התוצאות כי הארגון עדיין רוצה בשלום, והוסיף: "לקולומביאנים שחולמים על שלום - אנחנו איתכם, השלום ינצח".

 

סקרים שנעשו לפני ההצבעה ניבאו כי הסכם השלום יאושר עם 66% מצביעים בעד. ההסכם הושג לאחר ארבע שנות משא ומתן אינטנסיבי, והיה צפוי להביא סיום למאבק האלים הארוך ביותר שידעה אמריקה הלטינית, שגבה את חייהם של יותר מ-220 אלף בני אדם, הוביל לעקירתם של כחמישה מיליון תושבים מבתיהם, ולהיעלמותם של עשרות אלפים.  

הנשיא סנטוס מצביע. ספג תבוסה קשה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
הנשיא סנטוס מצביע. ספג תבוסה קשה(צילום: EPA)

משאל העם (צילום: getty) (צילום: getty)
משאל העם(צילום: getty)
 

בשבוע שעבר הממשלה והמורדים חתמו על ההסכם, שבו נקבע כי המורדים יפרקו את נשקם ויעבירו אותו לאו"ם, יקימו מפלגה פוליטית המבוססת על האידיאולוגיה המרקסיסטית שלהם שתקבל אוטומטית לפחות 10 מושבים בקונגרס ויודו בכל פשעיהם. בנוסף, אתמול הודיעה המחתרת כי תשלם פיצויים לקורבנות מעשי הטרור שביצעה ולמשפחותיהם, וכי תפרסם את היקף נכסיה במהלך חצי השנה הקרובה. המחתרת מונה כ-8,000 חברים, והוכרה על ידי ארצות הברית והאיחוד האירופי כארגון טרור. הארגון החל את דרכו בשנות ה-60 כתנועה מרקסיסטית של איכרים שדרשו רפורמות בקרקעות, ובשיאו מנה כ-17 אלף חברים.

 

לפי ההסכם, מפלגת FARC הייתה יכול להתחרות בבחירות הנשיאותיות והחוקתיות ב-2018 ולהבטיח לעצמו 10 מושבים בקונגרס עד לשנת 2026. תומכי מחנה ה"לא" במדינה הזדעקו לנוכח סעיפים אלו בהסכם השלום, ובהם גם הנשיא לשעבר אלברו אוריבה. לפי הקמפיין שקרא להצביע "לא" במשאל העם, על המורדים להישלח לכלא ולא להיכנס לעולם הפוליטיקה לעולם - ועל כן יש לנהל משא ומתן מחודש. אוריבה, שבעבר היה בן בריתו של הנשיא סנטוס וכיום הוא מבקרו הגדול ביותר, עשוי להיות זה שיעמוד בראש מו"מ מחודש בין הצדדים.

 

ההסכם ההיסטורי נחשף בהוואנה על ידי נציגים מקובה ומנורבגיה, שתיווכו בשיחות השלום. הצדדים מסרו כי ההסכם צפוי להביא שלום ויציבות למדינה. לאחר השגת ההסכם, הנציג הקולומביאני בשיחות, אומרבטו דה לה קלה, ומפקד המחתרת, איוון מרקיז, לחצו ידיים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
ההסכם ההיסטורי נדחה
צילום: AP
מומלצים