שתף קטע נבחר

64 בני פלשמורה יעלו לארץ בשבוע הבא

פרסום ראשון: השלב הראשון בתוכנית הממשלה להעלאת קהילות היהודים המומרים מאתיופיה יוצא לדרך. תוך שנה אמורים לעלות כ-1,300. באתיופיה חיים כ-9,000 בני פלשמורה, והמטרה היא להעלות את כולם תוך חמש שנים

 

מחנה המתנה של בני הפלאשמורה בגונדר (צילום: ניצן הפנר) (צילום: ניצן הפנר)
מחנה המתנה של בני הפלאשמורה בגונדר(צילום: ניצן הפנר)
פרסום ראשון: מטוס ובו 64 עולים מאתיופיה צפוי לנחות ביום ראשון בנתב"ג, כחלק משלב ראשון ביישום החלטת הממשלה להעלות כ-1,300 מבני משפחות קהילת הפלאשמורה שנותרו במחנות המתנה בגונדר ובבירה אדיס אבבה.

 

טיסת העולים ביום ראשון מבוססת על איחוד משפחות, בהתאם לרשימות השמיות שהוגשו על ידי בני משפחה למשרד הפנים. עם זאת, מדובר ביישום של חלק קטן בלבד מהחלטת הממשלה, שהתקבלה לפני כשנה ויישומה הוקפא במשך למעלה מחצי שנה. 

 

ח"כ עומר בר-לב (המחנה הציוני), האשים היום את הממשלה באדישות לגורל בני הקהילה לאור המצב הבטחוני המחריף באתיופיה, "המלחמה העקובה מדם בימים אלו באתיופיה גובה חיים של רבים, אחד מבנינו כבר נהרג ותם הלחימה לא נראה באופק. ממשלת ישראל הגדירה כי 9000 יהודים נותרו באתיופיה, עוד טרם מצב החירום במדינה, אך כעת, משהשתנה צו השעה, אדישות הממשלה איננה מתקבלת על הדעת. אני קורא לראש הממשלה להכריז כי יתר יהודי אתיופיה שנותרו יועלו ארצה במבצע חירום מיידי".

 

 

חלק מהמימון למבצע הגיע לסוכנות היהודית באמצעות תרומה בת שני מיליון שקל שהעבירה השגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים. הסכום מיועד לשלושה מבצעים עבור 630 עולים מאתיופיה, צרפת ואוקראינה המתוכננים להתבצע במהלך החודש הקרוב.

 

בחודשים האחרונים הידרדר המצב הביטחוני באתיופיה על רקע מהומות שגבו את חייהם של רבים, ואתמול פרסם משרד החוץ אזהרת מסע חריפה נוספת שקוראת להימנע מהגעה לאזורים מסוימים במדינה.

 

בני הפלשמורה הם צאצאי יהודים שבמהלך 140 השנים האחרונות בחרו להמיר את דתם ולהתנצר בעקבות הקשיים העצומים שעמדו בפניהם. כמעט כולם המשיכו לחיות בקהילות נפרדות הן מהנוצרים שסביבם והן מקהילות יהודי אתיופיה, שהרחיקו אותם עקב המרת דתם. בשל המרת הדת הם לא נמצאו זכאים לעלות לפי חוק השבות. השאלה ההלכתית שעלתה בעניינם הייתה אם הם נחשבים יהודים מומרים או גויים. 

 (צילום: נתי מרכוס ) (צילום: נתי מרכוס )
(צילום: נתי מרכוס )

1,300 העולים צפויים להגיע עד סוף 2017 בהתאם להחלטת הממשלה מאפריל 2016. מדובר בהחלטה מצומצמת בהשוואה להחלטה המקורית מנובמבר 2015 להעלות כ-9,000 מבני הקהילה. כפי שפורסם ב-ynet, היא הוקפאה על ידי משרד ראש הממשלה.

 

הקפאת ההחלטה הובילה בזמנו למשבר בקואליציה, ובעקבות הפרסום הודיעו חברי הכנסת אברהם נגוסה ודוד אמסלם מהליכוד שלא יתמכו בקואליציה בהצבעות במליאת הכנסת.

המשבר הסתיים רק לאחר שאנשי משרד ראש הממשלה הבטיחו לשניים כי יישום התוכנית יחודש.

 

כאמור, כעת מדובר בשלב ראשון ביישומה של התוכנית. על פי גורמים בממשלה, המטרה היא להעלות את כלל חברי הקהילה בתוך חמש שנים.

 

בשבועות האחרונים פעל באתיופיה צוות של הסוכנות היהודית כדי להכין את העולים. על רקע המצב הביטחוני במדינה מופעלים משרדי הסוכנות על ידי עובדים מקומיים.

 

עם נחיתת העולים ביום ראשון בערב צפוי להתקיים טקס חגיגי בארגון משרד העלייה והקליטה והסוכנות היהודית, בהשתתפות שרת העלייה והקליטה סופה לנדבר ויו"ר הסוכנות נתן שרנסקי.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ניצן הפנר
מחנה המתנה לבני הפלאשמורה בגונדר
צילום: ניצן הפנר
מומלצים