שתף קטע נבחר

4 בעיות שיניים של מבוגרים - ואיך להימנע מהן

ירידה בכמות הרוק, נסיגת חניכיים, שחיקה ופצעים הינם תופעות שכיחות של בני הגיל המבוגר המפרות את האיזון בחלל הפה ופוגעות בשיניים. רופא שיניים מסביר מה הן התופעות המתרחשות בחלל הפה כשאנחנו מתבגרים, מה הן גורמות, איך לטפל והאם אפשר למנוע

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"


הגיל מביא איתו שינויים פיזיים, גם בחלל הפה. בעבר הלא רחוק ברגע שעברת את גיל השישים נחשבת כבר 'גיל הזהב'-זקן ומיושן. השישים של היום זה החמישים של פעם ואמנם עדיין יוצאים בעשור זה לפנסיה אבל בהחלט נראים, מרגישים ומתנהגים הרבה יותר צעירים.

 

עם זאת, השינויים הגופניים גורמים להשפעה במראה הגופני, בהרגשה הכללית וגם במצב הבריאותי. כבר מגיל 60 ומעלה אפשר לחוש בשינויים פיזיים שמשפיעים על המצב שלנו ובין השאר גם על מצב השיניים שלנו והרקמות הרכות בפה.

 

עוד במדור 60 פלוס:

זה לא הגיל: דוגמן בן 80 וסבתות בסנאפצ'ט

מחקר: אורח חיים לא בהכרח מונע הזדקנות 

סוף לסוד: ההשפעה המפתיעה של כאבי גב 

 

מגיל 60 חלים שינויים פיזיים גם בחלל הפה והשיניים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מגיל 60 חלים שינויים פיזיים גם בחלל הפה והשיניים(צילום: shutterstock)

 

4 שינויים בשיניים בחלל הפה ואיך לטפל 

1. ירידה בכמות הרוק. התסמין הנפוץ ביותר בגילאים מתקדמים הוא ירידה בכמות הרוק בפה. הרוק שאנו מייצרים באופן טבעי וספונטני, חיוני לצורך ניקוי פני שטח השיניים והחניכיים וחסרונו מוביל להתפתחות של עששת בשיניים, מחלות חניכיים, תחושה של יובש וריח רע מן הפה. התופעה זו נפוצה דווקא בגילאים מבוגרים עקב ירידה בתפקוד של בלוטות הרוק, וגם עקב עלייה בשימוש בתרופות מסוימות.

 

טיפול: לא ניתן למנוע את התופעה אך ניתן לטפל בה בקלות בדרכים הבאות: שתיה מרובה, הימנעות מעישון, לעיסת מסטיק- פעולה המעודדת שחרור רוק, שטיפות מי פה עם חומרים מעודדי רוק כגון פילוקרפין. והתייעצות עם רופא משפחה בכדי לבדוק האם התרופות שאתם נוטלים משפיעות על יצור הרוק ובמידת הצורך החלפתן.

 

2. נסיגת חניכיים. תסמין נוסף שהינו לא פחות נפוץ הוא נסיגת חניכיים. מדובר בתופעה שיכולה להופיע גם בגילאים צעירים יותר אך נפוצה יותר אצל מבוגרים. ברוב המקרים נסיגת החניכיים תהייה מלווה באובדן תמיכה של עצם מסביב לשן ויכולה להוביל לניידות שן השיניים ובמקרים רבים אף לאובדן של השיניים.

 

טיפול: הטיפול לרוב הינו מניעתי וכולל צחצוח יום יומי, שטיפות מי פה וביקורים אצל השיננית לפי הצורך. במקרים בהם אובדן האחיזה של השיניים הינו משמעותי, ניתן להניח קיבוע בשטח האחורי של השיניים בכדי לחזקן.

 

3. שחיקה. כמו כל איבר בגופינו גם השיניים נוטות להישחק עם הזמן. לכן תופעה נוספת ומוכרת הינה שחיקת שיניים. תופעה זאת גורמת לרגישות יתר מן השיניים, סדקים ושברים של השיניים.  

 

טיפול: חשוב ביותר לאבחן מה הוא מקור השחיקה שכן בנוסף לגורם הגיל, גם צחצוח שיניים בצורה אגרסיבית ותזונה חומצית מדי יכולים להוות גורם לשחיקת שיניים.

 

פתרונות אפשריים כוללים שימוש במשחת שיניים עם אחוז פלואוריד גבוה, בדיקת התזונה של המטופל ושינוי בהתאם לצורך, ציפוי נקודות השחיקה, התאמת סד לילה מפלסטיק.

 

4: פצעים בחלל הפה. תופעה רביעית שהינה נפוצה מאוד בגיל השלישי היא הופעתם של פצעים בפה. תופעה זו נובעת עקב מספר רב של גורמים כגון ירידה במערכת החיסונית, ירידה בכמות הרוק ונשיאת שיניים תותבות.

 

טיפול: מצב זה מחייב בדיקת רופא שיניים כדי לאתר באופן מדויק את הסיבה להופעת הנגעים וסוג הנגעים. כל ההמלצות לטיפול בירידה בכמות הרוק תקפות גם למקרה זה, כאשר לנושאי התותבות מומלץ לתת לרופא השיניים לבחון את התותבות ולבדוק שאין נקודות לחץ בתותבות אשר גורמות לפצעים וכמובן שיש להסיר את תותבות בלילה כשהולכים לישון. אי הסרתן אינה בריאה לרקמות הפה ויכולה לגרום לפצעים.

 

6 המלצות לשמירה ומניעת מחלות

שמירה על הגיינת הפה במהלך השנים וצחצוח נכון של השיניים תוך מעקב קבוע אצל רופא השיניים יכול למזער נזקים אך לא תמיד למנוע תופעות כאלה ואחרות.

 

כמו כן, חשוב לדעת כי ישנם גורמים תורשתיים המביאים להופעת שינויים בחלל הפה והשיניים גם אצל אנשים שהקפידו לאורך השנים על שמירה מרבית של השיניים. לפניכם שש המלצות לשיגרת ניקוי ששומרת על בריאות הפה:

 

1. פעמיים ביום: צחצחו פעמיים ביום, בעדיפות למברשת עם סיבים רכים או חשמלית.

 

2. בין השיניים: נקו בין השיניים עם קיסמים יעודים או חוט דנטלי.

 

3. הקפדה על ניקיון: למי שיש שיניים תותבות מומלץ לנקות אותן  מידי יום בתמיסה מיוחדת ויעודית.

 

4. לא בלילה: מומלץ לא לישון עם שיניים תותבות.

 

5. בלי סיגריות: הימנעו מעישון.

 

6. בדיקה כל 6 חודשים: בקרו את רופא השיניים באופן קבוע אחת לחצי שנה.

 

 

 

הכותב הינו רופא שיניים ומנהל מראה לאסתטיקה ורפואת שיניים

 

 

פיתוח חדש: משחת שיניים המסירה פי 2 יותר חיידקים 

 

 

 

הכתבה בשיתוף "מגדלי הים התיכון"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
צחצוח שיניים כשיגרה יומיומית למניעת מחלות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים