שתף קטע נבחר

ישראל בתחתית ה-OECD בתשלום קצבאות

מדו"ח הביטוח הלאומי עולה שרק מדינות בודדות במערב משקיעות פחות ברווחה. קצבאות הזקנה, הילדים והאבטלה בישראל הן מהנמוכות ביותר בעולם המערבי. שיעור העוני בארץ גבוה בהרבה מהממוצע ב-OECD. הסיכוי של ילד ישראלי להיות עני - 1 ל-4

 

 (צילום:  גיל יוחנן) (צילום:  גיל יוחנן)
(צילום: גיל יוחנן)

השוואה בינלאומית מגלה שישראל נמצאת בתחתית סולם מדינות ה-OECD בהוצאות על רווחה, ומתחתיה 6 מדינות בלבד ובהן מכסיקו, צ'ילה ודרום קוריאה. כך עולה מהדו"ח השנתי של המוסד לביטוח לאומי לשנת 2015 המתפרסם היום (ב'). עוד עולה מהדו"ח כי קצבאות הזקנה, הילדים והאבטלה בישראל הן מהנמוכות ביותר בעולם המערבי.

 

מנכ"ל המוסד לביטוח לאומי, פרופ' שלמה מור יוסף, קרא לממשלה להגדיל את הוצאותיה בתחומי הרווחה. בפתח הדו"ח הוא כתב: "הביטוח הלאומי תומך בהגדלת ההוצאה הציבורית בהדרגה בכ-5 נקודות האחוז, שהוא השיעור הממוצע של מדינות ה-OECD". הממשלה לא מיישמת את המלצות הביטוח הלאומי בתחום זה, אף שאלה חזרו על עצמן שוב ושוב בעשור האחרון.

ממצאי הדו"ח מלמדים שב-2015 התחזקה מערכת הביטחון הסוציאלי במעט: הוחזר הקיצוץ בקצבאות הילדים שבוצע באמצע 2013, באמצעות הגדלת קצבת הילדים ובאמצעות חיסכון חודשי של 50 שקל לכל ילד שישולם רטרואקטיבית ממאי 2015. אבל עם זאת, ישראל עדיין ממוקמת נמוך במדרג ההוצאה על רווחה.

 

עוד מגלה הסקירה השנתית של המוסד לביטוח לאומי שבשונה מישראל, אשר בה קבוצת הגיל הענייה ביותר היא הילדים,

בקרב המדינות המפותחות קבוצת הגיל הענייה ביותר היא הצעירים (בני 25-18).

 

תשלומי הקצבאות בכסף ובשירותים של המוסד לביטוח לאומי הסתכמו ב-2015 ב-74.2 מיליארד שקל, לעומת 71.6 מיליארד ב-2014. סכומים אלה כוללים גם כ-1.5 מיליארד שקל, תשלומים שהמוסד משלם בעיקר למשרדי ממשלה על הוצאות לפיתוח שירותים בקהילה, והוצאות מִנהל ותפעול של מערכת הביטוח הלאומי על כל תחומיה.

 

ב-2015 השקיעה מדינת ישראל 16.1% מהתמ"ג (תוצר מקומי גולמי) בתחום הרווחה, קצבאות, שירותי בריאות ושירותי רווחה. יותר ממחצית ההוצאה (8.7% מהתמ"ג) הושקעה בתשלומי קצבאות, והיתר (7.2%) לתמיכה באמצעות שירותים לאזרחים, שעיקרם שירותי בריאות.

 

הדו"ח מלמד כי ההסתברות של ילד בישראל להיות עני היא אחת לארבע, והיא הגבוהה ביותר לעומת קבוצות הגיל האחרות. עוד עולה מהדו"ח כי שיעור העוני בקרב כל הנפשות בישראל גבוה מהממוצע ב-OECD ב-74%. "שיעור זה מושפע בעיקר מרמת העוני בקרב ילדים ומבוגרים בגילאי פרישה, שהן כפולות מאלה שבמדינות ה-OECD", נכתב.

 

בנוסף צוין בדו"ח כי שיעור העוני גבוה בישראל לעומת מדינות ה-OECD במרבית קבוצות הגיל, מלבד אצל בני 51-65 (מבוגרים לפני גיל הפרישה) - ששיעור העוני שלהם דומה לזו שבקרב מדינות ה-OECD: "עובדה זו מלמדת על השונות הרבה ברמת העוני בישראל לפי קבוצות גיל ועל האי-שוויון הגבוה בהיבט הזה לעומת הממוצע במדינות המפותחות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים