שתף קטע נבחר

"הגידולים פשוט נעלמו מכל איבר בגוף. קראנו ולא האמנו"

יוסי רובינשטיין כבר היה בטוח שימיו ספורים. סרטן הריאה שהתפשט בגופו שלח גרורות למוח, לכבד ולעצמות. הרופאים אמרו שזה נס שהוא בכלל הולך על רגליו. אלא שבדיקה גנטית שעבר מצאה אותו מתאים לתרופה ביולוגית חדשה. 4 חודשים אחרי תחילת הטיפולים - והסרטן נעלם מגופו. "לא האמנו שזה אמיתי", הוא אומר. מחקר חדש מצא כי התרופה אף יעילה מהמתחרה שלה

את הגילוי של המחלה שתערער את חייו חב יוסי רובינשטיין לאשתו אילנה. זה קרה לפני 7 חודשים, בחודש מרץ השנה: "אני בכלל לא הייתי מודע לכך שקיים אצלי משהו, אשתי שמה לב שאני קצת מבולבל ומדבר לא כרגיל. הלכנו לנוירולוג שבדק אותי באופן שטחי ולא ראה שום דבר, וכמעט שיחרר אותי הביתה. אילנה התעקשה שישלח אותי ל-CT ראש, והוא אפילו כתב את זה בהפנייה, שלבקשת האישה הוא עושה את זה. כשקיבלנו את התשובה היינו בשוק חיינו. הופנינו למיון עם בצקת במוח בגודל של 7 ס"מ.

 

"פרופסור ניר פלד, מנהל המחלקה האונקולוגית בבילינסון הופיע כשליח האל עלי אדמות. האיש הנכון בזמן הנכון. הוא ערך את כל הבדיקות וגילה שמקור הגידול בריאות ושנכון לעכשיו הוא התפשט בכל הגוף. עכשיו תבין, מעולם לא עישנתי, בקושי לקחתי אפילו אקמול. בדרך כלל אני אדם בריא. זה היה שוק עבורי ועבור כל בני משפחתי.

 

בשלב זה הבין רובינשטיין שהסרטן, שהחל בריאות, מצא דרכו לא רק למוח אלא גם לעצמות ולכבד.

 

"האמת שלא היו לי שום כאבים. אני שומע את תוצאות הבדיקות ואת הרופאים, מודע נפשית שמשהו איום ונורא קורה, הרופאים בכלל אמרו לי שזה נס רפואי שאני בכלל עומד על הרגליים. היו לי 12 גידולים רק במוח, כשהגדול היה בגודל 7 ס"מ.

"הרופאים אמרו לי שזה נס רפואי שאני בכלל עומד על הרגליים". יוסי רובינשטיין (צילום: באדיבות המשפחה) (צילום: באדיבות המשפחה)
"הרופאים אמרו לי שזה נס רפואי שאני בכלל עומד על הרגליים". יוסי רובינשטיין(צילום: באדיבות המשפחה)
 

"מיד קיבלתי מנות גדושות של כימו, עשו לי 3 טיפולים ו-10 הקרנות לראש. תוך כדי הטיפולים נשלחה דגימה מהרקמות שלי לבדיקת פאונדיישן גנטית לחו"ל. בכלל לא ידעתי ממנה. ואז באו החדשות הטובות. הפרופסור התקשר ואמר שנמצאתי מתאים לטיפול באפטיניב (ג'יוטריף) שהוא כדור שלוקחים פעם ביום. עזבנו את כל הטיפולים הכימיים ואת ההקרנות ומזה 4 חודשים שאני נוטל תרופה זו.

 

"לא האמנו, כל הזמן שאלנו האם זה אמיתי"

רובינשטיין לא האמין לדו"ח שקיבל אחרי בדיקת ה-MRI השגרתית שעבר כדי לבדוק את יעילות התרופה: "הרדיולוג כתב בדו"ח - אין עדות לפעילות המחלה. הגידולים פשוט נעלמו מכל איבר בגוף, ממש בכינו. 4 חודשים בלבד של טיפול וזו התוצאה".

 

"האמת שלא האמנו, כל הזמן שאלנו האם זה אמיתי. זה היה כתוב בשפה ממש פשוטה, אבל ליתר ביטחון חיכיתי לפגישה עם הפרופסור והוא אישר שזה מאוד אמיתי, זו המציאות. הוא אמר לי - כמו שחשבנו שאתה נס מהלך כשהיית חולה, ככה עכשיו אתה נס רפואי בטיפול שהצליח".

 

לצד היעלמות הגידולים סבל רובינשטיין מתופעות לוואי שונות כמו קיבה רכה תמידית, חוסר תיאבון בעיות בחוש הטעם, וסדקים בציפורניים. "אבל אלו דברים שאני חי איתם 100% והמצב רק הולך ומשתפר. הכל שווה את התוצאות המדהימות האלו".

 

רובינשטיין מייחס חלק מההצלחה של הטיפול שלו לעמותה הישראלית לסרטן ריאה, שתמכה בו לאורך כל הדרך: "קיימת עמותה בפייסבוק של חולי ריאות, שם אנחנו מעודדים אחד את השני וחולקים חידושים ומעודכנים לגבי כל מה שקורה. האנשים שעמדו לצידי הם חלק מהנס שקרה לי".

 

- אתה מודע לזה שמחלת הסרטן תמיד עלולה לחזור?

 

"בהחלט. אני שאלתי את השאלה הזו את הרופאים. מה קורה לגוף אם הוא יפתח עמידות לכדור הזה. הרופא אמר לי לא להיות מוטרד, ואם חלילה יקרה משהו, יש כבר את הדור הבא של הטיפולים אחריו. אבל אני אדם אופטימי ומהרגע הראשון הייתי כזה, גם כשהייתי בחושך".

 

מחקר לגבי יעילות התרופה אותה נוטל רובינשטיין, Giotrif של חברת בורינגר אינגלהיים, פורסם בכנס הסרטן האירופאי השנתי ESMO שנערך בקופנהגן. המחקר בדק את התרופה מול המתחרה שלה, Iressa ומצא כי Giotrif הראתה יעילות גבוהה יותר, של כ-27% בהפחתה של הסיכון להתקדמות המחלה ובהפחתת הסיכון לכישלון הטיפול. לאחר שנתיים של טיפול, יותר מפי 2 מהמטופלים ב-Giotrif היו בחיים וללא התקדמות של המחלה מאשר אצל מטופלי התרופה המתחרה ול-73% מהמטופלים ב-Giotrif הייתה הפחתה משמעותית בהיקף הגידול, ביחס ל-56% בלבד עם התרופה המתחרה.

 

גם מבחינת שיעורי ההישרדות גברה-Giotrif ב-14% עם ממוצע של 27.9 חודשים לעומת 24.5 חודשים לתרופה המתחרה (מדובר בתוצאה שאינה מובהקת סטטיסטית). מבחינת תופעות לוואי דווקא למתחרה היה יתרון קל, אולם סוגיה זו יכולה להיפתר על-ידי מתן מינון נמוך יותר של התרופה, שלא מוריד מיעילותה.

 

"רופאים לא העלו על הדעת טיפול בכדור לסרטן ריאה"

"שלא כמו בעבר, היום אנחנו מבדילים בין הרבה קבוצות ותתי קבוצות בקרב חולי סרטן הריאות", אומרת ל-ynet ד"ר מיה גוטפריד, מנהלת המכון האונקולוגי במרכז הרפואי מאיר, בכפר סבא. "המחקר מתרכז בקבוצה של 20% מהחולים, שרובם מעולם לא עישן. הם מוגדרים כקבוצה הטובה יותר. הם צפויים לחיות יותר, ולהגיב בצורה טובה יותר לטיפול הביולוגי והכימי. לחלקם יש מרכיב שנקרא EGFR, שגורם לסרטן להיות אלים יותר. שתי התרופות במחקר מעכבות אנזים מסוים שעוצר את הסרטן מלהיות אלים. התרופה Giotrif הראתה עליונות במחקר ראש בראש מול מתחרתה, בזמן עד התקדמות המחלה, הפחתה בהיקף הגידול ויתרון בשיעור התגובה לטיפול. לא היה הבדל משמעותי בהישרדות הכוללנית.

 

"הטיפול התרופתי בחולי סרטן ריאה הוא מהפכה. אני זוכרת שעד לפני כמה שנים רופאים לא העלו על הדעת לא לתת כימותרפיה לחולי סרטן ריאה. החולים שמתאימים לטיפול זה בשלב האבחנה מטופלים בכדור אחד ליום, הם מגיעים לבית החולים לביקורת, אלו שמגיבים לטיפול מתפקדים כמעט לחלוטין כרגיל, וזה העיקר עבורי כרופאה. כשהחולה ממשיך לתפקד בחייו ברמה תפקודית רגילה והתוצאה היא עצירה או נסיגה עד שמפתחים מנגנון עמידות – זה ניצחון גדול". 

 

חדשות טובות נוספות מגיעות גם מגזרת תרופה נוספת לסרטן ריאות – קיטרודה, שמיועדת עבור אותם 80% מהחולים שלא מתאימים לתרופה של BI. ממחקר שהוצג בכנס האירופאי עולה כי קיטרודה נמצאה יעילה יותר כטיפול קו ראשון מכימותרפיה, שנחשב לטיפול המקובל כיום, מה שאמור להביא לשינויים בהמלצות הטיפולים לחולי סרטן ריאה. עם זאת, הטיפול בתרופה האימונותרפיה הזו יקר ועשוי להגיע ל-40 אלף שקל לחודש.

 

תרופה אימונותרפיה נוספת, ניבולומב, גם היא משכה תשומת לב בכנס. במחקר שנעשה על סרטן הראש והצוואר הוכח כי מטופלים שנטלו את התרופה שרדו לתקופה ארוכה יותר בהשוואה לחולים שטופלו בכימותרפיה. במחקר נוסף הוכח כי שילוב של התרופה יחד עם תרופה נוספת, הביא לכיווץ הגידולים אצל חולי סרטן הכליה בשלב מתקדם.

 

הכותב הוזמן לכנס הסרטן האירופאי (ESMO) על ידי חברת בורינגר אינגלהיים





לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות המשפחה
זה היה שוק עבורי ועבור כל בני משפחתי". יוסי רובינשטיין
צילום: באדיבות המשפחה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים