שתף קטע נבחר

המדינה האפריקנית ש"נשכבה על הגדר עבור ישראל"

51 מיליון איש ונשיא נוצרי שהביא לשינוי ביחסים: בסיוע טנזניה ההצעה האנטי-ישראלית שאושרה באונסק"ו הייתה מרוככת ולא עברה בקונצנזוס. כך הצליחה פעולת הריכוך, עד להודעה בקבוצת הווטסאפ: "טנזניה בידינו!"




"נשכבה על הגדר בשביל ישראל":
טנזניה, מדינה אפריקנית שעד לפני שנה הקשרים בינה לבין ישראל כמעט לא היו קיימים, סייעה משמעותית בריכוך ההחלטה באונסק"ו. ראש הממשלה הודה לנשיא טנזניה הנוצרי שנבחר לפני שנה ובעקבות מינויו חלה תפנית ביחסים, השגריר באונסק"ו פנה אישית לנציגיה: "תודה, מדינת ישראל והעם היהודי לא ישכחו לכם את זה לעולם". כך הצליחה פעולת הריכוך, עד להודעה בקבוצת הווטסאפ: "טנזניה בידינו!".

 

ועדת המורשת העולמית של אונסק"ו - ארגון החינוך, המדע והתרבות של האו"ם - אישרה בשבוע שעבר בהצבעה חשאית בפריז הצעת החלטה המגנה את ישראל על הפגיעה במקומות הקדושים בירושלים ומתעלמת מהזיקה של העם היהודי להר הבית. עשר מדינות תמכו בהצבעה, שתיים התנגדו, שמונה נמנעו ומדינה אחת נעדרה.

ההתכתבות בוואטסאפ של "ועדת מורשת": "טנזניה בידינו" ()
ההתכתבות בוואטסאפ של "ועדת מורשת": "טנזניה בידינו"

הנוסח שהובא להצבעה היה מרוכך משמעותית בהשוואה להחלטה שהתקבלה שבועיים קודם בוועד המנהל של אונסק"ו - שם ישראל הוזכרה ככוח כובש, הכותל הוזכר בשם הערבי שלו "בוראק פלאזה" והמונח "הכותל המערבי" הוזכר במרכאות. הפלסטינים ומדינות ערב רצו בכל מחיר שההצעה תעבור בקונצנזוס בישיבת ועדת המורשת של אונסק"ו, תנאי בכדי שתקבל משמעות מעשית ולא הצהרתית בלבד והסכימו לרכך משמעותית את הנוסח המקורי.

 

ישראל לא הוזכרה עוד ככוח כובש, המונח "בוראק פלאזה" הוסר והכותל המערבי הוזכר ללא מרכאות. נציגי מדינות ערב אפילו שלחו הודעת מייל לכל המדינות החברות בוועדת המורשת שבה הודיעו כי אם הנוסח המרוכך לא יעבור בקונצנזוס הם ישלפו את המסמך המקורי שחולל את הסערה. אלא שגם בנוסח המרוכך לא היה אזכור להר הבית אלא רק ל"חראם אל שריף" ולכן בישראל היה ברור שאסור בשום אופן להסכים גם לנוסח המרוכך.

 

ישראל פתחה במערכה דיפלומטית בינלאומית, שמטרתה להביא את הנוסח להצבעה נוספת בוועדת המורשת ולהקטין עד כמה שניתן את הרוב הערבי. יש שתי דרכים למנוע העברת החלטה בקונצנזוס: החלטה של יו"ר ועדת המורשת או ששתי מדינות שחברות בוועדה ידרשו בפומבי קיום הצבעה גלויה או חשאית.

נשיא טנזניה, ג'ון מג'יופולי (צילום:AFP) (צילום:AFP)
נשיא טנזניה, ג'ון מג'יופולי(צילום:AFP)

הנציג הפלסטיני משוחח עם נציגי טנזניה (צילום: ארז ליכטפלד) (צילום: ארז ליכטפלד)
הנציג הפלסטיני משוחח עם נציגי טנזניה(צילום: ארז ליכטפלד)

שגריר ישראל באונסק"ו, כרמל שאמה הכהן, הצליח במפגש האחרון של הוועדה באיסטנבול בחודש יולי לשכנע את יו"ר ועדת המורשת, נציגת טורקיה ללה אולקר, להביא את ההצעה הפלסטינית להצבעה בוועדה. אלא שביום שלישי האחרון, יום לפני ההצבעה, ניגש אליה שאמה הכהן והזכיר לה את הסיכום ביניהם. הטורקייה התכחשה לסיכום ואמרה שבלי אישור מפורש מאנקרה היא לא תוכל לדרוש הצבעה.

 

וכך, יום לפני ההצבעה הגורלית, מצאה את עצמה ישראל במרוץ נגד הזמן: למצוא שתי מדינות "צדיקות" שיסכימו לדרוש בוועדה שתי בקשות: להביא את הנוסח המרוכך להצבעה וגם לדרוש שההצבעה תהיה חשאית. היה ברור שאם תהיה הצבעה גלויה מדינות רבות יחששו ממדינות ערב וייאלצו להצביע איתן. בהצבעה חשאית קל יותר לשבור את הקונצנזוס הפלסטיני.

 

בלשכת ראש הממשלה, במשרד החוץ ובשגרירות ישראל באונסק"ו נכנסו לכוננות עליונה. הוקמה קבוצת ווטסאפ משותפת לכל העוסקים במלאכה ששמה "ועדת מורשת". כבר בשלב הראשון הסכימה קרואטיה, שנחשבת ידידותית מאוד לישראל, לצאת בגלוי בדרישה להצבעה חשאית, אבל ישראל התקשתה מאוד למצוא מדינה נוספת. במשך שעות לא נמצאה מדינה כזאת. אחת המדינות הסכימה להצביע נגד בהצבעה החשאית, אך לא לצאת בגלוי בדרישה לקיומה של ההצבעה. במשרד החוץ יש כבר מי שחשב שישראל בדרך לתבוסה.

 

או אז הובילו כל הדברים למדינה אחת באפריקה שבידיה המפתח להצבעה: טנזניה, מדינה במזרח אפריקה עם 51 מיליון תושבים ש-35 אחוז מתושביה מוסלמים ו-60 אחוז נוצרים אדוקים. ביום שלישי כל הניסיונות לשכנע את טנזניה להסכים עלו בתוהו, והמאמצים נמשכו גם בלילה שבין שלישי לרביעי. ראש הממשלה בנימין נתניהו גויס למשימה והתקשר לנשיא טנזניה ג'ון מג'יופולי כדי לשכנע אותו לא לתת יד לעיוות ההיסטוריה. מג'יופולי השיב לנתניהו שהוא מבין ויעמוד בהבטחתו לעמוד לצדה של ישראל. שאמה הכהן כתב ביום רביעי בשעה 9 בבוקר בקבוצת הווטסאפ - "טנזניה בידינו".

טנזניה. התיירות מישראל בעלייה (צילום: החברה הגאוגרפית) (צילום: החברה הגאוגרפית)
טנזניה. התיירות מישראל בעלייה(צילום: החברה הגאוגרפית)
 

שגרירת טנזניה. עמדה בלחץ (צילום: ארז ליכטפלד) (צילום: ארז ליכטפלד)
שגרירת טנזניה. עמדה בלחץ(צילום: ארז ליכטפלד)

מרגע שהשיגו את האור הירוק מהנשיא היה חשוב להבטיח שההנחיה שלו תרד עד לשגרירת טנזניה באונסק"ו. במשרד החוץ יודעים שכאשר מנהיג של מדינה אפריקנית מחליט שארצו תצביע באופן מסוים בארגון בינלאומי, לא תמיד ההנחיה יורדת לדרג השטח וחשוב ללוות אותה כדי להבטיח שלא יהיו הפתעות.

 

ואכן, כדי להבטיח שטנזניה תצביע בעד ישראל היה צורך במבצע ביניבשתי שכלל את שגריר ישראל בניירובי יהל וילן, שאמון על טנזניה ותפקידו היה להבטיח שמשרד החוץ של טנזניה לא ישנה את ההחלטה. בשעות שחלפו וילן שוחח כמה פעמים גם עם שר החוץ של טנזניה ואפילו פעם אחת עם הנשיא עצמו כדי לוודא ביצוע. שאמה הכהן קיבל עליו את המשימה ללוות את שגרירת טנזניה באונסק"ו מארי ז. מטארי ליווי צמוד כדי לוודא שהיא מיישמת את הסיכום בדיוק לפי הנדרש בתקנון, כך שלא תתאפשר שום פרצה לפלסטינים.

 

מחשש ללחץ ערבי הוחלט בישראל לשמור את שמה של טנזניה בחשאי עד הרגע האחרון. שאמה הכהן עשה אף תרגיל הטעיה ומסר כי ישראל שברה את הקונצנזוס בעזרת הפיליפינים. ביום רביעי בבוקר, כאשר הגיעו המשלחות לדיוני הוועדה, אכן נראו כל שגרירי מדינות ערב מקיפים את שגריר הפיליפינים. אבל ברגע האחרון, לפני שהיו"ר הטורקית עמדה להודיע שההחלטה עוברת בקונצנזוס, פנה שאמה הכהן לשגרירת טנזניה ודרש ממנה לפעול לקיום הצבעה.

 

סגן השגריר הפלסטיני מיהר לשגרירת טנזניה והפעיל עליה לחץ כבד, אך זה כבר היה מאוחר מדי. השגרירה פעלה כפי שסוכם ודרשה הצבעה חשאית ביחד עם קרואטיה. נציגי מדינות ערב עוד ניסו לטרפד את המהלך בטענה שטנזניה לא הבינה את התקנון - אך נציגת המדינה האפריקנית עמדה של שלה וכך התקיימה הצבעה חשאית. שאמה הכהן ניגש בתום ההצבעה לפני כל מדינה אחרת למשלחת הטנזנית ואמר לאנשיה: "תודה רבה, מדינת ישראל והעם היהודי לא ישכחו לכם את זה לעולם".  

מג'יופולי. בחירתו הובילה לשינוי (צילום: AP) (צילום: AP)
מג'יופולי. בחירתו הובילה לשינוי(צילום: AP)

השגריר באונסק"ו, שאמה הכהן. הודה לטנזנים ()
השגריר באונסק"ו, שאמה הכהן. הודה לטנזנים
 

"טנזניה וקרואטיה שכבו על הגדר בשביל ישראל, בשביל העם היהודי ובשביל האמת ההיסטורית שהפלסטינים והערבים מנסים לשכתב", אמר לאחר מכן שאמה הכהן. "ראש הממשלה שוחח עם נשיא טנזניה והשיחה הזו הניחה את התשתית לעבודה דיפלומטית של השגריר בניירובי ושלנו בשטח בפריז להבטיח שהשגרירה הטנזנית תפרוץ את הקונצנזוס המסתמן וכל האולם בפריז היה בהלם ובמיוחד מדינות ערב. צריך להבין שטנזניה וקרואטיה יצאו כאן נגד גוש המדינות הבלתי מזדהות שזה לא דבר פשוט".

 

עד לפני כמה שנים טנזניה נחשבה מדינה עוינת יחסית לישראל. בתור מדינה החברה בגוש המדינות הבלתי מזדהות היא נהגה להצביע בדרך כלל נגד ישראל, למעט מקרים חריגים של הימנעות בהצבעות גורליות לישראל כמו בסוכנות הבינלאומית לאנרגיה אטומית.

 

התפנית ביחסים הייתה בנובמבר 2015 כאשר עלה לשלטון הנשיא ג'ון מג'יופולי, נוצרי אדוק שהכריז מהרגע הראשון שהקשר עם ישראל מאוד חשוב לו. מג'יופולי נפגש בראשית השנה עם השגריר וילן ואמר לו: "אני ידיד אמת של ישראל ומעוניין מאוד לחזק את הקשרים איתכם. אני אעזור לכם בהצבעה בארגונים בינלאומיים".

 

ישראל פועלת בתקופה האחרונה לחזק את הקשרים עם טנזניה. נתניהו נפגש עם שר החוץ של טנזניה במהלך ביקורו באנטבה, במסגרת פסגה עם מנהיגים אפריקאים. כמה חברות ישראליות פועלות בטנזניה, קיים גידול הפעילות המסחרית בעלייה וגם התיירות הישראלית למדינה - ובעיקר לספארי - נמצאת במגמת עלייה.  

 

בשבועות הקרובים תארח ישראל סמינר לחברות מטנזניה, בסוף השבוע תגיע לארץ משלחת כלכלית גדולה מהמדינה האפריקנית ובקרוב תקים ישראל יחידת טראומה בבית החולים הציבורי בבירת טנזניה דודומה. בתחום המלחמה בטרור טנזניה מעוניינת בשיתוף פעולה עם ישראל. ישראל תערוך בחודש דצמבר קורס לוחמה בטרור למשתלמים מטנזניה. מנגד, האפריקנים מעוניינים בעזרה מישראל באיסוף מודיעין, ביטחון מולדת, הגנה על הגבולות והתמודדות עם ארגוני אל קאעידה ושלוחותיהם האפריקאיות.

 

ראש הממשלה נתניהו הזכיר בישיבת הממשלה את טנזניה וקרואטיה והודה להן על תמיכתם. "אני רוצה להודות לנשיא טנזניה, שהתייצב יחד עם נציג קרואטיה. הם בעצם טרפדו את המעשיות של ההחלטה השנייה באונסק"ו, על ידי כך שמנעו קונצנזוס. זו אינדיקציה נוספת לשינוי הגדול שמתרחש ביחסיה של ישראל בעולם, ביחס ישיר לעוצמה הישראלית", אמר נתניהו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים