שתף קטע נבחר

 

ישראל: סרבנות הפלסטינים תגרום למשבר מים בגדה וברצועה

במכתב חריף לקהילה הבינ"ל טוען מתאם פעולות הממשלה בשטחים שהרשות מתעקשת לא לקחת חלק בוועדת מים משותפת העוסקת באספקה לגדה - כולל להתנחלויות. לדבריו, כיום רוב המים לא ראויים לשתייה: "בשנים הקרובות צפוי מחסור לצרכים ביתיים וחקלאיים"

 

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב מרדכי (צילום: דוברות מתפ"ש) (צילום: דוברות מתפ
מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב מרדכי(צילום: דוברות מתפ"ש)

מתאם פעולות הממשלה בשטחים, האלוף יואב (פולי) מרדכי, התריע בפני הקהילה הבינלאומית שללא שיתוף פעולה של הרשות הפלסטינית, עומד משק המים בגדה המערבית וברצועת עזה בפני קריסה. לדבריו, סרבנות פלסטינית הביאה לכך שוועדת המים המשותפת לה ולישראל, שאמורה לתת מענה לבעיות בשטחי C, לא התכנסה מאז 2010, משום שהרשות לא מוכנה לתת יד לאישור אספקת מים להתנחלויות.

 

מרדכי שיגר ביום חמישי מכתב דחוף למתאם הסיוע ההומניטרי של האו"ם בשטחים, ראש סוכנות אונר"א, ראש הצלב האדום, ראש סוכנות הסיוע האמריקני, שליח האו"ם למזרח התיכון, וכן לשגרירי נורבגיה, גרמניה, בריטניה, איטליה, צרפת, האיחוד האירופי ועוד.

 

במכתב הוא מציין שדרושים צעדים דחופים לשפר את משק המים בגדה המערבית וברצועה: "רצועת עזה נשענת בצורה כמעט מלאה על שאיבה עצמאית מהאקוויפר, ואיכות המים השאובים ירודה מאוד בשל שאיבת יתר לאורך שנים וזיהום. על פי ההערכה הפלסטינית, כ-96% מהמים השאובים מהאקוויפר אינם ראויים לשתייה בגדה המערבית, אשר נשענת על שאיבה מהאקוויפר ואספקה מישראל. תשתיות הולכת המים לא עומדות בצרכים של כל האוכלוסיות, כך שנוצר מחסור במים במקומות מסוימים. בנוסף, תשתיות טיהור מי השפכים המייצרות מים מטוהרים לחקלאות חסרות מאוד. על פי ההערכה, בשנים הקרובות צפוי מחסור של עשרות מלמ"ק (מיליון מטר מעוקב) לשנה לצרכים ביתיים וחקלאיים".

 

מרדכי טוען שאף שישראל פועלת לשפר את המצב, המשבר טרם נמנע. לדבריו ישראל אישרה לאחרונה תוספת אספקת מים לגדה ולרצועת עזה במסגרת מימוש הסכם "רד-דד": 10 מלמ"ק לרצועה ושישה מלמ"ק לגדה המערבית.

 

"תוספת המים לעזה ממלאת את הבקשה הפלסטינית לאספקה מישראל, שכן הם הבהירו שאינם מעוניינים בהרחבת האספקה מעבר לכך", הוסיף במכתב. "בנוסף, אושרה תוספת שישה מלמ"ק לצרכים הפלסטיניים ביהודה ושומרון, ככל הניתן במסגרת מגבלות התשתית הקיימת. כמו כן, רשות המים הישראלית עמלה בימים אלה על הכנת תוכנית אב מקיפה רב-שנתית לשיפור תשתיות המים בגדה המערבית לטובת כל האוכלוסייה. בנוסף, מדינת ישראל הביעה שוב את הסכמתה לקידום פרויקטי התפלה ותשתיות מים וביוב ברצועת עזה, לרבות מתקן ההתפלה הגדול המתוכנן".

 

האלוף מרדכי שב ומדגיש שישראל נתקלת במכשולים המקשים את שיפור המצב: לטענתו הרשות טרם חתמה על פרוטוקול מימוש הסכם "רד-דד", ובכך נמנע מימוש תוספות המים. ועדת המים המשותפת (JWC), הוא מסביר, לא התכנסה כבר שש שנים ובכך נמנע קידום מיידי של עשרות פרויקטי תשתיות מים בגדה המערבית.

 

כמו כן, הוסיף, הרשות טרם העבירה את הערכותיה באשר לצורכי המים העתידיים של האוכלוסייה הפלסטינית בגדה כדי שניתן יהיה לתכנן את תשתיות המים בהתאם.

 

מרדכי מדגיש במכתבו: "נבקש להתריע בפני הקהילה הבינלאומית כי אם לא יחול שינוי מיידי במצב, אנו צפויים לחוות משבר מים חריף בקיץ הקרוב. אנו ממשיכים במאמצינו לקדם שיתוף פעולה עם הרשות הפלסטינית בנושאים אלה ומקווים כי מאמצינו יישאו פרי. אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לתמוך בחידוש שיתוף הפעולה ובקידום פרויקטי מים ברצועת עזה ובגדה המערבית.

 

"ברצועת עזה נדונים כעת שני פרויקטי ענק חיוניים: הקמת מתקן התפלה גדול בהיקף של כ-55 מלמ"ק ובעלות של כרבע מיליארד דולר, ושיפור מערכת הולכת המים בעלות של כרבע מיליארד דולר. בגדה המערבית נדרשים מתקני טיהור שפכים נוספים אשר ישמשו לצרכים חקלאיים וכן שיפור תשתיות מים וביוב במקומות רבים. התגייסות של הקהילה הבינלאומית לסייע במניעת המשבר היא חשובה ביותר. ישראל מצדה תשמח לסייע ולתמוך בכל מאמץ לקידום סוגיות אלה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: חיים צח, לע"מ
האלוף פולי מרדכי
צילום: חיים צח, לע"מ
מומלצים