שתף קטע נבחר

 

צה"ל לא יעשה שימוש בתשתיות הגז הנפרסות בדרום

בתום דיון בוועדת המדע והטכנולוגיה בנושא חיבור הנגב לגז טבעי באמצעות טכנולוגיות מתחדשות, נקבע כי למעט שני בסיסים, צה"ל לא ישתמש בתשתיות הגז החדשות בדרום הארץ.

צה"ל לא יעשה שימוש בתשתיות הגז הנפרסות בדרום. בדיון שנערך היום (ג') בוועדת המדע והטכנולוגיה, ועסק בפריסה הבלתי מספקת של תשתיות הגז בדרום, ציין נציג משרד הביטחון כי רק 2 בסיסים יעשו שימוש בתשתית הגז בשל ריחוקה מבסיסים קיימים.

 

הוועדה ערכה דיון בנושא חיבור הנגב לגז טבעי באמצעות טכנולוגיות מתחדשות. יו"ר הוועדה, ח"כ מקלב, אמר כי "ממשלת ישראל צריכה להיות שותפה על מנת להביא את הגז לכל נקודה בנגב ובעוטף עזה, בהמשך תהיה לכך משמעות כלכלית חיובית וההתיישבות תרוויח מכך".

 

במשרד התשתיות ציינו כי למעלה מ-100 מיליון שקלים יתווספו בתקציב הקרוב להנגשת הקווים, כאשר חברות הגז הציגו צורך כפול. מנכ"ל נגב גז טבעי, משה שפיצר, הפורסת את תשתית הגז בדרום, ציין כי כיום, ישנם 63 הסכמים עם חברות תעשייה שהזמינו חיבורי גז בדרום, "הם לא האמינו שנגיע ועכשיו שהגענו הם רוצים לעשות תחנות כוח".

 

לדברי שפיצר 63 החברות מהוות בין חצי לשליש מהפוטנציאל, במידה והקו אכן יפרש לאורך כל הדרום, ומתוכן רק 20 חברות צורכות גז בפועלו באמצעות צנרת החברה. עד סוף שנת 2016, יתווספו 13 מפעלים נוספים. לצד כך 9 אזורי תעשייה מחוברים לרשת חלוקת הגז בדרום. עד מרץ 2017 יחוברו אזורי תעשייה בצין, עידן הנגב, ערד ושדרות, ובהמשך 2017 יחוברו גם בית קמה - אמבר וקריית מלאכי.

 

שפיצר הציג כי הוקמו והוגזו 8 מקטעים באורך כולל של כ-78 ק"מ. לדבריו, במידה והמדינה תשקיע כמיליארד שקלים באופן חד פעמי ותביא לפריסה כלל ארצית של תשתית הגז, תחול עלייה תלולה בצריכת הגז לכדי 1,177 מלמק"ש גז בשנה, ולהכנסה לקופת המדינה של כ-1.5 מיליארד שקלים כל שנה. "כ-40% מהסכומים האלה יגיעו מהדרום כשתושלם פריסה מלאה של הקווים", אמר שפיצר.

 

מנכ"ל סופרגז, אייל חנקין: "אם רוצים להגיע לעוטף עזה, מלונות ים המלח וערד, צריך לייצר אפס דאגה כלכלית לחברות המניחות את התשתית. לשם כך, ישנו צורך ל-50 מיליון שקלים ו-100 מיליון שקלים בכל אחת משלוש השנים הבאות. אחרת לא יהיה שם גז".

 

ראש חטיבת הגנת הסביבה ותשתיות במשרד הביטחון, איתן ארם, ציין כי בתשתית הקיימת רק שני בסיסי צה"ל צפויים להשתמש בגז המוזרם על ידי המדינה. "בחנו את הכדאיות בנוגע למספר לא מבוטל של מחנות, כאשר הדגש העיקרי הוא על הכדאיות הכלכלית". אמר. "אם אני צריך למשוך את קו הגז ממקום מסוים, יש עלות של כ-700 אלף ש"ח לכל קילומטר. לפיכך, הכי כדאי לנו למשוך קווים לבסיסים באזור צאלים ונבטים. צריך לקחת בחשבון שאנחנו קונים היום את החשמל שלנו מיצרן גז, שהם זולים יותר מחברת חשמל. אם תהיה הקטנת עלויות של משיכת קו או פריסה קרובה לבסיסים נוספים, נעשה חשיבה מחדש".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים