שתף קטע נבחר

שורדת אמיתית: תאומה נולדה במשקל 700 גרם

אם יחידנית ילדה תאומות פגות - האחת נולדה במשקל קילו והשתחררה מבית החולים אחרי חודשיים ואחותה נולדה במשקל 700 גרם ועדיין נמצאת בפגייה לאחר 4.5 חודשים. לכבוד יום הפג שחל היום, האם מספרת על הפחדים, החששות והתמרונים בין שתי הבנות

זה היה אמור להיות הריון מהחלומות, כזה שעדי פצ'קובסקי (38) חיכתה לו הרבה זמן, אך היא נכנסה לשמירת הריון בשבוע 18, וחודשיים לאחר מכן ילדה תאומות פגות. אחת מהן עדיין מאושפזת בפגייה של בית חולים רמב"ם. "זו הייתה החלטה אמיצה להביא ילד לבד", מספרת פצ'קובסקי. "הבטחתי לעצמי לא לוותר על חלום האימהות אם לא תהיה לי זוגיות קבועה עד גיל 36. במשך שנה ניסיתי הזרעות שלא הצליחו. לבסוף נקלטתי בהפריה השנייה עם תאומות.

 

- איך דמיינת את ההריון?

"אני ספורטאית, לכן דמיינתי הריון שבו אני ממשיכה להתאמן, לעבוד במסירות סביב השעון ולחיות את חיי כרגיל. אני זוכרת היטב את היום שבו הבנתי שמשהו לא בסדר. זה היה יום שישי והייתי בשבוע 18. התחילו דימומים וירידת מים. אשפזו אותי בבית חולים לשמירת הריון ואסור היה לי לזוז".

 

לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet

 

מאחר וסבלה ממיעוט מי שפיר, המליצו הרופאים לבצע הפלה סלקטיבית, כלומר הפלה של עובר אחד, ממנו זיהו את ירידת המים. פצ'קובסקי לא ויתרה ושכנעה ארבעה פרופסורים להמשיך את ההריון. שבוע לאחר זריקה להבשלת הריאות היא חטפה זיהום. בשבוע 27 הרופאים מיהרו לניתוח חירום. בשעה 13:40 נולדה הילי במשקל 1 ק"ג, בשעה 13:42 נולדה אמה במשקל של 700 גרם.

 

 

מיד לאחר הלידה הילדות אושפזו בטיפול נמרץ. הילי עברה לפגייה בגיל חודש והשתחררה מבית החולים בגיל חודשיים, ואחותה עדין מאושפזת. "מרגע הלידה אמה הונשמה בהנשמה כבדה", מספרת פצ'קובסקי. "היא הייתה באינקובטור וניזונה דרך עירוי בלבד. היא נאלצה לעבור ניתוח לטיפול בעורק פתוח בין הריאות ללב. שבועיים וחצי לאחר הניתוח שוב עלה חשש למחלת מעיים, זיהום בדם וחשש כבד לחייה. אמה הייתה בטיפול נמרץ פגים במשך חודשיים ולאחר מכן עברה לפגייה. מצבה יציבה אך היא עדין לא נושמת בכוחות עצמה. היא צריכה לגדול, הריאות שלה צריכות להחלים, להתפתח ולכן בנתיים מאושפזת ללא צפי שחרור".

 

 (צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם) (צילום: עופר גולן, דוברות רמב
(צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם)

- איך מתמרנים בין הילי שנמצאת בבית לבין אמה בטיפול נמרץ?

"אמא שלי חלתה בסרטן שבוע לפני הלידה ולצערי לא יכלה לעזור לי. כיום אני מחלקת את זמני בין הפגייה לבין הבית. אני נמצאת לרוב בבית בשעות הבוקר ונוסעת לבית חולים כשיש עזרה. חברות טובות עוזרות, האחיות שלי תומכות בי למרות שגם הן אימהות בעצמן. לוקחות ימי חופש, שומרות על הילי, מפנקות אותה ודואגות לה כדי שאוכל להיות בפגייה".

התאומות יחד לפני שהילי השתחררה הביתה (צילום: אלבום פרטי)
התאומות יחד לפני שהילי השתחררה הביתה(צילום: אלבום פרטי)
 

- כשאת בבית עם הילי, את מצליחה להיות שם בשבילה?

"אני לא מצליחה להיות מאה אחוז איתה, לא נהנית מהגידול שלה, קשה לי. הראש שלי טרוד באמה. כל היום אני חושבת מי ישמור ואיך אגיע לקלח את אמה בזמן. הבנות היום בנות ארבעה חודשים וחצי. הגיל המתוקן הוא חודש וחצי והכאב הכי גדול שאין דבר משותף לשתיהן ולי. מלבד תמונה אחת, אין לנו תמונות משותפות ואין חופשת לידה משותפת יחד. הילי זקוקה עדין לבדיקות ומעקב, וגם כשאמה בעזרת השם תשתחרר, עדיין נצטרך להיות במעקב בריאותי צמוד. זה מסע לא פשוט, מסע של הרבה עליות וירידות. כשהגעתי לפגייה לא דמיינתי שאהיה במקום הזה".

 

במשך שנה פצ'קובסקי לא עבדה. היא נאלצה לעזוב את הדירה שגרה בה ולחזור לגור עם ההורים שתומכים בה כלכלית. ביטוח לאומי, לטענתה, תומך רק במעט. לצד התשלום הקבוע של 14 שבועות דמי לידה, היא זכאית ל-20 שבועות בלבד על השהות בפגייה, אך אמה עדיין מאושפזת ותישאר מאושפזת למשך תקופה ופצ'קובסקי אינה זכאית לתמיכה כספית נוספת. "אני משלמת לביטוח לאומי כל החיים ודווקא עכשיו כשאני זקוקה לתמיכה אני לא מקבלת אותה".

 (צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם) (צילום: עופר גולן, דוברות רמב
(צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם)
 

- מתי מגיעים רגעי השבירה?

"הבת שלי שוכבת מונשמת 140 יום וזה לא פשוט. היו רגעים רבים שנשברתי, בכיתי המון בחודש הראשון. הגעתי לפגייה, צוות לא מוכר, סיטואציה זרה ושתי גוזליות קטנטנות. היה רגע קשה במיוחד כשאמה חטפה זיהום בדם, היה חשש לחייה ולכן הייתה מונשמת. נשברתי. הייתי בטוחה שהקטנה הזו לא תשרוד אבל היא שורדת, לוחמת מהבטן וכבר שוקלת 3 ק"ג. לא ויתרתי עליה כשרצו שאעשה הפלה והיא לא ויתרה על החיים".

 (צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם) (צילום: עופר גולן, דוברות רמב
(צילום: עופר גולן, דוברות רמב"ם)
 

- איך שומרים על אופטימיות?

"חיי השתנו מקצה לקצה בכל המובנים אך המשפחה והחברים עוטפים ומחזקים אותי. חזרתי להתאמן באירובי ואימוני TRX. הספורט מחזיר אותי לשפיות והתחזקתי בדת. אני מטבעי בנאדם אופטימי. לא שוקעת בדיכאונות, חושבת קדימה ומנסה לחייך כל הזמן. אין ברירה, בשביל שתי הקטנות האלו אני חייבת להיות חזקה".

 

אחד החיזוקים המשמעותיים להם זוכה פצ'קובסקי מגיע מצוות הפגייה או כפי שעדי מכנה את האחיות - "המלאכיות בכחול לבן". "הצוות הבין את המצב הרגיש שלי, אפשרו לאמא שלי להחזיק את הבנות ולאחיות שלי להיכנס ובאו לקראתי בדברים מיוחדים שביקשתי. האחיות מאפשרות לשמור על השפיות. אמה מקבלת יחס VIP. הן שרות לה, מרימות אותה, מחבקות, מטפלות ומאוד מסורות. גם הרופאים במחלקה מטפלים במסירות ועובדים קשה מאוד. כשאני הולכת הביתה אני שקטה. יודעת שהבת שלי בידיים טובות".

 

החיסרון הוא כמות כוח האדם, בחדר של טיפול נמרץ ישנן 3-4 אחיות שמטפלות ב-12 פגים ובפגייה הגדולה יש שתי אחיות שמטפלות ב-12 פגים. כאמור, הפגים האלו נלחמים על חייהם כל יום ולכן מדובר בכוח אדם מצומצם. "רק מי שנמצא בפגייה יכול לחוות את התחושה", אומרת פצ'קובסקי. "רק הורה שנמצא שם יכול להבין הורה אחר ואת גודל הקושי. כל הורה צריך להאמין בפג שלו. הפגים שלנו לוחמים".


ממשרד הבריאות נמסר: "בשנתיים האחרונות, במסגרת מודל הפגיות, ביצע מינהל הסיעוד במשרד הבריאות פעולות רבות ומגוונות לחיזוק הצוותים הסיעודיים בפגיות. הפעולות כללו תגבור ההכשרה הייעודית לאחיות טיפול נמרץ פגים ומתן מענה להכשרת אחיות חדשות שהתווספו לפגיה, הוספת תקנים ואיושם ופיתוח מומחיות קלינית. כיום, יש איוש כמעט מלא לתקנים הקיימים בפגיות, דהיינו אחות לארבעה פגים. בימים אלה אנו פועלים בשיתוף עם הגורמים השונים לקביעת תקנים וגיוס המשאבים הנדרשים".

 

מביטוח לאומי נמסר: "ככלל, יולדת הנמצאת בחופשת לידה זכאית ל-14 שבועות של תשלום דמי לידה מביטוח לאומי. יולדת שתינוקה אושפז במהלך חופשת הלידה, זכאית לתוספת של עד 20 שבועות של דמי לידה (סה"כ 34 שבועות), בהתאם לתקופת האשפוז. הביטוח הלאומי משלם את דמי הלידה בהתאם לתקופות המוגדרות בחוק".

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלבום פרטי
"החיים השתנו מהקצה אל הקצה"
צילום: אלבום פרטי
מומלצים