שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: בג"ץ דורש מהמשטרה הבהרות בפרשת ניצב ריטמן

המשטרה נדרשת להשיב תוך 45 יום מדוע לא ננקטו צעדים מנהלתיים נגד מפקד להב 433 בעקבות חקירה על הטרדה מינית של קצינה. הנימוק של המשטרה, שלפיו חלף זמן בין העבירה לכאורה לבין החקירה, לא סיפק את השופטים

 

ניצב רוני ריטמן (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
ניצב רוני ריטמן(צילום: עידו ארז)

בג"ץ דרש היום (ב') מהמשטרה להסביר מדוע לא ננקטו הליכים מנהלתיים נגד מפקד להב 433, ניצב רוני ריטמן, שנחקר בשנה שעברה בחשד להטרדה מינית של קצינה ששירתה תחתיו. תוך 45 ימים תידרש המשטרה לנמק מדוע ריטמן הוחזר לתפקידו, ומדוע לא ננקטו נגדו צעדים מנהלתיים כמו הורדה בדרגה או אפילו פיטורין.

 

הדרישה באה בתגובה לעתירה של הקצינה, שביקשה שריטמן יודח מהמשטרה ולא יחזור לתפקידו. המשטרה השיבה לעתירה בשבוע שעבר ונימקה את היעדר ההליכים בכך שחלפו שלוש שנים בין העבירה לכאורה לבין החקירה, אך כעת קבעו שופטי בג"ץ שלא מדובר בהסבר מספק.

 

הצו שהוציאו השופטים למשרד לביטחון פנים:

בסוף השנה שעברה הוצא ניצב ריטמן לחופשה של כחודש לאחר שנחקר באזהרה בעקבות תלונה של הקצינה, שטענה כי בכמה הזדמנויות הוא הטריד אותה מינית. למרות חקירה אינטנסיבית של המחלקה לחקירות שוטרים, שגובתה בכמה עדים שאישרו את דברי הקצינה, ריטמן הכחיש מכול וכול את טענותיה.

 

במשטרה הוחלט לבסוף לסגור את התיק, ובדצמבר שעבר הודיע המפכ"ל רוני אלשיך ש"לאחר דיון רחב ומעמיק", הוחלט להחזיר את ריטמן לתפקידו. לדבריו, עמדתו התבססה על החלטת היועץ המשפטי לממשלה לא להגיש כתב אישום פלילי, בין השאר בשל "בעיות מסוימות במסכת הראייתית".

 

במהלך החקירה התגלה קשר בעייתי בין המפכ"ל לשעבר יוחנן דנינו לבין הקצינה המתלוננת – קשר שייתכן שהיה בעל השפעה על פרשת ריטמן – אך במח"ש העדיפו לא לחקור בנושא. אחרי סיום הפרשה אמרו גורמים במשטרה: "ניסו לתפור לרוני תיק, אבל הפעם הצדק ניצח".

עו"ד חי בר אל ()
עו"ד חי בר אל

סנגורה של הקצינה, עו"ד חי בר אל, מסר בתגובה: "החלטת בג"ץ שניתן היום צו על תנאי המורה לשר ארדן, למשטרה, למפכ"ל ולניצב ריטמן להשיב מדוע לא ננקטו או יינקטו נגד האחרון צעדים מנהלתיים לנוכח החומר שהצטבר בעניינו, היא החלטה משמעותית ביותר שכן היא מתקבלת לאחר שבפני בית המשפט הנכבד היו כבר הסבריו של המפכ"ל וחוות הדעת שהיו בפניו עת קיבל החלטתו.

 

"נראה לנו כי בית המשפט העליון, כמו כל אדם סביר שנחשף לחומר, לא השתכנע מהסבריו הדחוקים של המפכ"ל מדוע השיב לתפקידו את ראש להב 433 למרות חומרי החקירה וחוות דעת משפטיות שהיו בפניו. שיקול דעתו של המפכ"ל וסבירות החלטתו הם העומדים בפני הכרעת בג"ץ, ואנו תקווה כי השופטים מבינים שללא התערבותם ימשיך המפכ"ל אלשיך להוליך את המשטרה והחברה בישראל שנות דור אחורנית, בכל הנוגע לטיפול בהטרדות מיניות, במשטרה ומחוצה לה".

 

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה להחלטת בג"ץ: "חומר החקירה בנושא התלונה נגד ניצב ריטמן הוצג בפני היועץ המשפטי לממשלה שמצא, לאחר בחינת חומר הראיות, כי אין מקום להגשת כתב אישום. גם מפכ"ל המשטרה עשה כן ובחן מקרוב את כל החומר בנושא והגיע למסקנה דומה. היות ומדובר בהליך שלא הייתה לו שום במה להתברר (מה שנוצל בציניות על ידי מי שהיו מושא להליך משמעתי חמור) משטרת ישראל שמחה על ההזדמנות להציג את שיקוליה לבית המשפט ובאמצעותו לציבור, להסביר באופן שקוף את מכלול השיקולים שהביאו להחלטה ולהסיר את הסוגיה מסדר היום. לצערנו, לא מעט גורמים מחוץ לכתלי בית המשפט בחרו לצדד במי שביצעו עבירות משמעתיות חמורות ולנהל קמפיין חסר כל ביסוס נגד המשטרה. משטרת ישראל נלחמת בשנתיים האחרונות בתופעת ההטרדות המיניות בתקיפות ובשנה האחרונה גם בכלים שאף ארגון אחר טרם אימץ. התוצאות מדברות בעד עצמן. הצגת הדברים בפני בית המשפט מהווה הזדמנות להזין את השיח הציבורי בעובדות ולהתמודד עם המניפולציה שמבצעים בעלי העניין בכלי התקשורת זה שנה תמימה".

 

עורכי הדין איל כהן, אופיר סטרשנוב וירון לונדון, המייצגים את ניצב רוני ריטמן מסרו בתגובה: "ניצב ריטמן סומך על המפכ"ל והיועץ המשפטי לממשלה שבחנו את הדברים ביסודיות ושם את מבטחו בשופטי בג"ץ".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ניצב רוני ריטמן
צילום: עידו ארז
מומלצים