שתף קטע נבחר

השקעה של 215 מיליון שקל תביא ליותר מדליות בטוקיו

מחקר חדש שנערך לקראת כנס שדרות במכללת ספיר קבע כי מספר המדליות שאספה המשלחת הישראלית בריו נמוך מהצפוי, ונתן פתרונות להצלחה

מחקר חדש שנערך לקראת כנס שדרות לחברה שיתקיים בשבוע הבא (29-30 בנובמבר) במכללה האקדמית ספיר ובסינמטק שדרות, ויוצג במסגרת המושב "בספורט - כסף שווה זהב" בשיתוף מועצת הטוטו, קובע כי ישראל יכלה והייתה צריכה להשיג באופן משמעותי יותר מדליות באולימפידה שנערכה בקיץ האחרון בריו.

 

המחקר שנערך על ידי ד"ר אביחי שניר מהמכללה האקדמית נתניה ומאוניברסיטת בר אילן, בחן את היחס בין תקצוב והשקעה בספורטאים לבין הזכייה במדליות אולימפיות ומצא בין היתר כי: מספר המדליות שישראל זכתה בהן נמוך מכפי שניתן היה לצפות על סמך גודל האוכלוסייה שלה, התוצר לנפש ואחוז הנשים בכוח העבודה. ספורטאים ישראלים היו אמורים לזכות בין 5 ל- 9 מדליות באולימפיאדה האחרונה, כאשר בפועל הספורטאים הישראלים זכו ב-2 מדליות ארד. על מנת להגדיל את סך המדליות שלה בטוקיו 2020 ישראל צרכה להשקיע כ-215 מיליון שקלים בספורט האולימפי.

 

נבחרת הג'ודו לריו. הצליחה (צילום: אורן אהרוני) (צילום: אורן אהרוני)
נבחרת הג'ודו לריו. הצליחה(צילום: אורן אהרוני)

 

מן המחקר עולה עוד כי גודל האוכלוסייה והתוצר לנפש הם שני הגורמים עיקריים המנבאים את מספר המדליות שבהן זוכה כל מדינה - ככל שהמדינה יותר גדולה כך גדל גם מאגר הספורטאים הפוטנציאליים וכן ככל שהתוצר לנפש גבוה יותר כך גם גדל הסיכוי לאתר ספורטאים מוכשרים ולאמן אותם, ובמקביל גם ניתן להניח שאותה מדינה מוציאה יותר על פנאי ותקשורת ולכן זכייה במדליה אולימפית תזכה את הספורטאי הזוכה ברווח כספי גדול יותר ולעיתים תוריד את הנטל מהמדינה, כפי שקורה עם לא מעט ספורטאים אמריקאים הזוכים למימון של ספונסרים מסחריים.

 

ד"ר אביחי שניר: "האולימפיאדה אולי התחילה עם ניסיון להביא את רוח האדם לשיאים חדשים, אבל כיום כדי להביא את רוח האדם לשיא, צריך להשקיע סכומים גדולים. ההשקעה נדרשת גם בשביל לאתר כישרונות וגם בשביל לפתח אותם ולהביא אותם לרמה של מתחרים אולימפיים. הנכונות להשקיע תלויה במספר גורמים: בין היתר, באופי השלטון, בצורך של האוכלוסייה בהישגים ספורטיביים כדי להפגין יכולות, עליונות, וכו' או כדי להשיג לכידות חברתית, בערך של ספורט בתוך התרבות לעומת ערכים אחרים, בהכנסה הפנויה של הציבור ובהכנסות של התקשורת ושל ענפי ההימורים".

 

"נראה שבישראל למרות שיש עניין ורצון להשיג הישגים ספורטיביים, הנכונות להשקיע בספורט היא מוגבלת. דוגמא אחת היא חוסר הנכונות לשחרר ספורטאים מהצבא: מבלי להיכנס לוויכוח האם הדבר מוצדק או לא, הוא קובע סדר עדיפויות חברתי שלפיו יש דברים חשובים מהצלחה ספורטיבית (אם כי, בשנים האחרונות, ייתכן שיש שינויים גם בתפיסה הזאת). הדבר בא לידי ביטוי גם במשאבים המוגבלים יחסית שהמדינה משקיעה בספורט".

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
ירדן ג'רבי ושני הרשקו
צילום: מוטי קמחי
מומלצים