שתף קטע נבחר

 

כן מבהיר - לא מתנצל: כך יגיב הרב קרים לבג"ץ

לאחר שעיכבו שופטי בג"ץ את מינוי קרים לרב הצבאי הראשי בשל התבטאויות פוגעניות, בסביבתו של הרב מגבשים את התגובה. לפי ההערכות, קרים יטען כי חלק מהדברים שיוחסו לו, בהם מסרים נגד הקהילה הגאה ונשים, כלל לא נאמרו, והדברים שכן - הם פרשנות רבנית לגיטימית

שעות ספורות לאחר החלטת בג"ץ שהתקבלה אתמול (ב') לעכב את כניסתו לתפקיד של הרב הצבאי הראשי המיועד, אל"מ אייל קרים, ובסביבתו של הרב כבר מגבשים את תשובתו לבית המשפט, שאותה כנראה הוא יגיש ביומיים הקרובים. השופטים מרים נאור, סלים ג'ובראן וניל הנדל דרשו מקרים להבהיר את התבטאויותיו השנויות במחלוקת שבמוקד העתירה נגד המינוי, ובהן דברים פוגעניים נגד הקהילה הגאה ונגד נשים, אך הוא אינו מתכוון לחזור בו.

 

בצה"ל הודיעו הערב על דחיית טקס חילופי הרבצ"ר, שהיה אמור להתקיים מחר, בעקבות החלטת בג"ץ להטיל צו ביניים נגד מינויו בשל התבטאויותיו. בצה"ל מסרו כי מועד חדש ייקבע בהמשך.

 

 

 

בעיקרי התצהיר שצפוי הרבצ"ר הנבחר להגיש לבג"ץ יצוין, לפי הערכות מקורביו, כי חלק מהדברים שיוחסו לו כלל לא נאמרו או נכתבו על ידו; בעוד אלה שכן הם פרשנות רבנית לגיטימית לדברי תורה – כל עוד אינם משפיעים על תפקודו מול הציבור שאותו הוא משרת.

 

למעשה, התשובה שקרים צפוי להגיש לבית המשפט תהיה מעין גרסה משפטית לדברים שאמר בעל פה לרמטכ"ל גדי איזנקוט בשיחת ההבהרה שקיים עמו לאחר ההכרזה על מינויו והסערה שפרצה בעקבותיה, ולתוכן איגרת לחיילים שפרסם הרב לאחר מכן.

צפוי להגיב. הרב הצבאי המיועד אייל קרים (צילום: עיתון במחנה) (צילום: עיתון במחנה)
צפוי להגיב. הרב הצבאי המיועד אייל קרים(צילום: עיתון במחנה)
 

הפרשה סביב מינויו של קרים פרצה בין השאר בעקבות תגובתו מלפני 14 שנה לסוגיה הלכתית המכונה "אשת יפת תואר" – הקשורה ליחס לוחמים לאישה מהצד האויב שנופלת בשבי. כשנשאל אם "מותר לחיילי צה"ל לאנוס בחורות בזמן מלחמה", השיב בין היתר כי "התירה התורה לפרט לספק את היצר הרע בתנאים שהתירה, למען הצלחת הכלל".

 

בסביבתו של הרבצ"ר המיועד טענו כי הציטוטים שהובאו בשמו בכלי התקשורת לא היו נכונים, וכי מדובר בעיבוד מגמתי לדברים שהוא כתב בעצמו בתשובה שפרסם באתר הדתי "כיפה". שם הוא רק העניק פרשנות לדברי התורה, הסביר את הרציונל שמאחורי ההיתר שהיא נותנת לבעילת שבוית מלחמה בעל כורחה והדגיש כי הלימוד בנושא זה הוא תיאורטי בלבד, ואילו מתנגדיו הציגו אותו כמי שמצדיק "אונס גויות" בפועל.

 

דעתו השלילית של הרב כלפי הקהילה הלהט"בית ועמדתו ההלכתית כפוסק שלפיה לאישה אסור לשרת בצבא, יסביר קרים, לא ישפיעו על יחסו כרבצ"ר לחיילי וחיילות צה"ל – תהא זהותם המינית אשר תהא. כאמור, דברים דומים הוא כתב באיגרת שפרסם לפני כחצי שנה, שבה ציין כי "הרבנות הצבאית בראשית היא רבנות של כל חיילי צה"ל ומפקדיו. אני מכיר בשונות ובמגוון הקיים בין חיילי צה"ל, ובתרומה החשובה של כל חייל וחיילת המשרתים בצה"ל, ללא קשר לנטייתו המינית או לעדה והלאום שאליהם הוא משתייך".

קרים עם מי שהוא מיועד להחליף, תת-אלוף רפי פרץ (צילום: דיאנה חננשוילי ) (צילום: דיאנה חננשוילי )
קרים עם מי שהוא מיועד להחליף, תת-אלוף רפי פרץ(צילום: דיאנה חננשוילי )
 

אל"מ קרים משוכנע כי בג"ץ יקבל את הבהרותיו, כפי שעשה הרמטכ"ל, אך ברבנות הצבאית והאזרחית נערכים גם לתרחיש הפסימי מבחינתם. רבנים מחוגים שונים – אלה המזוהים עם עמדותיו וגם אלה שלא, מתוך צה"ל ומחוצה לו – כבר מתארגנים להצהרה משותפת שלפיה אף אחד מהם לא יסכים לקבל על עצמו את תפקיד הרבצ"ר אם מינויו של קרים יבוטל, בשל הפגיעה בתורה ובחופש האקדמי של הרבנות.

 

עם זאת, איש מהם אינו ממהר לצאת בהכרזה פומבית בעניין כבר עתה, מחשש שהדבר ייתפס בעצמו כהתרסה כלפי בית המשפט מצד הרב הנבחר ורק יפגע בסיכוייו לקבל את התפקיד. אך בין הרבנים יש הבנה והסכמה כי מדובר יהיה בצעד מתבקש, אם המינוי ייפסל.

 

עד לפני כמה חודשים, המועמד הבולט לרבצ"ר, לצד קרים, היה הרב אוהד תירוש, ראש הישיבה לבוגרי צבא שליד המכינה הקדם צבאית "בני דוד" בעלי ואל"מ במילואים. הוא מזוהה עם חוגי "הר המור" – הזרם השמרני-קנאי ביותר בציונות הדתית, שגם מקדש את מוסדות המדינה ולכן מאמץ תפיסה ממלכתית ביותר ביחס אליה.

 

שמות נוספים שהוזכרו כמועמדים לתפקיד הם הרב אליעזר שנוולד, אף הוא אל"מ במילואים, מייסד המסלול המורחב בישיבות ההסדר, שבו תקופת השירות הפעיל ארוכה מהרגיל, והרב ד"ר בני לאו, ממנהיגי הזרם הליברלי בציונות הדתית. ההערכה היא כי בכל מקרה אחד מהשלושה יחליף את קרים, לאחר שיסיים את תפקידו.


פורסם לראשונה 21/11/2016 23:39

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עיתון במחנה
הרבצ"ר המיועד אייל קרים
צילום: עיתון במחנה
מומלצים