שתף קטע נבחר

הספורט הוא יותר מכדור מתגלגל

בתוך המסגרת הספורטיבית כל ילד שווה, מקובל, מקבל סיכוי ונותן הזדמנות - לא בהכרח כספורטאי אלא כאדם מוערך, וכללי המשחק הם לא רק מה שיש על המגרש, אלא גם כלים לחיים עצמם

בחסות הטוטו

 

את ע' פגשתי מיד אחרי שיצא מהכלא לנערים. "הכדורגל הציל אותי," אמר. "קבוצה של נערים אסירים שיחקה בחצר. אז הצטרפתי. כדי לפרוק את הכעסים, לבעוט במשהו, לכסח. הכדורגל הרגיע אותי." אחר כך הוא הפך למאמן, מדריך נערים, מתנדב בשירות האזרחי.

 

א' היא נערה בדואית מהנגב. היא רוצה ללמוד ולהתקדם, לא מוכנה לוותר על שמחת החיים שלה, שחקנית כדורשת מוכשרת מאד המתאמנת עם חברותיה כמה פעמים בשבוע. עם הספורט היא מותחת בעדינות את המעטפת המסורתית אליה נולדה.

ילדים משחקים כדורגל בכפר ערב-אל-נעים
ילדים משחקים כדורגל בכפר ערב-אל-נעים
 

לא מזמן באתי לבקר קבוצת כדורגל של ילדים שעלו לאחרונה מאתיופיה. עוד משער מרכז הקליטה ראיתי שכולם לבושים בחולצה האדומה של הקבוצה. התקרבתי אליהם כדי להגיד שלום, אבל הם התעלמו ממני ובהתרגשות עלו על האוטובוס הממתין ונסעו. "אל תדאג, זה לא קשור אליך," אמרה לי המרכזת במקום. "הם נוסעים לחתונה משפחתית". "אבל החולצות..." תהיתי. "אהה, אלו החולצות שהם הכי אוהבים, אז הם החליטו לחגוג איתן גם את השמחה."

 

הספורט, כך מסתבר, הוא הרבה יותר מכדור מתגלגל או שסתום לשחרור אנרגית נעורים מתפרצת. הספורט הוא ההזדמנות הנפלאה לשחק "כמו פעם". להרים את העיניים והאצבעות מהמסך הקטן, לצאת החוצה, לנשום אוויר של ממש, לאכול בריא, לישון מספיק, לפגוש ילדים וילדות אחרים, לפתח מודעות ורגישויות ולהיות יחד.

 

וזה לא הכל. ב"מפעלות חינוך וחברה" אנחנו משחקים עם עשרות אלפי ילדים מכל קצוות החברה שלנו. אנחנו משחקים איתם כדורגל, כדורשת, כדורסל ועוד משחקים. הם עושים איתנו שיעורי בית, משוחחים על נושאים המעיקים עליהם כמו גם על חברה טובה וחינוך נכון. וראה זה פלא; עם הזמן והשנים הם לומדים בעצמם את הדברים העמוקים יותר. לשתף פעולה ולשחק על פי כללי משחק. הם קונים ערכים חיוביים כמו מנהיגות, מצוינות, התמדה, חברות ואורח חיים ספורטיבי. וכשהם מקבלים הם גם נותנים לחבריהם-שותפיהם.

 

בתוך המסגרת הספורטיבית כל ילד שווה, מקובל, מקבל סיכוי ונותן הזדמנות. לא בהכרח כספורטאי אלא כאדם מוערך. כך כל אחד לעצמו וכך עם החברים והחברות, וכשעוברות השנים אתה מגלה את הילדים החולמים האלה בכל מקום אפשרי.

 

הם יצאו ממגרש המשחקים אל החיים עצמם ובלי משרוקית, שופט או מאמן, רבים מהם מתגלים כאנשים טובים, אזרחים תורמים, תלמידים טובים יותר, בני אדם מועצמים ומעצימים. הנה ל׳ שבא אלינו כילד קטן, לא ממש מאמין בעצמו, פגוע מהבית ומהחיים ועכשו הוא מתנדב, עוזר מאמן. תומך בילדים שגורלם כגורלו ומראה להם, כדוגמה אישית, את דרך היציאה מהמעגל העצוב של החיים המוכרים להם.

 

החיים שלנו, כמה חבל, מאופיינים בפערים גדלים והולכים בין אלה שיש להם לאלה שחסר להם. מעט דרכים סלולות למי שנולד במחוזות הפחות החזקים של החברה. הספורט הוא אחת הדרכים האלה. דרך שסלולה לא רק בפניהם של הספורטאים המצטיינים, המפליאים אותנו ביכולות הווירטואוזיות שלהם. זאת דרך טובה וחשובה לכל אחד.

 

הילדה הזו תהיה יום אחד שחקנית בנבחרת, והילד ההוא יהיה מאמן רגיש, והקבוצה של החברים שם עוד תקים את הסטרטאפ שישנה את החיים. והחברים שלהם יהיו אנשים טובים ואופטימיים, תומכים ומתנדבים, נותני אימון, משקיעים ומצליחים. כל אחד בדרכו, כל אחת כיכולתה. לכל ילד וילדה יש חלום. אנחנו כאן כדי להגשים אותו. למענם, למענן ולמענה של חברה אנושית טובה יותר.

 

אברום בורג, יו"ר עמותת מפעלות לחינוך וחברה

 

לא מוותרים על הכדורגל

אומרים שספורט יכול לחבר בין עולמות שונים, לקרב לבבות ואולי אפילו לעשות שלום. תחשבו על זה, לא צריך לדעת שפה זרה, צריך לדעת את חוקי המשחק, שלרוב הם אוניברסליים, לבנות אסטרטגיות שיאפשרו לקבוצה שלך לנצח, אבל בלי לפגוע בקבוצה השנייה, וגם אפשר ללמוד המון מהיריבים - ובסופו של דבר כולם לוחצים ידיים.

 

לספורט יש ערך לא רק פיזי - בתור פעילות גופנית - יש לו גם את היכולת ללמד, ילדים לומדים לשחק יחד, לומדים מהי מנהיגות נכונה, מה זה שיתוף, איך לפעול על פי החוקים - וגם מה קורה כשלא - וגם לומדים את ערך הניצחון וההפסד.

 

עד לפני כשש שנים לא היו בכפר ערב-אל-נעים - השוכן במועצה האזורית משגב, וכל תושביו משתייכים למגזר הבדואי - תשתיות של חשמל, ביוב ומים והתושבים גרו בפחונים מאולתרים. בשנים האחרונות, בעקבות הכרה של מדינת ישראל בכפר והזרמת תקציבים, החלה בנייה של תשתיות ובתים פרטיים, בצדם עדיין קיימים פחונים וצריפים שבהם גרים התושבים.

 
על אף השינוי, הילדים בכפר לא כו לפעילות מאורגנת משותפת. אבל לפני כשבועיים השתנו פני הדברים כשהוקמה בכפר קבוצת כדורגל של מפעלות חינוך וחברה לגילאי 12-16 שמתאמנת פעמיים בשבוע, מקבלת ביגוד וציוד מלא, ומשתתפת בטורנירים אזוריים וארציים במהלך השנה.

 

למעט הפעילות בקבוצת הכדורגל, כאמור אין לילדים ולנערים בכפר שום פעילות ספורטיבית אחרת, בעיקר בשל העובדה שאין בכפר אפילו מגרש כדורגל או ספורט כלשהו. כדי להגיע לאימונים נאלצים הילדים ללכת מספר קילומטרים ליישוב הסמוך אשבל, שבאדיבותו משריין לקבוצה את שעות הפעילות כדי שיוכלו להתאמן בשקט ובמקצועיות.

 

הפעילות מעוררת עניין רב בשני הישובים, ולכל אימון מגיעים צופים רבים שבאים לצפות בו ולעודד את השחקנים. לאחר האימון, הילדים נאלצים ללכת הביתה ברגל ובחושך מוחלט כדי להגיע לבתיהם. יחד עם זאת, חשיבות הפעילות בקבוצה  באה לידי ביטוי בהצלחתה לגבש ולאחד את הילדים והנערים שמגיעים מגילאים ורקעים שונים, ומספקת להם מקום בטוח של התפתחות, צמיחה ומטרה משותפת, להפוך לקבוצת כדורגל מקצועית ורצינית לכל דבר.

 

עמותת מפעלות לחינוך וחברה פועלת לשינוי חברתי והעצמה דרך הכדורגל. בעמותה ישנם כ-100 אלף ילדים מכל המגזרים, בעיקר מאזורי פריפריה ומעמד סוציו אקונומי חלש. בעזרת מגוון שיטות ומערכים שפיתחה העמותה, הילדים לומדים, דרך הכדורגל, ערכים שיעזרו להם להשתלב באופן חלק בחברה ולהאמין בעצמם. בראש העמותה עומד ד"ר מאיר אורנשטיין והיו"ר הוא אברום בורג.

 

בחסות הטוטו

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
משחקים ביחד: לא רק ספורט, אלא גם ערכים חברתיים
צילום: אנדראה קרוגמן
אברום בורג, יו"ר עמותת מפעלות לחינוך וחברה
צילום: אנדראה קרוגמן
מומלצים