שתף קטע נבחר

חיות על המסך: פיל באולפן ותנינים בגיגית

עשרות בקשות מגיעות מדי שנה אל משרד החקלאות כדי לקבל היתר לצילום בעלי חיים בתוכניות טלוויזיה, סרטי קולנוע, מופעים ופרסומות. הצצה לבקשות המוזרות שנפסלו על הסף, ביניהן שקילת ג'ירפה, נשר בפרסומת לחומרי ניקוי, מיון נחשים וילדים שינסו למצוא מפתח בגיגית מלאה בתנינים

 

  

פיל אפריקני גדול שהובא מאחד מגני החיות בארץ אל אולפן הטלוויזיה במשאית הובלה, נכנס בצעדים מהוססים אל מתחם הצילום. הוא מובל על ידי המטפל שלו אל משקל מיוחד לבעלי חיים. הקהל מסביב צופה בחיה הגדולה ומתבקש על ידי המנחה לנחש את משקלו של הפיל.

 

זו אחת הבקשות מתוך עשרות שהגיעו השנה לקבלת אישורים לשלב בעלי חיים במופעים ובעיקר בתוכניות טלוויזיה שונות, וחלקן נדחו לאחר חשש כי ייגרם סבל לבעלי החיים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

ד"ר דגנית בן-דב, הממונה על חוק צער בעלי חיים במשרד החקלאות, היא האחראית על אישור הבקשות. לדבריה, בהפקת התוכנית המדוברת, ביקשו להביא ג'ירפה במקום הפיל, אך גם הבקשה הזו נדחתה.

 

תקנות צער בעלי חיים שהותקנו לפני כ-15 שנה, מחייבות כל גורם שמעוניין להשתמש בבעל חיים למטרות תערוכה, הופעה, תחרות וגם לצילום בעלי חיים לתוכנית טלוויזיה, סרט או פרסומת, לקבל היתר שימוש בבעל חיים.

 

ילדים שולפים מפתח מגיגית מלאה בתנינים קטנים

בן-דב מציינת כי ברגע שמגיעה בקשה עם פירוט לשימוש בבעל החיים, היא מנסה "להריץ בראש את כל התסריטים ההזויים שיכולים לקרות בשטח" ובמקרים מסויימים, היא מתעקשת לבדוק את הדברים באתר הצילומים או המופע המתוכנן.

 

"אם אדם רוצה להעלות מופע קרקס עם שני פודלים, חמוס ותרנגולת, אז אני מבקשת להתרשם ולראות מקרוב את ההתנהגות של בעלי החיים. אחד הדברים שנבדקים הם היכן בעלי החיים מוחזקים בכל שלבי המופע, אני בודקת התנהגות של החיות בסיטואציות שונות".

 

אליגטור צעיר (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
אליגטור צעיר(צילום: shutterstock)

 

אחת הבקשות המוזרות שנדחו על הסף, הגיעה מחברת הפקה שביקשה לצלם תוכנית עם תלמידים בה יככבו גם תנינים צעירים בני כשלושה חודשים.

 

"מפיק של תכנית רצה לקיים כחלק מתחרות, משימה המשלבת הכנסת ידיים לפיהם של צאצאי תנין בני שלושה חודשים. בתוך הגיגית יהיה מפתח ותלמידי בית הספר יתחרו בהוצאת המפתח במהירות", היא מספרת.

 

"המפיק טען כי אמרו לו כי לתנינים אין שיניים בגיל הזה. הסברתי לו כי הם כבר בוקעים עם שיניים. הפנייה נדחתה על הסף, לא רק מתוך דאגה לתנינים הקטנים, אלא מתוך דאגה לאצבעות הילדים".

 

נשר נדיר בפרסומת לחומרי ניקוי לחלונות

בקשה לשימוש בחיית בר בפרסומת נחשבת לחריגה למדי. אחת הבקשות הזכורות במיוחד שהגיעו למשרד החקלאות, היא שימוש בנשר מקראי, עוף דורס בסכנת הכחדה בטבע ממנו נותרו כ-250 פרטים לכל היותר.

 

נשרים מקראיים שבים לטבע בחי-בר כרמל (צילום: ארז ארליכמן) (צילום: ארז ארליכמן)
נשרים מקראיים שבים לטבע בחי-בר כרמל(צילום: ארז ארליכמן)

 

"לפני שנתיים נשאלתי אם אוכל לאשר צילום של נשר לפרסומת לחומרי ניקוי. הייתי חייבת לדעת מה עבר להם בראש ובשיחה עם משרד ההפקות, הם העלו את המפיק לשיחה. בתחילה, הם שיערו כי אם רוצים לצלם את הנשר בשמורת גמלא בטבע, הדבר אינו מצריך אישור", מגלה בן דב.

 

"מסתבר כי התסריט לפרסומת היה לחומרי ניקוי לחלונות. השחקן היה אמור לרדת בגלישה מבניין כדי לנקות את חלונות הזכוכית. כשהוא יניח את הדלי וחומרי הניקוי עם הסמרטוט על אדן החלון מבחוץ, אז יגיע נשר בתעופה, ייקח לו את הכל ויעוף מהמקום". 

 

עשרות בקשות מאושרות מדי שנה

לדברי בן דב, במרבית המקרים, זמן ההופעה של בעלי החיים הוא קצר מאוד בהשוואה לפרקי הזמן בו הם נאלצים להמתין לתחילת הצילום או המופע. כך לדוגמא, בתוכנית שצולמה לאחרונה בה כיכבה נאקה (נקבת הגמל), היא המתינה כשעתיים בשטח והצילום עצמו ארך כעשר דקות במהלכו היא עמדה כ"תפאורת רקע" בצילום.


 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

אך לא כל הבקשות זוכות לדחייה ובמקרים בהם נשמרת רווחת בעל החיים, בשירותים הווטרינרים מאשרים לא מעט בקשות.

 

השנה הגיעו למעלה מ-50 בקשות לשימוש מיוחד בבעלי חיים. הנתונים הללו אינם כוללים בקשות נוספות שאושרו לקיום תערוכות כלבים וחתולים, תחרויות סוסים, צילומים של כלבים לפרסומות או לסדרות טלוויזיה, בהם בעלי החיים לא נדרשים לבצע פעולות מיוחדות.

 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)
 

 (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
(צילום: עידו ארז)

 

הכבשה לולי ברחובות תל-אביב

אחד המערכונים המוכרים בתוכנית "ארץ נהדרת" היה בכיכובו של יובל סמו בתור איש היי-טק שפוטר מעבודתו והפך לחסר בית שמסתובב עם כבשה ברחבי תל-אביב.

 

לולי הכבשה שצולמה עמו מטיילת ברחובות תל-אביב, נכנסה למשרדים ואף ביקרה במרכז הקניות בדיזנגוף סנטר, נבחרה בזכות האופי החברותי שלה עם אנשים.

 

"את הכבשה לולי אני מכירה באופן אישי. היא גדלה בהנקת בקבוק מאחר ולאמא שלה היתה בעיה בהנקה, אך לולי השתלבה בעדר הכבשים וכשהיא פוגשת אנשים שהיא מכירה, היא יוצאת איתם לטיול עם רצועה, בדיוק כמו כלב", מציינת בן דב.

 

לקראת הצילומים המתוכננים, דרשו במשרד החקלאות כי הכבשה לא תהיה בקרבת כבישים סואנים ובתוך מרכז הקניות התל-אביבי, תופסק מערכת הכריזה בעת הביקור של הכבשה במקום. "וידאתי כי הצילום יהיה באזור בו יש פסים נגד החלקה מאחר והכבשה הולכת על רצפה ולא על אדמה, לא תתאפשר כניסה למעלית ונבדק גם סוג רכב ההובלה שייקח ויחזיר את לילי. מההפקה אף שלחו לי תמונה של כל הצוות שותים קפה יחד עם לילי באחת מהפסקות הצילומים".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בדיקת חמוס אצל פסיכיאטר

בן-דב מספרת כי לאחרונה הגיעה בקשה לצלם חמוס שמגיע לבדיקה אצל פסיכיאטר, במטרה לגלות אם הנטייה המינית שלו תקינה.

 

"רק לאחר שקיבלתי אישור מווטרינר שאני סומכת עליו כי מדובר בחמוס ידידותי שיזכה לליווי צמוד מהמגדל שלו וצוות ההפקה כולו התחייב לא להעניש את החמוס במידה והוא יעשה במפתיע את צרכיו על השולחן, אישרתי את הבקשה".

 

במשרד החקלאות מציינים כי לאחר בחינת כל בקשה, ניתן היתר רק במידה וכי במהלך המופע, ההכנות לקראת המופע ובאופן בו מוחזקים בעלי החיים, לא נגרם להם סבל.

 

כך לדוגמא, בקשות להצגות חיות שבוצעו בהם חיתוך במה חיה כמו אוזניים או זנב, קעקוע או צביעת הגוף שעלולה לפגוע ברקמה חיה או חודרת לתוכה, לרוב לא מאושרות, אלא במקרים חריגים בהם שוכנע משרד החקלאות כי הצגת החיה במופע תקדם את מטרות החוק, לרבות למטרות חינוך למניעת צער בעלי חיים, אימוץ בעלי חיים נטושים ושיקומם.

 

קנסות של אלפי שקלים

לתשומת לב לוכדי נחשים שמגיעים להתארח בתוכניות טלוויזיה עם נחשים במיוחד בתקופת הקיץ שרווייה במפגשים עם זוחלים ארסיים. לדברי בן דב, הבאת הזוחלים לאולפן מצריכה אישור לא רק ממשרד החקלאות, אלא גם היתר מרשות הטבע והגנים, מאחר ומדובר במופע עם חיה המוגדרת כחיית בר.

 

במידה ומביאים כלב או חתול לאולפן כדי לעזור לו למצוא בית, סיכוי טוב שבמשרד החקלאות לא יקנסו אתכם.

 

בעוד שבישראל, למשרד החקלאות יש אפשרות לפקח ולאשר את התכנים בהם מככבים בעלי חיים, בתוכניות המצולמות מחוץ לישראל, אין למשרד סמכות לטפל בנושא.

 

מה קורה אם חברה לא עומדת בתנאי המופע או משלבת בעל חיים ללא היתר? למרות שהעונשים הקבועים בחוק הם עד שלוש שנות מאסר במידה ואכן מתבצעת עבירה על החוק, לרוב הנושא מסתכם בעבירות מנהלתיות שהקנסות שלהם עלולים להסתכם בכ-2,500 שקל לכל מופע ושימוש בבעל החיים.  

 

 

עוד בקשות לשימוש בחיות שנדחו השנה:

הבקשה: אחת מההפקות של תוכניות הריאליטי פנו למשרד כדי לצלם קיפודים מצויים כשהם משוחררים בחצר מתוחמת.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

הסיבה לסירוב: חשש כי שחרור קיפודים בסביבה שאינה מוכרת להם שסביבם בני אדם שהופתעו מהסיטואציה, תגרום לקיפודים עקה מיותרת, וכן לנוכח העובדה שמדובר בחיות בר מוגנות.

 

 

הבקשה: מתמודדים ידוושו ויספקו חשמל ל-"תנור דגירה" ובתוכו יהיו ביצי אפרוחים לפני בקיעה. בסיום המשימה, האפרוחים שבקעו והביצים שלא בקעו יושבו אל בעליהן.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסיבה לסירוב: ישנה פגיעה ברווחתם של האפרוחים בעצם המעשה עד כדי גרימת מוות במקרה הגרוע או גרימת בעיות התפתחות לאפרוחים ב"מקרה הטוב". מדובר בהפרה ממשית של תקנות צער בעלי חיים וסכנה לבריאות העוף.

 

 

הבקשה: משימת הכנסת לאמות למכלאה ומרדף מצולם אחרי הלאמות. תליית שרשרת על צווארה של אחת הלאמות והמתמודדים יצטרכו לאתר את המפתח.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסיבה לסירוב: סכנה לבריאות ורווחת הלאמות.

 

 

הבקשה: צילום משימה עם זוחלים כדוגמת נחשים, תנין קטן, תולעים ועקרבים. ההפקה ביקשה לשים את החיות במיכלים שקופים קטנים והמתמודדים יצטרכו להחזיק את רגליהם מעל המיכל הפתוח אך מבלי לגעת החיות.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסיבה לסירוב: חשש כי אין מניעה מבעלי החיים לצאת מהמיכלים ולגעת במתמודדים, דבר שעלול להוביל לתגובה לא צפויה מצידם.

 

 

הבקשה: צילום משימות של מיון עכברים ומיון נחשים. במהלכה כל אחת מהבנות תצטרך לשכב במעין ארון קבורה ובו פתחים צדדים לידיים.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

בהפקת התוכנית תכננו להניח בין 15 ל-20 נחשים בגדלים שונים על כל מתמודדת שתצטרך למיין את הנחשים לפי צבע וגודל בקופסאות המונחות כל אחת בצידו האחר של "ארון הקבורה".

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

הסיבה לסירוב: במשרד טענו כי בשני התסריטים השימוש בבעלי החיים נועד כדי ליצור אפקט של פחד והיסטריה אצל המשתתפות, מצב שמסכן משמעותית את בעלי החיים. עולה חשש לפגיעה בבעלי החיים בגלל תנועות לא רצוניות או היסטריה של המשתתפות. קיים סיכון משמעותי שבעלי חיים יחבטו ויקבלו מכות מהיד של המשתתפת או מדפנות המיכל ומארון הקבורה, קיים סיכון משמעותי שבעלי חיים יועפו מהיד המחזיקה בהם, יחבטו בדפנות המיכל, ארון-הקבורה ויפלו על הרצפה. במקרה בו בעלי חיים יפלו על הרצפה, נוסף חשש לבריחתם ולפגיעה בהם ע"י אנשים אחרים שנמצאים באזור. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים