שתף קטע נבחר

 
צילום: shutterstock

איבדה את העם. הנשיאה הקוריאנית על סף הדחה

פרשת השחיתות שבה מעורבת נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה הוציאה לרחובות מאות אלפי אזרחים שדורשים ממנה להתפטר. אלא שפארק לא מתכוונת לפרוש בעצמה ומשאירה לפרלמנט להדיח אותה בהליך מיוחד

 

 

נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה מתקרבת לשעת ההכרעה. מאות אלפי אזרחים קוריאנים יוצאים לרחובות למרות הקור, בעיקר בסופי שבוע, ומפגינים נגד הנשיאה שלהם בדרישה שתתפטר מתפקידה.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

סקרי דעת קהל מראים ששיעורי התמיכה בנשיאה מגיעים בכל שבוע לשפל חסר תקדים. הסקר האחרון מראה שרק ארבעה אחוזים מרוצים מתפקוד הנשיאה. הרשתות החברתיות בדרום קוריאה, שלהן תפקיד חשוב בליבון הנושאים החברתיים והפוליטיים ועקיפת התקשורת הממוסדת המתעלמת לעתים מנושאים פוליטיים רגישים, גועשות במחאה נגד הנשיאה פארק. אפילו העיתונות הממסדית רומזת לנשיאה שהגיע זמנה להגיש את מכתב ההתפטרות.

 

לא מתכוונת להתפטר בעצמה. נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
לא מתכוונת להתפטר בעצמה. נשיאת דרום קוריאה פארק ג'ן-הייאה(צילום: EPA)
התקשורת הקוריאנית אף החלה לדון מחדש במשברים הקודמים שנקשרו לנשיאה פארק. בימים האחרונים החלו הרשת החברתית ואף התקשורת הממוסדת בפרסום הלצות על הנשיאה פארק בתקווה שהיא תבין את הרמז ותגיש את התפטרותה.

 

הציבור הקוריאני לא מעוניין בהתנצלות

נכון לעכשיו הנשיאה פארק איננה מתכוונת להתפטר. היא בחרה להתמודד עם הביקורת בהתנצלות ובהחלפת צוות היועצים והשרים שלה, בתקווה שזה ירצה את מבקריה, וביקשה מהפרלמנט שיחליט על גורלה. מפלגות האופוזיציה תומכות בהדחתה וכבר החלו בהליך המיוחד.

 

הציבור הדרום קוריאני לא קיבל את התנצלותה של הנשיאה וגם מסע הפיטורים לא ריצה אותו. מפלגות האופוזיציה ניסו לרמוז לנשיאה שעליה לפנות את הבית הכחול - מעון הנשיאה בדרום קוריאה - או לפחות להעביר חלק מהסמכויות שלה לראש הממשלה עד לבחירות שייערכו בסוף 2017. משמעות הדבר היא שהנשיאה תהפוך ל"ברווז צולע".

 

מאות אלפים יצאו לרחובות למחות נגד הנשיאה שלהם, סיאול (צילום: AP) (צילום: AP)
מאות אלפים יצאו לרחובות למחות נגד הנשיאה שלהם, סיאול(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
מפלגות האופוזיציה באסיפה הלאומית אינן ששות להתחיל את תהליך הדחת הנשיאה. הן קיוו שהנשיאה תחסוך להן את הצורך להדיח אותה. אולם, הימנעותה של פארק מהגשת מכתב ההתפטרות תאלץ את האופוזיציה להתחיל בתהליך ההדחה. לפי סעיף 65 של החוקה החדשה של הרפובליקה השישית, האסיפה הלאומית יכולה להדיח את הנשיאה ברוב מיוחד. מרגע הדחתה על ידי האסיפה הלאומית, מועברות הסמכויות לידי ראש הממשלה. סוגיית ההדחה עוברת אז לפתחו של בית המשפט לחוקה, והוא צריך להחליט תוך כמה חודשים וברוב מיוחד אם לאשר את ההדחה או לבטלה.

 

אם הנשיאה תודח - בחירות תוך 60 יום

בעבר לא אישר בית המשפט לחוקה את הדחתו של הנשיא נו מו היון. אם יאשר בית המשפט לחוקה את הדחת הנשיאה פארק, יוכרזו מיד בחירות לנשיאות והציבור הקוריאני יילך לקלפי תוך 60 יום.

 

נכון לעכשיו, מנהיג מפלגת האופוזיציה בדרום קוריאה הצהיר שלאחר שהשיג את הרוב הדרוש לתחילת תהליך ההדחה, הוא יעלה את בקשת ההדחה להצבעה באסיפה הלאומית כבר בתחילת דצמבר.

 

החלו בהליך הדחה. נציגי שלוש מפלגות האופוזיציה בדרום קוריאה (צילום: AP) (צילום: AP)
החלו בהליך הדחה. נציגי שלוש מפלגות האופוזיציה בדרום קוריאה(צילום: AP)

המשבר האחרון בדרום קוריאה, שעירב את ידידתה של הנשיאה, צ'וי סון-סיל, היה הקש האחרון ששבר את גבו של ה"גמל הקוריאני". כתיבת נאומי הנשיאה, גישה לחומר מסווג ללא הרשאה והקמת קרנות של מיליוני דולרים משוחד שקיבלה מחברות קוריאנית במטרה להגיע לאוזנה של הנשיאה - אלה הם רק חלק מרשימת ההאשמות כלפי צ'וי סון-סיל, שלחלקן הייתה שותפה הנשיאה באופן חלקי.

 

מעשי שחיתות בסביבת המקורבים לבית הכחול אינם דבר חדש בדרום קוריאה. בשני העשורים האחרונים התגלו מעשי שחיתות של מקורבים לנשיאי דרום קוריאה, וחלק מאותם מושחתים נשפטו ונכנסו לכלא. המקרה הידוע ביותר היה התאבדותו של הנשיא לשעבר נו מו היון, לאחר שגילה שאשתו קיבלה שוחד. במכתב ההתאבדות שכתב התנצל נו בפני העם על הפגיעה במעמד הנשיא.

 

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

כתבה לנשיאה נאומים וקיבלה גישה לנושאים רגישים ביותר. צ'וי סון-סיל, חברתה של פארק ג'ן-הייאה (צילום: AP) (צילום: AP)
כתבה לנשיאה נאומים וקיבלה גישה לנושאים רגישים ביותר. צ'וי סון-סיל, חברתה של פארק ג'ן-הייאה(צילום: AP)

הביקורת הגואה כלפי הנשיאה פארק מסמלת את השינוי שמתרחש בחברה הקוריאנית. אם בעבר היה מקובל לראות בשחיתות השלטונית מרכיב לא ראוי אך מקובל בדמוקרטיה הקוריאנית - בעידן הנוכחי השתנו כללי המשחק. מאז התבססות הדמוקרטיה במדינה, הציבור הקוריאני יוצא לרחובות בהמוניו ומביע את מחאתו. כשהציבור חש שהתקשורת הממוסדת מתעלמת מהעוולות שהשלטון מבצע, בין בהוראת הממשלה ובין בחצי הסכמה, הוא מביע את מחאתו ברשתות החברתיות, שהפכו לשופר של הדמוקרטיה הקוריאנית.

 

דרום קוריאה עוברת בחודשים האחרונים תהליך דמוקרטי חשוב שיחזק את השקיפות ויבהיר לנשיאי קוריאה בהווה ובעתיד שהציבור משקיף על הבית הכחול וידרוש צדק חברתי אם הנשיא יחרוג מגבולות המותר.

 

ד"ר אלון לבקוביץ מלמד במכללת בית ברל וחוקר במכון בגין-סאדאת

 

המכון ליחסים בינלאומיים ע"ש לאונרד דיוויס באוניברסיטה העברית בירושלים מפרסם בשיתוף פעולה עם ynet את מדור "מגלים עולם", שבו מופיעים מאמרי פרשנות ועמדה של חוקרים מרחבי העולם בתחום היחסים הבינלאומיים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
פארק ג'ן-הייאה
צילום: EPA
צילום: אלון לבקוביץ
הרשתות החברתיות הפכו לשופר של הדמוקרטיה הקוריאנית. ד"ר אלון לבקוביץ
צילום: אלון לבקוביץ
מומלצים