שתף קטע נבחר

חברת החשמל מנסה להיכנס לאנרגיה המתחדשת? בענף חוששים

על חברת החשמל נאסר להיכנס לשוק האנרגיה הסולארית והרוח, אולם בכנס אילת אילות חשפו נציגיה כי מתבצע ניסוי לייצור אנרגיה בתחום הביומסה, באמצעות שריפת גזם. ברשות החשמל הסבירו כי "המשמעות היא פחות 1,000 מגה-וואט אנרגיה סולארית", ועוררו סערה בקרב המשתתפים: "זה מחטף". בחברת החשמל טוענים מנגד: "לא נתחרה בסולארי או ברוח"

משרד האנרגיה צפוי להקצות עד שנת 2030 היקף של 17% מסך צריכת החשמל עבור אנרגיות מתחדשות, העיקרית שבהן אנרגיה סולארית. אלא שבכנס אילת אילות לאנרגיה מתחדשת חשפו נציגי חברת חשמל כי הם עורכים מחקר בתחום הביומסה, יחד עם רשות החשמל, שעלול לנגוס במכסות של יצרני החשמל הפרטיים. ביומסה היא אנרגיה המיוצרת ממקורות ביולוגיים על-ידי שריפת גזם או בדרכים אחרות.

 

נורית גל מרשות החשמל הסבירה בכנס כי "עושים בזה ניסוי היום בחברת חשמל, ואם זה יצליח המשמעות היא פחות 1,000 מגה-וואט אנרגיה סולארית". הדברים של גל עוררו סערה בקרב המשתתפים.

במשרד להגנת הסביבה ייאשרו שימוש מצומצם בביומסה. תחנת הכוח בחדרה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
במשרד להגנת הסביבה ייאשרו שימוש מצומצם בביומסה. תחנת הכוח בחדרה(צילום: EPA)
 

"אין לי בעיה שחברת החשמל תחליף את הפחם המזהם בביומסה. זה פותר בעיית פסולת, ייבוא פחם ועוד, אבל זו לא אנרגיה נקיה", אמרה דורית בנט, מנכ"לית כנס אילת אילות. "יש לביומסה יתרונות סביבתיים אבל זו לא אנרגיה נקיה. זה פוגע בקידום השוק, פוגע ברעיון של הפרטת ייצור החשמל ליזמות פרטית. יש כאן עניין של מונופול".

 

השימוש בטכנולוגיית הביומסה מאפשר לחברת החשמל להמשיך לתחזק את תחנות הכח, אך במקום פחם לשרוף גזם.  "זה פשוט מחטף. זה לא צריך להיות על חשבון האנרגיות המתחדשות", אמרה בנט.


על חברת החשמל נאסר להיכנס לשוק האנרגיה הסולארית והרוח, בין היתר בגלל החשש שהיא עלולה לפגוע בחברות הפרטיות בשוק.

 

"כולם צריכים להתחרות והטוב ינצח"

חוני קבלו ראש תחום אנרגיות מתחדשות ברשות החשמל הסביר: "הפיילוט מתקדם במהלך החצי שנה-שנה האחרונה והוא תוצאה של וועדה בינמשרדית שהמליצה על קידום שריפה של גזם וביומסה בתחנות כח של חברת חשמל".

 

- אבל למה על חשבון האנרגיות המתחדשות?

"בסמכותה של הממשלה להגדיל מכסות אם תבחר. לא צריך לפגוע בציבור רק כדי לומר שלא מערבים את חברת חשמל. זה לא נכון לעשות. אי אפשר לבוא בטענות על זה שאנחנו מקדמים אנרגיה מתחדשת. זה נכון שכמו שרוח מתחרה לשמש, אז גם פה הוא יתחרה במקורות האחרים. זה שהוא אולי יתחרה במי שמייצר אנרגיית שמש, לא צריך להיות חסם. כולם צריכים להתחרות והטוב ינצח.

התכנון: 17% אנרגיה מתחדשת עד 2030. פאנלים סולאריים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
התכנון: 17% אנרגיה מתחדשת עד 2030. פאנלים סולאריים(צילום: shutterstock)
 

"הממשלה גם רשאית להגדיל את המכסות והיעדים אם תמצא לנכון לעשות כך. לחברת חשמל יתרון מובנה כי יש לה תחנות קיימות. האלטרנטיבה היא להקים תחנות כח חדשות. לייצר כפל תשתיות זה מזהם, יקר ולא כלכלי. כך חברת חשמל מאפשרת לנו להחליף פחם בצורה ישירה, זה הדלק הכי מזהם במשק החשמל".


כאמור, איש לא יודע כיצד ייראה התמהיל האנרגטי של 17% אנרגיות מתחדשות, אך כניסת הביומסה למשחק עלולה להרתיע רבים. יחד עם זאת, במשרד להגנת הסביבה צפויים להפעיל את כל כובד משקלם כדי לשחרר את המכסות ולפתוח את השוק.

 

כיום, עמדת המשרד היא לא לאשר את השימוש בביומסה, אלא באחוזים בודדים מסך ייצור הפחם. טרם ברור איך משק חשמל עם 17% אנרגיות מתחדשות ייראה, אך גורמים במשרד מציינים כי יילחמו על כך שהאנרגיה הסולארית לא תוגבל.

 

גורמים בחברת חשמל ציינו בתגובה כי אין מדובר באנרגיה מתחדשת. "אנחנו לא רואים בזה אנרגיה מתחדשת. מדובר בהשבת אנרגיה, בשריפה משולבת בתחנות הכח הפחמיות. לא מדובר במתקן ייצור חדש. לא ידוע אם רשות החשמל תתייחס לרכיבי הביומסה לצורך הספירה בעמידה או באי עמידה ביעדים.

 

"אנחנו הופכים את ייצור החשמל לירוק יותר, ונקבל תועלת סביבתית גדולה מאוד. מדובר בהפחתת האימפקט הסביבתי של תחנת כח פחמית. זה לא יתחרה בסולארי או ברוח - מדובר בסה"כ ב-20 מגה וואט".

 

ח"כ יעל כהן פארן (המחנה הציוני), יו"ר ועדת המשנה לאנרגיות מתחדשות אמרה בתגובה: "צריך לעקוב בזהירות אחרי הניסוי של חברת חשמל. לא הגיוני שבנוסף לפסולת שלנו, נייבא פסולת נוספת מחו"ל לייצור חשמל. מדינת ישראל משופעת בשמש ויש לקדם בכל הכוח את השימוש באנרגיות מתחדשות כאמצעי עיקרי בייצור החשמל".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים