שתף קטע נבחר

תמונה ושתי טביעות אצבע: ת"ז ביומטרית לכולם

בעוד כשבועיים תובא לוועדת השרים ההצעה להנפיק תיעוד ביומטרי לכל התושבים. למתנגדים אין בעיה עם התיעוד, אלא עם שמירת מאגר הנתונים. התומכים טוענים שתעודת הזהות הנוכחית קלה לזיוף. ומה דעתכם?

 

 

שר הפנים אריה דרעי הודיע אתמול בבוקר (ד') כי לאחר שבחן את ממצאי תקופת המבחן הוא החליט כי לכל תושבי המדינה יונפק תיעוד ביומטרי חכם. אתמול הופץ התזכיר לתיקון החוק, כאשר בשבועיים הקרובים יהיה זמן להערות הציבור. לאחר מכן תועבר ההחלטה לאישור ועדת השרים ואם תאושר - תובא להצבעה בכנסת. המאגר יכלול תמונת פנים ושתי טביעות אצבע. עם זאת, תינתן לכל תושב האפשרות להחליט האם טביעות האצבע שלו יישמרו במאגר הביומטרי. אז מדוע מתנגדים למאגר החדש ומה אומרים אלה שבעד?

 

התעודה – שבב אלקטרוני עם כל הפרטים

בשונה מתעודת הזהות והדרכון מנייר, דרכון ותעודת זהות ביומטריים מכילים שבב אלקטרוני שעליו צרובים הפרטים שלכם. יש בו קובץ עם תמונת פנים שצולמה במצלמה דיגיטלית וסריקה של טביעת שתי האצבעות המורות. בתעודה ביומטרית אפשר להשוות את הפרטים של כל תושב עם אלה שצרובים על התעודה. כלומר - במעבר הגבול אפשר לצלם אתכם שוב עם מצלמה דיגיטלית והמחשב ישווה בין התמונה בתעודה לתמונה החדשה שצולמה - ויאשר שלא מדובר במישהו אחר. תעודה ודרכון ביומטריים הם גם בעלי מספר סידורי ומאפיינים ייחודיים. אפשר לסמן אותם במקרה של אובדן או גניבה וכך לאתר ניסיון להשתמש בהם שלא כחוק או לאתר ניסיון להתחזות למישהו אחר..


הסוף לתעודת הזהות הכחולה? ()
הסוף לתעודת הזהות הכחולה?

כל הנתונים שצרובים על הכרטיס האישי שלכם וייכנסו למאגר, יהיו שמורים במאגר סודי ומאובטח שינוהל על ידי הרשות לניהול המאגר הביומטרי, שפועלת בנפרד מרשות האוכלוסין. כך, אם תאבדו את תעודת הזהות, תוכלו להוציא חדשה..

 

המתנגדים: כן לתעודות, לא למאגר

ניר הירשמן, מראשי התנועה לזכויות דיגיטליות: "לא באמת צריך את המאגר הביומטרי. כשמדברים על כך שמדינת ישראל חייבת תעודות חכמות לנו אין התנגדות לכך, אפילו שתהיה ביומטרית עם צילומים וטביעות אצבע על התמונה. תעודה כזו תמנע את רוב זיופי הזהויות. אבל אז אומרים שרוצים לאגור את כל טביעות האצבע וצילומי הפנים וזה כמו לבקש מאדם את כל ססמאות הפייסבוק שלו ואז אומרים לו 'אני אאגור אותן ואשמור עליהן כמו ששמרתי על סודות האטום והנשק הביולוגי'. היום אנחנו יודעים שטביעת האצבע היא סיסמה לכל אדם, לחשבון הטלפון, להעברות בנקאיות ולהכל, ולכן הסכנה מובנת אם זה דולף".

 

שר הפנים אריה דרעי. אתמול הופץ התזכיר לתיקון החוק (צילום: מוקי שוורץ) (צילום: מוקי שוורץ)
שר הפנים אריה דרעי. אתמול הופץ התזכיר לתיקון החוק(צילום: מוקי שוורץ)

הירשמן הוסיף כי "בחוות דעת אומר משרד ראש הממשלה שדליפה של מאגרים ביומטרים עלולה לפגוע בביטחון המדינה ולהעמיד בסכנה את האפשרות להשתמש בטביעת אצבע כראיה פלילית. אז נשאלת השאלה מנגד: מה הצורך? לשם מה? כאשר אתה שואל בשביל מה צריך מאגר ביומטרי אומרים שלא רוצים אדם אחד עם שתי זהויות. יש חברות כרטיסי אשראי שלא מחזיקות את התמונות שלנו ולא את טביעות האצבע. הן משתמשות בספרות ומצליחות להתמודד עם זיופים וגניבות. לאמריקנים היה מקרה לפני שנתיים שהאקרים גנבו פרטים ל-20 מיליון עובדי מדינה, הפרטים הכי מוכמנים. אם להם זה דלף -  אז בטח לנו ידלוף.

 

"בנוסף, כשפושע עובר על החוק לוקחים לו כמה מזכויות האזרח שלו - טביעת אצבע ודנ"א", אומר הירשמן. "כאן מראש כולם מסומנים כפושעים. אנשים גם לא יבינו את ההבדל בין טביעת אצבע לתעוד -  ובין לשים אותה במאגר". הירשמן אומר כי התנועה מגייסת כסף מהגולשים כדי לפנות לבג"צ בנושא.

 

התומכים: אבטחת המאגר בפיקוח השב"כ

מאיר גופשטיין, מנהל אגף הגנת הפרטיות ברשות הביומטרית, מסביר שהרעיון החל ב-2007 עקב הצורך להחליף את תעודות הזהות הנוכחיות, הקלות לדבריו לזיוף.

 

"בדקנו והגענו למסקנה שחובה להחליף את התיעוד כדי שהמדינה תוכל להנפיק תיעוד אחד לאדם אחד, והדרך היחידה זה באמצעות המאגר הביומטרי", אומר גופשטיין. "השם נשמע מפחיד אבל זו טבלת נתונים שמכילה מספר מזהה שאינו מספר הזהות, תמונות של שתי טביעות אצבע ופנים. המאגר מחפש התאמה מדויקת בין פרטי העבר לחדשים. כשיש התאמה הכל טוב, אם אין המאגר מציף את זה, וכך תמנע התחזות וגניבת זהות. בבריטניה היו פיגועים ברכבת התחתית, ושם היו דרכונים ביומטרים ללא מאגר. נתפסו שני מפגעים שלאחד מהם היו 14 דרכונים ביומטרים. כלומר, אם אין טבלת נתוני השוואה אין ערך לתיעוד".

אפשר יהיה להחליט האם לשמור את טביעות האצבע במאגר (צילום: אהוד קינן) (צילום: אהוד קינן)
אפשר יהיה להחליט האם לשמור את טביעות האצבע במאגר(צילום: אהוד קינן)

לדברי גופשטיין, "המאגר צפוי להיות ייחודי בעולם, הוא יכיל פרטים ביומטרים אך ללא קישור לפרטים ביוגרפים. בישראל יש כיום הרבה מאגרים ביומטרים שהפרטים שלהם מקושרים לפרטים הביוגרפים - המאגר הצה"לי, המאגר של משרד התחבורה, המאגר של רשות שדות התעופה, המאגר הפלילי של המשטרה, ומאגר הוויזה האמריקני שמשותף עם האינטרפול וה-F.B.I. אצלנו לא נשמור אותם".

 

לגבי הטענה החוזרת לפיה כל מאגר

 סופו להתפרץ אומר גופשטיין: "כמו שהתוקפים משפרים יכולות גם אנחנו מתעדכנים ומשפרים הגנות. המאגר שלנו מופרד מכל רשת ומנותק מהאינטרנט. הוא מוגן ואבטחת המאגר היא בפיקוח שב"כ. לגבי 'האח הגדול'- יש כבר הרבה מאגרים שמי ששולט בהם זו המדינה. אם רצו לעקוב יכלו להשתמש במאגר הצה"לי ויידעו עלינו הכל. לגבי השתלת ראיות, שאלנו את המשטרה האם אפשרית השתלת טביעת אצבע בזירת עבירה, והם אמרו לנו שהמומחים שלהם יבחינו בכל ניסיון כזה. המאגר הזה פחות מפורט, נניח מהפירוט בפייסבוק".

 

גופשטיין אומר כי ברגע שהחוק יעבור, לא יחולקו יותר תעודות הזהות הכחולות וינפיקו רק את התעודות החדשות. אזרח שיבקש תעודה שבה רק תיעוד פנים - יקבל תעודה שתוקפה עד חמש שנים, ומי שיסכים גם לצילום פנים וגם לטביעת אצבע - התוקף יהיה ל-10 שנים. בכל מקרה, כל אדם שיגיע ללשכה ייתן צילום פנים וטביעת אצבע - אבל אם הוא יסרב טכיעת האצבע לא תישמר במאגר.

 

 

 

 

 

 

 


פורסם לראשונה 30/11/2016 23:56

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstck
העידן הביומטרי
צילום: Shutterstck
מומלצים