שתף קטע נבחר

כך משאל העם באיטליה ישפיע על הכלכלה

עם התפטרותו של ראש ממשלת איטליה גוברים החששות מעזיבתה העתידית של מדינת המגף מהאיחוד האירופי. כלכלנים בכירים מסבירים ל-ynet כיצד המהלך עשוי להשפיע על כלכלות ישראל והעולם. "איטליה היא הכלכלה השלישית באירופה שכמעט ולא צומחת, עם דירוג כמו של הודו"

ראש ממשלת איטליה, מתיאו רנצי, הודיע הלילה (ב') על התפטרותו בעקבות התבוסה הקשה שספג במשאל העם שנערך אתמול על השינויים שהציע בחוקה. קיים חשש שבמידה ויתקיימו בחירות מוקדמות בשנה הבאה, תיבחר המפלגה הקיצונית והאנטי ממסדית, מפלגת חמשת הכוכבים, שמתנגדת לאיחוד האירופי, ותוביל למשאל עם לעזיבתה של איטליה. כיצד תראה הזירה הכלכלית בעולם ובישראל אחרי משאל העם? ynet בחן את הסוגיה עם כלכלנים בכירים.

 

מנכ"ל אשרא, החברה הישראלית לביטוח סיכוני סחר חוץ, צחי מלאך, אומר: "אנו צפויים לראות היחלשות באירו מול כל המטבעות בטווח הקצר, דבר שעלול לפגוע ביצואנים הישראלים לאירופה, שהכנסותיהם באירו. השוק האירופי הוא יעד הייצוא המוביל של ישראל ולכן היחלשות של האירו צפויה לפגוע ביצואנים רבים. בנוסף, היצואנים הישראלים צפויים לסבול מעלייה בחוסר הוודאות הפוליטית, מה שעלול ליצור סיכון לפרויקטים עתידיים עד התבהרות המצב".

 

צפו מה אומר שגריר ישראל באיטליה לשעבר אבי פז נר על תוצאות משאל העם:  

 

לדברי מלאך, "בטווח הקצר, תוצאות משאל העם יגדילו את אי הוודאות ואת הסיכון לעתיד גוש האירו באופן משמעותי, אך ככל שההשלכות העתידיות יהיו יותר ברורות, אנו צפויים לראות רגיעה יחסית, בדומה למה שקרה לפני כחצי שנה במשאל העם בבריטניה, בו ניצחו תומכי הברקזיט.

 

"שוקי המניות צפויים להגיב בירידות בימים הקרובים אבל לאחר התבהרות מצבה של איטליה לאחר משאל העם ומצבו של גוש האירו, הירידות צפויות להתמתן. מי שצפויות להרוויח מתוצאות המשאל הן חברות אירופיות בעלות היקפי יצוא משמעותיים שסוחרות במטבעות זרים ולא באירו, ובשל היחלשות האירו פעולות היצוא שלהן צפויות להיות יותר אטרקטיביות כי הן יעלו פחות".

 

ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי שהתפטר (צילום: AP) (צילום: AP)
ראש ממשלת איטליה מתיאו רנצי שהתפטר(צילום: AP)
 

 

"אנו עלולים לראות תגובות שליליות בשווקים בעולם"

"הכישלון של משאל העם באיטליה הוא עוד חור לדופן הספינה האירופית", מסביר הכלכלן הראשי של מיטב דש, אלכס ז'בז'ינסקי. "השווקים מתייחסים בעיקר לתרחיש האופטימי יחסית שלא יתקיימו בחירות מוקדמות באיטליה. אבל אי אפשר לפסול את האפשרות הזאת, וכל עוד אי הבהירות הפוליטית נמשכת בשבוע - שבועיים הקרובים, אנו עלולים לראות תגובות שליליות בשווקים בעולם".

 

ז'בז'ינסקי מוסיף: "צריכים לזכור שאיטליה היא הכלכלה השלישית באירופה שכמעט ולא צומחת. שוק האג"ח שלה הינו השלישי בגודלו בעולם שמדורג BBB מינוס על ידי S&P, כמו הודו ודרום אפריקה. הבנקים באיטליה עמוסי חובות רעים ומחזיקים במאזניהם כרבע מהאג"ח של ממשלת איטליה עצמה. קיים חוסר שקיפות בהתנהלות של הבנק האירופי המרכזי והבנק המרכזי של איטליה ביחס לאותם הבנקים. נוסיף לכך גם את העובדה שלמפלגה אנטי אירופית באיטליה יש סיכויים ריאליים להגיע לשלטון."

 

הכלכלן הראשי של IBI בית השקעות, רפי גוזלן, אומר: "ניתן לחבר קו ישר בין תוצאות משאל העם באיטליה לבין הברקזיט וניצחונו של טראמפ בארצות הברית, כאשר הבסיס הוא הצבעות המחאה אנטי ממסדיות. במבט לשנה-שנתיים הקרובות, מכיוון שאירופה ניצבת בפני מערכות בחירות נוספות לאורך 2017 (הולנד, צרפת וגרמניה) עולה הסיכוי להמשך הצבעות מחאה שיחלישו את מעמד הגוש ויעלו סימן שאלה בנוגע ליציבותו".

 

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ (צילום: AP) (צילום: AP)
נשיא ארה"ב דונלד טראמפ(צילום: AP)

לגבי ההשלכות על המשק הישראלי, גוזלן מעריך שנראה השפעה מסוימת על שער החליפין: "עוצמת השקל באה לידי ביטוי בייסוף מול האירו ופוגעת ביצואנים לאירופה אך מנגד מוזילה את מחירי היבוא ובכך תומכת בירידה באינפלציה".

 

"סקטור הבנקים עלול להיפגע"

הכלכלן הראשי של אקסלנס, יניב חברון, חושש למצבה של המערכת הפיננסית האיטלקית, לאור מצוקתו של בנק Monte Di Paschi שצריך לגייס כ-5 מיליארד דולר עד סוף השנה. "עזיבתו של רנצי עלולה לעכב את תהליך השיקום של הבנק שכן משקיעים פוטנציאלים בבנק עלולים לחזור בהם ולא להשקיע בו. גורם הפחד עלול להוביל למכירה מאסיבית במניות הבנק והצורך להתערבות וחילוץ מצדה של הממשלה. תרחיש כזה עלול להיות דרמטי למערכת הפיננסית האיטלקית".

 

חברון מציין כי למרות החששות מעליית מפלגת הימין הקיצונית שתוציא את איטליה מהאיחוד האירופי, לפי הסקרים, העם האיטלקי דווקא תומך בהישארות באיחוד. "ייתכן שלא יהיו בחירות מוקדמות כי הנשיא ינסה למצוא ראש ממשלה חדש בתוך המפלגה הדמוקרטית של רנצי, וייתכן שיקרא לתפקיד לשר האוצר פדואן".

 

חברון טוען כי ירידות אפשריות במדד המניות באירופה ינוטרלו על ידי היחלשות האירו. "עם זאת, סקטור הבנקים עלול להיפגע בעיקר באיטליה. ביום חמישי הקרוב תתקיים החלטת הריבית של הבנק האירופי. סביר להניח שיכריזו על דחייה בתוכנית הרכישות שאמורה להסתיים בחודש מארס, בעוד חצי שנה עד ספטמבר".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים